galéria megtekintése

Megnyíltak a mennyek kapui

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.


Hompola Krisztina
Népszabadság

Hogy lehet menekülttáborban szülni? Milyen jövőképet kínálhat gyermekeinek egy, már két éve otthontalan szír család? Hogyan telnek a tétlenségre kárhoztatott táborlakók napjai? Az On The Spot stábja, Cseke Eszter és S. Takács András egy szíriai menekülteket befogadó táborban forgatott.

Szívesen büszkélkedne azzal S. Takács András, hogy egy évvel ezelőtt sejtette, mennyire aktuális lesz Magyarországon legújabb sorozatuk szír menekültek között készült része, de ez nem lenne igaz. Először fordul elő, hogy az On The Spot tárgya Budapesten, Röszkénél, Hegyeshalmon és egész Magyarországon kézzelfogható, a magyar emberek hétköznapjait befolyásoló témává vált.

Cseke Eszter (balra) és S. Takács András a kameránál. A forgatás megviselte őket
Cseke Eszter (balra) és S. Takács András a kameránál. A forgatás megviselte őket
Forrás: On The Spot

Idei évaduk a születés apropóján járja körül a világot. Céljuk, hogy bemutassák, a különböző kultúrák hogyan viszonyulnak a születéshez. Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a sorozat ötlete, amikor egy eritreai menekülttáborban egy szüléshez elkérték tőlük a kamerájukhoz használt lámpáikat.

 

Később egy hagyományait őrző etióp törzsnél járva Cseke Esztert beengedték egy szüléshez, az újszülött második neve Eszter lett. A névadást az indokolta, hogy a család azt remélte, ők fogják finanszírozni a kislány oktatását. A felvetés nem maradt ígéret, a fixer (a stábot szervezéssel és tolmácsolással segítő helyi munkatárs) segítségével tartják a kapcsolatot. A forgatás rájuk, a film a nézőkre hatott elementáris erővel.

Egy éve forgattak a Zaatari menekülttáborban. Felvették a kapcsolatot a segélyszervezetekkel, beszerezték az engedélyeket, majd a helyszínen fixerük segítségével terepszemléztek és feltérképezték, melyik családban várható szülés rövid időn belül. Sokan az Aszad-rezsim mindenütt jelenlévő kémeitől félve nem akartak szóba állni velük. Végül, ahogy Cseke fogalmaz: Megnyíltak a mennyek kapui, a muzulmán család szerény körülményei ellenére pazar vacsorára hívta meg a stábot, őt pedig beengedték ötödik gyermekük születésére is.

Sikerszéria

Cseke Eszter és S. Takács András 2009 óta két kamerával járják be a világot. Számos elismerést kaptak, 2013-ban Monte-Carlóban Albert hercegtől vehették át a legfontosabb európai televíziós díjat, az Arany Nimfát, 2014-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki, legjobb külföldi rövidfilmként megnyerte az Amerikai Dokumentumfilm Fesztivált és Prima Primissima-díjat kapott Magyar Sajtó kategóriában. Új, On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül című sorozatuk ma este indul a Duna TV-n.

Amikor mindez egy esztendeje megtörtént velük, nem sejtették, hogy a televíziós sugárzás időpontjában nem jelentkezhetnének ennél aktuálisabb résszel. A filmesek hangsúlyozzák, milyen fontos tudnunk róla, hogy a legszegényebb, a legkevésbé szerencsés szír menekültek nemhogy Németországba, Magyarországra, Törökországba nem jutnak el, de Jordánián belül is csak a menekülttáborokban lakhatnak.

Cseke Eszter és S. Takács András – bár a világban szerzett tapasztalataik és az itteni helyismeretük miatt több nemzetközi televíziós társaság is felkérte őket riportfilm készítésére –, az elkészült születéssorozat utómunkái, a Diktátorok gyermekei-széria nemzetközi verziójának készítése és a rájuk váró magánéleti változás miatt nem forgatnak az itthoni menekülthelyzetről. Bár néha kinyílik a bicska a zsebükben egyes nemzetközi riportokban sugallt kép láttán.

Hiszik, hogy ha a hazai lakosság legfőbb tájékozódási eszköze, a magyar tévécsatornák egyike-másika gyakrabban sugározna külpolitikai műsorokat és a nagyvilágban készült riportfilmeket, bemutatna különböző kultúrákban, eltérő vallási szokások között és különféle hagyományokkal élő embereket, a tájékozottabb magyarok kevésbé ijedten viszonyulnának a Magyarországra jövő, azon átutazó menedékkérőkhöz. Eddigi munkáik közül a születéssorozat forgatása volt a legmegterhelőbb, a szír menekülttáborból sírva jöttek el.

Elíziumi mezők

A 2011 óta zajló szíriai polgárháborúnak az ENSZ becslései szerint 230 ezer halálos áldozata van, és nagyjából 4 millió ember hagyta el hazáját. Közülük körülbelül 80 ezren élnek a szír–jordán határtól mindössze 10 kilométerre fekvő Zaatari menekülttáborban. A lakók által várossá alakított táborban a segélyszervezetek segítségével iskolákat, orvosi rendelőket és boltokat hoztak létre. A tábor lakói ragaszkodnak hétköznapi életük illúziójához. Bevásárlóutcát is kialakítottak, amelynek neve Champs-Elysées.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.