galéria megtekintése

Meglepetés a Galamb utcában

0 komment

Bárkay Tamás
NOL

Megejtő kiállítóhely nyílott a minap a Belvárosban, a Galamb utca 6. sz. alatt bezárt üzlet hűlt helyén: egy úgynevezett pop up, azaz meghatározottan rövid ideig (esetünkben április végéig) élő galéria.

Ebben a galériában olyan fiatal magyar tervezők, iparművészek, dizájnerek mutathatják meg és árulhatják munkáikat, akiknek a virtuális teret leszámítva nincs komolyabb megjelenési lehetőségük.

A projektgazda, azaz az önkormányzat tavaly alapított Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. című cége nem kér pénzt az alkotóktól. Ugyanitt, Street Fashion Múzeum címmel megtekinthető a Kiscelli Múzeumban két éve látott remek fotókiállítás néhány pompás részlete is.

 

Mint azt Michael Carroll ügyvezetőtől és Figuly Viktória marketing menedzsertől megtudtuk, a vállalkozás célja – amellett, hogy a pályakezdőknek egy kis lendületet adhat – mindenekelőtt a Váci utca és vidéke re-civilizálása, egyelőre és közelebbről: egy lépés a hajdan oly legendás fényben pompázó környékbeli kiskereskedelem felélesztése felé.

Az elmúlt években megszámlálhatatlan boltos ment tönkre és hagyta hátra önkormányzati bérleményként vagy saját ingatlanként nem hasznosult üzlethelyiségét ezen a környéken is (magam csak a nem túl hosszú Galamb utcán is vagy három kiadó ingatlant figyeltem meg), csúnya sebeket ejtve a városképen, sőt, a helyi közérzeten is.

A trend tarthatatlan – összegzett a helyi önkormányzat –, amely ezért úgy döntött, programot indít azoknak a potenciális vállalkozóknak, akik ugyan nem biztosak abban, hogy ehelyt kellene megtelepedniük, de szívesen kipróbálnák, mire vinnék áruikkal, szolgáltatásaikkal a különleges közegben.

Az ajánlat: egy-egy rövidebbre szabott távra, a piacinál kedvezőbb díjért kivehetik a kiszemelt helyiséget, aztán ha megtalálják számításaikat, maradnak, mint hosszabb távra berendezkedő bérlők, avagy továbbállnak. De ha továbbállnak is, legalább addig se tátong üresen a bolt.

A kft. azt tervezi, hogy az április végi zárás után egy másik üres üzletben folytatja a fiatal dizájnerek bemutatását, de hogy hol, az még nem dőlt el. Nem titkolt vágy egyébként, hogy ezekkel a galériákkal egy kicsit megpiszkálják a szakmát, értsd: szeretnék, ha minél több galéria nyílna a környéken.

A projektum bónusz attrakciója a Kiscelli múzeumban megismert, Simonovics Ildikó divattörténész-muzeológus által jegyzett, a fantasztikus Fortepan kollekciójára épülő Street Fashion kiállítás néhány igen attraktív részlete.

A múlt és a jelen utcai divatját képpárokon összevető tárlaton többek között megtudhatjuk, mit jelentett egykor és miből áll össze ma, amit úgy hívunk, hogy francia, könnyed és hanyag elegancia, milyen a cool és hangulatfüggő stílus, hogy nem ment ki a divatból a trencskó, és hogy miként festett egy menő srác valamikor '69 és '74 között egy széthajtott Warszawa meghitt társaságában, és miként fest ma, egy lelakatolt biciklikerékkel a háttérben.

Névsorolvasás

A különleges seregszemlén eddig négy tervező, illetve műhely mutatkozott be, tehát az 1975, Szász károly, Csermák Dóra és a Wildpastel, április 4-től 10-ig a KOMOd, a Zwana, a Klass Design és Beke Luca, 11-től 17-ig a Maura, az Igéző, Anna Amélie és Ágnes Kovács munkái láthatók a Galamb utcában. Április 18. és 24. között Cakó, a Pelso, a The Mama kin, 25. és 30. között az Etua, az Enjey Fashion, Dori Dea és a Souffle Budapest tárgyai tekinthetők és vásárolhatók meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.