galéria megtekintése

Más ma már a módi

4 komment


Hegyi Iván

Az elvtárs szúrós szemmel néz vissza 1970 őszén a pesti Belvárosban: „Ezt az impertinenciát!" Pedig a látvány nem olyan dermesztő... Ám az elvtárs hamarosan már nyilván X. kongresszust szívott, vagyis az Egri Dohánygyárnak az MSZMP tizedik kongresszusára forgalomba hozott feledhetetlen szivarkáira gyújtott rá, ha le akarta vezetni az afféle feszültséget, amilyen megbotránkozást a fekete-fehér fotón megörökített démon megjelenése keltett benne. Idehaza akkor még a televízió sem volt színes, bár a hetvenben a szocialista piacra dobott Orion Uránusz vagy Videoton Super Star a fekete-fehér készülékek utolsó generációjához tartozott.

Szúrós elvtárs helytelenít
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A lencsevégre kapott hölgy pedig annak a korosztálynak a tagja volt, amely már nem anyái, pláne nem nagyanyái szellemében követte a divatot. Korábban a móditól eltérni maga volt a szégyen, a hatvanas évek közepétől-végétől viszont valóságos dicsőséggel ért fel, hiszen a független szellemet jelenítette meg.

 

Azért a hősnőnkön látható ensemble követi is az uralkodó irányzatot, meg nem is. Merthogy hosszú kabát dukálna a megbújó miniszoknyához vagy forrónadrághoz, melynek látképe olyannyira felzaklatta a megdöbbenésében aztán a hölgytől lemaradó, tisztes őszes halántékú járókelőt. A kisasszonynak viszont a kabátja is rövid; igaz, a csizmája megfelel a korabeli trendnek, hiszen fényes fekete. (Miként Nancy Sinatra énekelte: „These boots are made for walking"...) Akár ez is lehetne a legfontosabb részlete a felvételnek, mert a sikk világában a hatvanas esztendőket a láb évtizedének nevezték.

Az a dekád persze nem csupán a „virgácsról" szólt. Eleinte a ­baby­boom határozta meg a módit: pasztellszínekbe öltöző Barbie babák közlekedtek mindenütt, az utcakép halványkék és rózsaszín volt. (Mármint Nyugaton. Keleten inkább szürke.) Aztán a tervező Mary Quant és a szupermodell Twiggy valósággal forradalmasította a divatot – meg az akkori idők társadalmát – a minivel. A kurta szoknyával a francia André Courreges is előjött, mégpedig hamarabb az angol Quantnál, ám – megfejthetetlen módon – nem keltett vele feltűnést. Később annál inkább befutott a kozmosz akkori meghódítását meglovagoló űrhajósstílussal, a plasztik ruhaanyagokkal, a neonszínekkel.

Ám 1970-re már a divat legfontosabb ihletőjévé az utca vált, a konfekcióipar a dolgozó nőknek tervezte és gyártotta termékeit. Elmúltak azok az évek, amelyek során a lányok tátott szájjal bámulták, mit visel Brigitte Bardot, Jane Birkin, Claudia Cardinale, Jane Fonda, Audrey Hepburn, Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Liz Taylor vagy Marina Vlady, mert szembeszökött a sokszínűség, akár a virág a hippik hajában; a kizárólagosságnak egyszer s mindenkorra befellegzett.

Nem voltak ladyk és nem voltak babyk: hirtelen tömegével bukkantak fel az önálló hölgyek. Akik ugyanúgy öltöztek, ha színházba készültek, mint amikor a Budai Ifjúsági Parkba mentek meghallgatni kedden a Tűzkerék együttest, szerdán az Atlaszt vagy a Minit, csütörtökön a Geminit vagy az Olympiát, pénteken a Kexet, szombaton a Bergendyt vagy a Nonstopot, vasárnap a Scampolót.

Nagy műsor volt, de a slágerlistát nem ezek a zenekarok uralták: 1970-et hűen jellemezte az a hónap, amelynek első tíz helyezettje között egyaránt három Illés-szám (Menekülés, Nem hiszem, Kéglidal), Omega-siker (Gyöngyhajú lány, Tízezer lépés, Ballada a fegyverkovács fiáról) és két Metró-nóta (Kócos ördögök, Mária volt) sorakozott az Ifjúsági Magazin népszerűségi rangsorában. Amúgy más dimenzióba került akkor az elnevezést illetően addig csak fiktív Metró-klub, hiszen hetven tavaszán avatták a budapesti metró első szakaszát...

Az idő tájt Pest másik különlegessége „Kloss kapitány", azaz Stanislaw Mikulski volt: a lengyel színművész főszerepet játszott a Pozsonyi úton forgatott, A gyilkos a házban van című magyar krimiben, valamint a Népstadion 75 ezer nézője előtt rendezett Színészek–Újságírók rangadón ­(5-5). Nagy a gyanúm: ha nem „Szúrós elvtárs", hanem Mikulski bukkan fel a hölgy mellett, akkor a szépség nem siet tovább ily érzéketlenül...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.