galéria megtekintése

Már nem flörtöl a halállal

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 15. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Bár hét életre is sok volna, amit megélt hatvanhét esztendő alatt, Marianne Faithfull tartja magát ahhoz az elvéhez, mely szerint senkinek sem oszt tanácsokat. Azt mondja, ő sem hallgatna magára. Ha a tanácsait nem is, de jellegzetes hangját ma meghallgathatjuk a MüPában.

„Fuss!” Mindössze ennyit mondana a pályafutásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Marianne Faithfull tizenhét éves önmagának, ha visszarepülhetne az időben abba az ominózus házibuliba, amelyben a Rolling Stones menedzsere, Andrew Loog Oldham megígérte neki, hogy sztárt csinál belőle.

Oldham tartotta a szavát: Faithfull 1964-ben megkapta az As Tears Go By című dalt Mick Jaggertől és Keith Richardstól. „Senki sem volt fiatalabb, mint Faithfull 1964-ben” – írta róla egy kritikus, remekül összefoglalva a tizenéves énekesnő varázsát: olyan ellentét feszült hamvas, ártatlan szépsége és a depresszív sláger között, hogy képtelenség volt nem figyelni rá. „Te jó ég, milyen bizonytalan voltam akkoriban! Alig volt önbizalmam – csóválja a fejét.

A magyar származású brit énekesnő-színésznő Marianne Faithfull ma leginkább Párizsban él
A magyar származású brit énekesnő-színésznő, Marianne Faithfull ma leginkább Párizsban él
mopa.hu
 

– Még szerencse, hogy ez a korral változik.” Ez a bizonytalanság rossz irányba terelte a szőke naiva sorsát: 1968-ban már a Sister Morphine című Stones-dal társszerzőjeként jegyezték. Volt miből ihletet merítenie: 1966-tól négy évig Mick Jagger barátnőjeként biztosított megélhetést a bulvárújságíróknak, de a drogdílerek is mind jobban kerestek rajta. Egy öngyilkossági kísérlete után hat napig feküdt kómában.

A hetvenes évekre ünnepelt sztárból hajléktalan drogos vált belőle, mindenét – még fia felügyeleti jogát is – elveszítette. „A drog hatására vagy épp annak reményében rossz emberekre pazaroltam az időmet” – mondja. Az évtized végén azonban méltóképpen tért vissza a korszakos jelentőségű Broken English című lemezzel. A droggal még néhány évig meggyűlt ugyan a baja, és – egy betegség miatt – a fiatalkori édeskés orgánuma is a múlté lett, ám Marianne Faithfull képes volt védjeggyé változtatni mély, érces hangját.

„Az öregedés nehéz dolog. Fizikailag megvisel, ahogy mindenki mást is. Emellett viszont számos pozitív hozadéka van: a bölcsesség, ami a korral jár, csodálatos.” Néhány éve blues- és dzsesszdívák dalaiból válogatott egy albumához, ekkor énekelte el Billie Holiday Solitude című számát is.

„Tudom, nem ez a legnagyobb slágere, de a magány az az érzés, amit magam is nagyon jól ismerek. Billie Holiday a legnagyobb. Technikailag és érzelmileg olyan szinten állt, mint soha senki. Persze sok nagyszerű énekesnőt szeretek: Aretha Franklin, Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan jut eszembe hirtelen – mégis úgy érzem, senki sem fogható Billie Holidayhez. Hát, neki sem volt egyszerű élete. Ami azt illeti, még az enyémnél is keményebb jutott neki…” – utal a kettőjük sorsa közötti párhuzamra.

„Tragikusnak tartom, amikor a saját történetem ismétlődését látom a popszakmában. Amy Winehouse lenyűgözően tehetséges volt. Rettenetesen elszomorít, ami vele történt.” Bár legújabb, huszadik albuma, a Művészetek Palotájában is hallható Give My Love To London címe másra enged következtetni, a dalszövegekből könnyű leszűrni: Faithfull finoman fogalmazva sem rajong az angol fővárosért. Azt mondja: hat lóval sem lehetne visszarángatni a ködös Albionba.

„Szeretem a hazámat, nagyon sok barátom él Angliában, a fiamról meg az unokáimról nem is beszélve. De London és én – nos, mi egész egyszerűen nem alkotunk jó párost. Ki tudja, talán a magyar gyökereim miatt vagyok túlságosan is kontinentális, ahogy az angolok mondják” – nevet. Faithfull nagyanyja magyar, édesanyja Budapesten született. Előkelő családból származik. Ma Írország és Párizs között osztja meg életét: évek óta a Montmartre-on lakik.

„Imádom az embereket, a ruhákat, amikben járnak, a francia konyhát. És legfőképp azt, hogy van magánéletem.” A turnézáson kívül örül, ha nem kell utazgatnia. „A saját káromon tanultam meg, hogy ne vállaljam túl magam: többször is teljesen kimerültem. Van néhány remek zenész, akivel imádtam együtt dolgozni, mint a Smashing Pumpkins-frontember Billy Corgan vagy Beck, de sajnos már nem tudok kényemre-kedvemre Amerikába repkedni, így nem látok sok esélyt az újabb kollaborációra. Hiába: néhány nap múlva 68 éves leszek” – tárja szét a karját.

Nemrég fél évet töltött ágyban, mert eltörte a csípőjét. Sokáig csak bot segítségével tudott járni, de – meglehet, volt része rázós szituációkban – sosem dramatizálja a helyzetét. 2006 szeptemberében mellrákot diagnosztizáltak nála. Két hónappal később gyógyultnak nyilvánították. „Talán különös, de a mellrák nem változtatta meg az élethez vagy halálhoz fűződő viszonyomat. Meggyógyultam. Pontosan tudom, mennyire szerencsés voltam, és nagyon hálás vagyok a sorsnak.” Önpusztító életére utalva némi keserűséggel a hangjában felnevet: „Már nem kell flörtölnöm a halállal. Közelít az magától is.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.