galéria megtekintése

Már csak botrányokozással lehet kommunikálni

A hét elején értesült róla lapunk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap döntéseiben – a kormánnyal együtt – döntő szava lehet Magyar Művészeti Akadémiának a jövőben. Ezért, továbbá Fekete György markáns egyénisége miatt vártuk nagyon az aktuális közgyűlést.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke médiasztárrá vált a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik emblémájaként, úgyhogy néha olyanok is átfutják az újságban, hogy mi esett meg vele éppen, akik nagy ívben nem érdeklődnek a kultúrpolitika viharai iránt.

A biztonságiak gyülekeznek, hogy kivezessék az önmagát fényképező Gulyás Mártont a teremből
A biztonságiak gyülekeznek, hogy kivezessék az önmagát fényképező Gulyás Mártont a teremből
Földi Imre

Épp ezért némi szolid várakozással érkeztünk a Vigadó dísztermébe hirdetett MMA-közgyűlésre, de keservesen csalódnunk kellett. Závogyán Magdolna helyettes államtitkár köszöntője, a határozatképesség megállapítása és a napirend egyhangú elfogadása után Nagy Lászlóra, a „költőfejedelemre" emlékeztünk Márkus Béla irodalomtörténész hosszú és egyébként szép idézetekkel gazdagon megrakott előadásával és Rátóti Zoltán szavalataival, utána, az ünnepi kultúrműsor folytatásaként köszöntöttük a kerek születésnapjukat mostanában ünneplő, illetve valamilyen kitüntetésben részesült akadémikusokat, akiknek portréját köszöntésük közben kivetítőn lehetett megtekinteni.

 

Ezután az akadémia tagozatai maguk is kitüntették köreikből az arra érdemeseket, az ünnepélyes átadást papírból felolvasott laudációk kísérték, amelyek szövegét előzetesen a sajtó rendelkezésére bocsátották a gondos szervezők, a kitüntetettek meghatottan mondtak köszönetet. Tényleg meghatottan, látszott, hogy ezek az emberek szeretik és becsülik egymást, fontos nekik, hogy összejöhessenek és hallhassák Rátótit Nagy Lászlót szavalni, és ez jól is van így, erre valók az egyesületek, amelyek fontos közösségépítő funkciókat látnak el. Helyes is államilag támogatni őket, csak nem egyre szaporodó milliárdokkal.

A protokollesemények után beszámolók következtek, először Fekete György tájékoztatta az egybegyűlteket a közelmúlt szép sikereiről, mint a műcsarnokbeli Nemzeti Szalon-kiállítás és a jövő kilátásairól, amilyen az '56-os emlékévvel kapcsolatos akadémiai szerepvállalás lesz. Az elnök leszögezte, hogy az '56-os forradalom győzött, csak leverte a Vörös Hadsereg, valószínű, hogy további szép diadalok is várnak még ránk visszamenőleg. Szólt még arról, hogy Makovecz Imre, az akadémia alapítója nemsokára 80 éves lenne, és születésnapját „nagyszabású rendezvénysorozattal" fogja megünnepelni az MMA, konferenciától szoborállításig. Úton vagyunk – zárta helyzetértékelését.

Lenyűgözően energikus hozzászólására Gulyás Márton aktivista kívánt reagálni, aki a közgyűlés kezdete előtt pár szót már váltott Feketével, és a biztonságiakkal is felvette a szemkontaktust. Hamar kivezették a teremből, aztán az MMA-val szembeni, ismert kritikákat hozta fel az eseményért hálás újságíróknak, hogy miközben kultúrára-tudományra érdemben nem jut, Feketéék rongyrázásába ölik bele a gyarapodó milliárdokat, és hogy Fekete nem beszélget, nem tűr vitát, nem védi meg az álláspontját, ezért kénytelen botrányokozással kommunikálni.

Fekete György
Fekete György
Földi Imre

Titokban alighanem az akadémikusok is örültek, hogy az ebéd közeledtével valaki kicsit felfrissítette a hangulatot, és megnyugodni is volt idő a Gulyásnál szónokként lényegesen kevésbé tüzes Halász János exállamtitkár és ­MMA-s felügyelőbizottsági elnök beszámolója alatt.

Később mindenki mindent rendben talált, ezt mindenki egyhangúlag elfogadta, és Fekete György megkérte az összes résztvevőt, hogy az ebédnél ne felejtsenek el koccintani egymás kedves egészségére. Tárgyilagosan meg kell jegyeznünk, hogy a pogácsa és az aprósütemény minden dicséretet megérdemelt. Egyéb feljegyzésre méltó nem történt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.