galéria megtekintése

Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Ma hetvenöt éve született a zenetörténet géniuszainak egyike, aki mindössze negyven évet töltött a földön. John Lennon arról énekelt a Beatlesszel, hogy „essünk túl Beethovenen”, és a páratlan hatású zenekar tagjaként egy polcra került Bachhal, Beethovennel... Az emberiség legnagyobbjaival.

Winston Churchill után nevezték el John Winston Lennonnak, majd hét hellyel a rangsorelső Churchill mögött következett azon a listán, amelyen a történelem legnagyobb britjeit lajstromozta 2002-ben a BBC. Noha csak negyven évet élt, olyan óriásokkal került egy sorba, mint Charles Darwin (4.), William Shakespeare (5.), Isaac Newton (6.). A legkevesebb, ha egy Los Angeles-i aukciósház novemberben minimum 600 ezer dollárért árverezi el azt a Gibson gitárt, amelyet az első Beatles-kislemez, a Love Me Do / P. S. I Love You 1962-es stúdiófelvételén használt. Lesz az a 600 ezer több is, elvégre a képzőművészeti tanulmányait a hamburgi lebujzenélésért odahagyó Lennon 1960-as években készített grafikái és kéziratai hárommillió dollárért keltek el tavaly egy New York-i árverésen.

Az első gitárja amúgy öt fontba és tíz shillingbe került 1956-ban. Bár előbb tanult meg szájharmonikázni, mint pengetni, az emberiség nagy szerencséje, hogy megkapta azt a hathúros hangszert. Csodák fakadtak abból. Amikor először hallottam a Please Please Me-t, az Orionton táskarádió kiesett a kezemből. Nem tudtam, ki és mit játszik, csak azt éreztem: a gyomromban vibrál a muzsika. Az azóta eltelt évtizedek tapasztalatai nyomán fölényes nyugalommal mondhatom: voltunk így ezzel néhány milliárdnyian. Legföljebb az lehetett a kérdés, hogy a She Loves Youtól, a From Me to Youtól, esetleg az I Should Have Known Bettertől ájul-e el valaki. Ideírhatnám még a páratlan diszkográfia megannyi darabját, elvégre a Beatles több mint 300 hetet töltött az angol és az amerikai sikerlista élén, eladott hanghordozóinak száma a másfél milliárdhoz közelít. És akkor még nem beszéltünk a tagok szólóalbumairól...

 
John Lennon, aki elképzelte, milyen, ha mindenki békében él
John Lennon, aki elképzelte, milyen, ha mindenki békében él
MTI

Lennon egyébként nem kedvelte az énekhangját. (Mások annál inkább.) A Beatles első amerikai turnéja előtt tartott sajtótájékoztatón a zenetörténet legnagyobb befolyású együtteseinek egyikétől megkérdezték: „Énekelnének valamit?” Mire Lennon azt mondta: „Süketnéma vagyok.” Csak két évvel ez után jelentette ki, hogy „népszerűbbek vagyunk Jézusnál”; ha ezt korábban fogalmazza meg, akkor nem lehetett volna 1964 áprilisában öt Beatles-dal az amerikai Billboard-lista első öt helyén és a Fab Four tizennégy nótája a legjobb száz között. (Mindkettő máig élő világcsúcs.)

Viszonylag gyors kiugrás volt. Beatkoncertet Angliában 1963. október 13-án közvetített először a televízió, és fél évvel később már az egész világot elborította a Beatle-mánia. Mind a négyükért bolondult a földkerekség, ám Paul McCartney szerint Lennont ő maga, valamint George Harrison és Ringo Starr is bálványozta, mert „John volt a leggyorsabb észjárású, a legokosabb közülünk”. Az más kérdés, hogy a szerzőtárs az idén júliusban így nyilatkozott a Daily Telegraphnak: „Azzal, hogy meggyilkolták, mártírrá vált, ő lett a Beatles. Pedig a zenekar négy egyenlő jelentőségű tagból állt.”

Amúgy sokadlagos, hogy voltak feszültségek köztük. (Lennon például leghíresebb önálló albumán, az Imagine-en McCartneynak üzent a How Do You Sleep című dallal.) A zenetörténet legsikeresebb szerzőpárosainak egyikét alkották, életművük a Bach-, Beethoven- vagy Verdi-oeuvre-höz mérhető. (Bár nagy pimaszul azt dalolták – Chuck Berry után szabadon –, hogy Roll Over Beethoven...) Közben szinte „felszámolták” az eredeti Beatlest, és a Bors őrmester albummal majdhogynem „új” együttest hívtak életre, amely aztán a hatvanas évek végére megszűnt (miközben már esztendők óta nem koncertezett).

A Beatles egyetlen dekádig sem működött, s Lennon is csak négy évtizedig járt a földön (vagy a fölött). Ha 1980 decemberében nem éri utol a végzete egy őrült merénylő képében, akkor ma lenne hetvenöt éves. (A fia, Sean is október 9-én született 1975-ben.) A kultikus liverpooli Cavern Clubban ma koncerttel tisztelegnek az emléke előtt, és nyilván felidézik, hogy a halála pillanatában megvalósult az, amiről az Imagine-ben énekelt: eggyé vált a világ. (Láttam-hallottam ezt hasonmás-előadásban egy Broadway-musicalben. Hirtelen azt hittem, ő ül háttal a nézőtérnek a fehér zongoránál.) Már akkor „réges-rég” tisztában volt vele mindenki: a hatása felbecsülhetetlen.

Másképpen: Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.