galéria megtekintése

Légtündérek és ördögi alakok

0 komment


Trencsényi Zoltán

Volt alkalmam egyszer egy kötéltáncos nyakában, számomra reménytelennek tűnő magasságban eltölteni néhány másodpercet. Pontosan annyit, amennyi idő alatt gyakorlásképpen átsétált a Fővárosi Nagycirkuszban kifeszített drótkötélen. Jó, nem voltunk magasan, de azért alighanem embereset lehetett volna esni néhány méterről is.

Azt kérdezik, féltem-e. Féltem. Féltem, de akkoriban, kezdő és lelkes újságíróként még úgy gondoltam, a jobb megértés érdekében a tollforgató minél mélyebben kukkantson bele interjúalanya életébe. És ha ez az interjúalany történetesen egy olyan artista, aki drótkötélen mutat be kunsztokat, akkor az újságírónak sem árt kipróbálnia, hogy odafent is eláll-e a lélegzet. Eláll.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Volt alkalmam az elmúlt néhány évtizedben számos cirkuszműsorról írni, láttam a fizika törvényeit kigúnyoló világszámokat, de láttam kétes szenzációkat is. Láttam halállal kacérkodó, legyőzhetetlen játékosokat, légtündéreket, ördögi alakokat, kedves és csúf állatszámokat, láttam a csodák régi vágású, emberközeli világát és új szemléletű, a társművészetekkel összekapaszkodó attrakciókat is bőven. És láttam jó néhány budapesti nemzetközi cirkuszfesztivált. A legutóbbit, a tizenegyediket éppen néhány napja.

 

A kétévenként porondra kerülő parádé néhány éve már a világ komolyan figyelembe vett cirkuszfesztiváljainak sorába lépett. Ezzel a találkozóval Monte-Carlo, Párizs és Stockholm mellett Budapest is rangos fellépési lehetőséget kínál a világ artistáinak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Idén sem volt hiány olyan mutatványokból, amelyekre alighanem azonnal lecsaptak a jelen lévő cirkuszigazgatók, menedzserek. Olyanok, amelyek zárójelbe tették mindazt, ami a tudomány mai állása szerint lehetséges, és persze olyanok is, amelyek talán kicsit egyszerűbben igyekeztek csodagyárak manézsaiba.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Láttunk valódi veszélyt, igazi kockázatot, ünnepelt hősöket, és láttunk szerényebb, de mindenképpen tisztességes és szép produkciókat. Megtapasztaltuk megint, milyen az, amikor a cirkuszvilág legjobbjai láttán, pláne a fesztivál győztesei által drótkötélen bemutatott hetes piramist nézve ismét eláll a lélegzet.

A 11. budapesti nemzetközi cirkuszfesztivál lenyűgöző képeit galériánkban nézhetik meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.