galéria megtekintése

„Legfontosabb a rend!”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

„Mi a baj? Mi történt?” – üvölti a családfő a szemlesütve hallgató asztaltársaságnak. Ekkorra már mind a harminc újságíró lélegzet-visszafojtva ül. „Szerintetek jó ez így, hogy itt senki nem mond semmit? Vagy szólaljanak meg?” – lép ki a szerepéből az apa, Takács Gábor, kérdését félig társulatához, félig a közönséghez intézve.

Közös hazugság
Közös hazugság
Csoszó Gabriella

Szükség van néhány másodpercre, míg visszazökkenünk a történetből a MU Színház valóságába. Az Anblokk Egyesület és a Káva Kulturális Műhely Elveszettek – A hiányzó pillanat című előadása fikció a fikcióban.

 

A kerettörténet szerint a Verzió Társulat nyílt főpróbáján vagyunk. Luc Boltanksi szociológus Éjszakák (Nuits) című darabját próbálják a színészek, akiknek segíthetünk kidolgozni a végső változatot.

Az eredetileg középiskolások, egyetemisták és önkéntesként dolgozók számára készült előadást ezen az estén a sajtó munkatársainak mutatják be. Egy vidéki orvos családja készülődik a karácsonyestére.

A doktor beteghez ment, kint hóvihar tombol.

Az érkező nővér egy útközben látott robbanásról és segítségre szorulókról számol be. Mindenki a kintiek segítségére sietne, a betoppanó új állatorvos, dr. Vidal azonban átveszi a parancsnokságot, és elkezdi megszervezni a segítségnyújtást.

Feladatokat oszt, azonosítószámot vezet be, Excel-táblát készít az ismeretlenek kategorizálására, hiszen: „Ilyen helyzetekben a legfontosabb a rend!” Követik a férfi utasításait, de mire eljutnak a cselekvésig, már csak annak lehetnek tanúi, ahogy a csoport eltűnik egy szakadéknál.

„Kikről beszéltek? Nem is történt semmi!” – válaszolja nevetve az állatorvos, amikor megpróbálják felelősségre vonni. Meggyőzőereje ismét hat. Belenyugszanak a közös hazugságba. Ekkor ér haza az apa.

Az első néhány perc az amatőr színjátszás döccenéseit mutatja, amit fokozatosan vetkőz le az előadás. A jelenet folytatásáról folyó beszélgetésben mindenki részt vesz. „Mi a következő lépés? Elmondják a családfőnek? Miért hódolt be mindenki? Miért nem mondtak ellent Vidalnak? Kinek ismerős ez a helyzet?” A szünet után három csoport dolgozik külön a színészekkel.

A háromórás játékidő jelentős részében a néző navigál aszerint, hogy mit lát fontosnak, vagy mit lát bele a szituációba. Közben pedig maga is kutatási anyagul szolgál. A kutatószínház projektben az esténként elhangzottakat elemzik. A gimnáziumokba elvitt előadások előtt és után pedig azt vizsgálják, hogy befolyásolta-e az élmény a diákok gondolkodását.

Részletes információ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.