galéria megtekintése

Halász Árpád: Kutyavilág az enyém

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Halász Árpád huszonöt éve foglalkozik állatok, főképp kutyák kiképzésével, tizenöt éve filmes állatokat is betanít. Volt már Angelina Jolie, Jean Reno és Robert Redford munkatársa, a Fehér Isten című magyar filmben egyszerre kétszáz kutyát irányított, és dolgozott a Mancs ihlette moziban.

Lakótelepen nőtt fel, és amikor tizenhárom éves korában szülei azt kérdezték tőle, mit szeretne jobban, motort vagy kutyát, Halász Árpád a kétkerekű helyett a négylábút választotta. 1991 óta kutyaiskolát vezet, 1999 óta foglalkozik filmes állatok betanításával. Azt mondja, noha arra törekszik, hogy a filmekben szereplő állatok ne csak kedves biodíszletek legyenek, azért belőlük nem kell Laurence Olivier-t faragnia.

A Mancsot megformáló színészkutyának nem feladata az életmentés
A Mancsot megformáló színészkutyának nem feladata az életmentés
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Leggyakrabban a rendező egy kutyától csupán a szokásos rutinfeladatokat várja el: jelre ugasson, hozzon vigyen a szájában különféle tárgyakat, és kisebb gesztusokkal kifejezzen bizonyos érzelmeket. Ám Halász Árpád hozzáteszi, az érzelmek kifejezése számukra nem színészi teljesítmény, csupán egy feladat, amiért dicséret és jutalomfalat jár. Mi nézők persze ettől függetlenül színészi teljesítményként fogadjuk az állatok filmbéli produkcióját. Jó példa erre a Fehér Isten című mozi, amelyben a tréner azt a bravúrt vitte véghez, hogy egyszerre kétszáz kutyával forgatott jelenetet is betanított – miközben a filmtörténetben eddig talán ötven volt a legtöbb. Az ő munkája is sokat hozzátett ahhoz, hogy a Fehér Isten bezsebelt egy-két elismerést, egyebek mellett az egyik cannes-i fődíjat.

 

Halász Árpád munkája sokat jelentett a híres romkutató mentőkutya, a Mancs ihlette film esetében is. Hogy ilyenkor neki is speciális mentőssé kell-e válnia, arról azt mondja, a szakmai részletek kivitelezésében szakemberek segítették, de neki nem mentőkutyát kellett képeznie, hanem egy a romkutató kutya karakterét megformáló kutyát! Aki képes egy jelenetet ötvenszer megismételni, képes a neki megtanított mozdulatokkal, gesztusokkal érzelmeket megjeleníteni. Hozzáteszi: a királynőket sem királynők, és a nyomozókat sem nyomozók játsszák a filmben, és a Mancsban szereplő színészkutyák sem tűnnek fel a jövőben a speciális mentők oldalán.

Nem spórolnak

A Mancs című film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában készül a TV2 együttműködésével, összköltségvetése 375 millió forint. Részleteket a film készítéséről itt olvashatnak.

Halász Árpád nemcsak kutyákkal foglalkozik, hanem például macskákkal is, és bár a macska öntörvényű állat, azért, igen, igen… kattanó hanggal, jutalomfalattal őket is rá lehet venni arra, hogy átmenetileg félretegyék fene nagy gőgjüket. Dolgozott már medvével, még birkózott is vele, mosolyogva mondja: „ő győzött, de azért itt vagyok…” Pálfi György Szabadesés című filmjében egy hatalmas bikának kellett megjelennie egy családi vacsorán, de tanított már be Milka-reklámban szereplő tehenet, és dolgozott színházban patkányokkal is. Shakespeare Machbeth című drámájában a főszereplő levágott fejét kellett a betanított patkányoknak ellepniük, ami látványnak ugyan elborzasztó, de állattréneri szempontból profi munka. Miképpen az is, amikor Jean Reno egyik filmjéhez négyszáz légyre volt szükség, amelyeknél el kellett érnie, hogy egyszerre, egy irányba akarjanak kiröpülni a csomagokból.

Egyet biztosan tud: azokat az állatokat nem lehet semmire sem betanítani, amelyek zárt genetikai programmal születnek, és kizárólag a természet parancsait követik. De finom ráhatásokkal, a hőmérséklettel, a fénnyel, a talaj dőlésszögével, a gravitációval valamelyest mégiscsak lehet rájuk hatni.

Vannak állandó munkatársai is, például Pötyi néni, a Nógrád megyében élő szarvas, akivel számos filmben dolgoztak együtt, mások mellett a Katedrális vagy a Borgiák sorozatban, német kémfilmben, hazai alkotásokban és reklámban is.

Halász Árpád dolgozott már Angelina Jolie, Brad Pitt, Jean Reno, Anthony Hopkins, Robert Redford és Gerard Depardieu munkatársaként. A nagy sztárokról jó tapasztalatai vannak, gyakran kérnek tőle tanácsot kedvenceik nevelésével kapcsolatban. Halász Árpádnak most 25 kutyája van, de közülük csak hattal él együtt: négy rotweilerrel, egy német juhásszal és egy yorkie-val. Hogy a gödöllői kutyás központban amúgy hány van, azt néha megszámolni sem könnyű. Kutyavilág az övé, de örül neki nagyon.

Mancs a mozikban

Január 29-én mutatják be Pejó Róbert Mancs című játékfilmjét, amelynek főszereplője Trill Zsolt, játszik benne Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is. A címszerepet Alex és Ropi nevű német juhászok alakítják, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre a Gödöllői Kutyasport Központban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.