galéria megtekintése

Kurtág Györgyről személyesen

0 komment

Tábor Ádám

Kurtágé az a nyelv, amin a kortárs zene engem, abszolút laikust félszáz éve megszólít.

Soha nem tanultam semmiféle hangszeren játszani, nem olvasok kottát. A vers zenéje sokáig le is árnyékolta számomra az önálló zenét. Gyerekként nagyanyám rádiójáról hallatszottak át a klasszikus szimfóniák, operarészletek. Kamaszként anyámnak és – velem ellentétben – igazi zeneértő barátomnak, Surányi ­Lászlónak köszönhetően hallgattam Bach-passió­kat, Bartókot, korai Stravinskyt.

Ünnepi fellépés a BMC-ben kilencvenévesen
Ünnepi fellépés a BMC-ben kilencvenévesen
Balogh László / Reuters

Ekkoriban ismerték meg szüleim (Mándy Stefánia költő és Tábor Béla filozófus) Vajda Júlián, Jakovits Józsefen, Bálint Endrén keresztül Kur­tág Györgyöt. Az 1966-os szentendrei Vajda Lajos-kiállításon anyám képeket magyarázott nekünk, diákoknak; ­Kurtág odajött: „Szabad nekem is hallgatózni?" Két év múlva a ­Zeneakadémián voltam először Kurtág-koncerten; a Bornemisza Péter mondásai elemi élményem. Virág az ember. A legbelső lírai-drámai érzékenység mai kifejezését a szavak fölött ilyen intenzitással addig soha nem hallottam.

 

Aztán a 70-es években a Rottenbiller utcában megismerkedés Kiskurtággal, a Négy capriccio Bálint István verseire, a Szálkák cimbalmon a Fészekben. Kurtágék az egyetlen komoly és neves művészek, akik rendszeresen ott vannak Halász Péter és Koós Anna Dohány utcai lakásán, a lakásszínház előadásain. Anyám Kurtág Márta zongorakoncertjeire jár. A 80-as években a Játékok magyarázattal kísért előadása valahol; egy látogatás Kurtágéknál; a Tandori-versek és a Kafka-Fragmente.

Apám halálakor Kurtág rövid kompozícióval fejezi ki gyászát. A 90-es években anyámmal téli sötétben felbotorkálunk a Várba, ott halljuk Beckett-darabját. Virág az ember. Zenéje vele egy tőről hajt ki. ­Kurtág és zenéje egy. Kurtág György és Márta egy. Isten éltesse őket!

Kurtág 90 – az ünnepség kiegészítő programjai

– Vasárnapig látható a Budapesti Music Centerben (BMC) a Felvégi Andrea fotóművész fényképeiből készült válogatás Kurtág Györgyről.

–  Vasárnap a csaknem ismeretlen Kurtág címmel a BMC koncerttermében hallgatható meg néhány kevéssé ismert mű.

–  Hétfőn az operaház Kurtág 90 című ünnepi koncertjének két szólistája Hiromi Kikuchi és Ken Hakii, az estet az amerikai dirigens, Lawrence Foster vezényli.

–  Kurtág György 90. születésnapja alkalmából a Hangvető (az ECM-lemezek kizárólagos hazai terjesztője) a Keller Quartet: Cantante e Tranquillo és Kurtág György Játékok című lemezével köszönti az örökifjú mestert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.