galéria megtekintése

„Krisztus karja mi vagyunk”

2 komment


Csordás Lajos

A szentendrei domonkos rendház a legkisebb a hazai három, működő domonkos kolostor közül. Igazából nem is tudom, nevezhető-e kolostornak. Olyan, mint egy családi ház a városka beépült szőlőhegyén, a Mathiász utcában.

Jelenleg három szerzetes él és dolgozik benne: Péter, Bertalan és Andrzej atya, a házfőnök. Őt ma már mindenki inkább Andrásnak szólítja, hisz kitűnően megtanult magyarul, 1993 óta él nálunk. Biciklivel jött idáig Krakkóból, mint meséli, és egy lendülettel be is kerekezte az országot néhány domonkos testvér társaságában, akit hasonlóképp magyarországi szolgálatra küldött a rend.

Közben ellopták a biciklijét, de ez egyáltalán nem befolyásolta a magyarokról és az országról kialakított pozitív képét.

A rendbe lépése előtt is járt már nálunk. Még műszaki egyetemistaként dolgozott 1986-ban a békéscsabai Globus konzervgyárban. Akkori vidám emlékei közt említi, milyen büszkén viselte a gyáriaktól kapott KISZ feliratú pólót, bár fogalma sem volt, mit jelent a rányomtatott szó. Még templomba is elment benne.

 

A jövőre nyolcszáz éves rendjüket ünneplő domonkosok már az 1216-os rendalapítás után néhány évvel megtelepedek nálunk. És Julianus barát nagy tettével hamarosan be is írták magukat a magyar történelembe. Nem is beszélve Szent Margitról, aki a rend női ágának tagjaként élt szent életet pár évtizeddel később a Nyulak szigetén. A teológiában és prédikálásban jeleskedő domonkosokat ezután háromszor lehetetlenítették el hazánkban: legutóbb a Rákosi-korszakban tiltották be őket.

A rendszerváltás után negyedszer is újrakezdték. Visszakapták az ingatlanjaikat, egyebek mellett a budapesti, Thököly úti rendházat és templomot.

De nem volt már elég magyar rendtagjuk, aki a házakat megtöltse élettel, ezért külföldről kértek segítséget. Így érkezett Andrzej atya is.

A Thököly úton kezdte a szolgálatot. Szentendrére 2007-ben került. Akkor a Thököly úti rendházukat ugyanis átadták az esztergom-budapesti egyházmegyének, helyette pedig megvásárolták ezt a családiasabb méretű házat a Mária Misszionárius nővérektől.

Szentendrén most hárman laknak. Sopronban van a központ, itt él a tartományfőnök, Barna Máté, hét domonkos testvérrel. Debrecenben öten működnek. Így együtt, összesen tizenhatan alkotják  a magyarországi domonkos rendet. Köztük öt külföldi: lengyelek, szlovákok és egy francia atya. Két házuk, a vasvári és a szombathelyi jelenleg üres.

Andrzej atya, a házfőnök
Andrzej atya, a házfőnök
Teknős Miklós / Népszabadság

Andrzej atya körbevezet a házban. A refektó­rium olyan, mint egy étkező bármelyik családi házban. Rendszerint ez a legdíszesebb terem a kolostorokban, de itt nem. A csupasz falon a legnagyobb díszítmény egy Csontváry-másolat, amely a mostari hidat ábrázolja. Egy idős hívük munkája, még a Thököly úti időkből. Ezen kívül egy kis rézdomborítást veszünk észre, az utolsó vacsora jelenetével, meg egy kis keresztet a sarokszekrényen.

A konyha teljesen modern. De az ebédet inkább rendelik, olyan családoktól, ahol van kapacitás erre. Maguk is próbálkoztak főzéssel, mosolyog Andrzej atya, de nem koronázta siker. Pedig állítja, ő tud céklalevest is készíteni. A könyvtár egy bensőséges közösségi kuckó, régi kötetekkel, kényelmes fotelekkel. Mellette egy fogadószoba, a „zöld szalon", ahol minden ülőbútornak zöld a huzata.

Lehetnek köztük az egykori NDK-nagykövetség bútoraiból is

– jegyzi meg a házfőnök, hiszen a Thököly útra is kerültek át tárgyak az egykori nagykövetségről.

A rendház szíve a kápolna. Ez a napi háromszori zsolozsma helye és itt tartják a reggeli fél nyolcas miséket is a környékbeli, kertvárosi híveknek. Kivéve vasárnap, mert nem szeretnék elszipkázni a helyi plébánia elől a templomba járókat. És mert vasárnaponként maguk is misézni mennek Budapestre, a Misszionárius nővérekhez a Hermina útra. Görbe faágak tartják az oltárt, fölötte pedig egy régi, megviselt fa Krisztus függ. Kezei már hiányoznak. Ezt is a Thököly útról hozták át, ilyen állapotban. Többen ajánlották már, újrafaragnák a kezeket, de a testvérek erre azt mondták, „Nem kell, mert ez is arra emlékeztet, hogy mi vagyunk Krisztus karja".

Benézünk a testvérek „celláiba" is. Mindegyik egy hálóhelyiségből és egy előszobából áll, amely dolgozószobaként is használatos. Andrzej atya előszobáját például könyvek töltik meg. Nemcsak lengyel munkák, de a magyar irodalom klasszikusai is: Ady, Márai, Pilinszky, Weöres, Esterházy. Sőt, a Gyűrűk Ura is, magyarul.

A Domonkos-rendre nagyon is jellemző a könyvekben való jártasság. Kezdetektől a teológiában való elmélyülést és a prédikáció művelését tartották legfontosabb feladatuknak.

Aquinói Szent Tamás szerint, aki nem foglalatoskodik napi tizenkét órát könyvekkel, az nem is igazi domonkos. Andrzej atya ezt picit sokallja, pedig ő tényleg sokat olvas,

mert szerkesztője a Tanítvány című rendi folyóiratnak és emellett a domonkosok levéltárosa, gazdasági vezetője is. A Tanítvány szerkesztése révén a mai magyar irodalom jeleseivel áll kapcsolatban. Rendszeres szerző a lapban Dragomán György, Grecsó Krisztián,­ Németh Gábor, Kemény István, Takács Zsuzsa, Tőzsér Árpád és munkatársunk, Kácsor Zsolt is.

A cellák mellett a vizesblokkban épp most szedte le az egyik testvér a szárítóról a fehér szerzetesei ruhákat, a habitusokat. Ez a domonkosok színe, a fehér.

Hivatalos alkalmakra fekete köpeny is jár, ezért a fiatalok szeretik őket pingvineknek titulálni. A barátok ezt mosolyogva elfogadják, sőt, még az ajtójukra is kitűztek egy pingvinképet.

Nem élnek elszigetelt életet. Napjaikat a három közös imádkozáson és közös étkezésen túl olyan feladatok töltik ki, mint a hittantanítás, a házassági lelki felkészítés, a misézés, illetve az ezekre való felkészülés. Idén például Tahitótfaluban ők tartják az éjféli misét. És milyen a karácsony? Természetesen ők is állítanak karácsonyfát a rendházban és a közös kasszából meglepik egymást néhány szépen becsomagolt ruhadarabbal, könyvvel – mondja a házfőnök. Vacsorára pedig rendelnek valami finomat.

Miért lesz az ember szerzetes? – kérdezem, miközben nagyon is megértem azt a nyugalmat, amit az Istennek szánt élet e világi és túlvilági biztonsága jelent.

Sokan gondolják – mondja Andrzej atya – , hogy az lesz szerzetes, aki menekül a világ elől. Előfordul ez is. De nyugalmat nem csak a rendben lehet találni.

Ő például egyszerűen elhívást érzett valamiféle szép életre Istennel, szerzetesi közösségben.A jövőre nyolcszáz éves rendjüket ünneplő domonkosok már az 1216-os rendalapítás után néhány évvel megtelepedek nálunk. És Julianus barát nagy tettével hamarosan be is írták magukat
a magyar történelembe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.