galéria megtekintése

„Közpénzből nem fizethetünk alkalmatlan táncost”

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Nemrég azt nyilatkozta a Nemzeti Balett korábbi igazgatója, Keveházi Gábor, hogy a mostani vezetés tönkreteszi az együttest. A jelenlegi balettigazgató, Solymosi Tamás – családi okok miatt – írásban válaszolt kérdéseinkre. Úgy véli: a dalszínház örökös tagja ne minősítse annak az intézménynek a szakmai vezetését, amely életjáradékot folyósít neki.

– Míg Keveházi Gábor szerint a munkaügyi bíróság kimondta: 2011-ben jogellenesen mentették fel balettigazgatói posztjáról, az operaház vezetése azt állítja, a pert a dalszínház nyerte.

– A Kúria ítélete szerint a volt balettigazgató közalkalmazotti viszonyának megszüntetése szabályos volt, de a vezetői megbízás visszavonása valóban nem volt rendben. Nem tisztem minősíteni az operaház örökös tagját, de azt hiszem, ez a rang megköveteli, hogy ő se minősítse annak az intézménynek a jelenlegi szakmai vezetését, amely életjáradékot folyósít neki – pláne ne állítson valótlant. A harmadfokú döntés szerint Keveházi úr nemhogy nem nyert az Operától milliókat, de súlyos tételt kell fizetnie a perköltség miatt – visszahelyezése pedig értelemszerűen szóba sem került.

– Hogyan fordulhat elő, hogy az operaház olyan indokkal szüntette meg Keveházi vezetői megbízatását, amelyet nem tud bizonyítani?

– Fontos megjegyezni: őt egy korábbi vezetés mentette fel, így kommentárra nem vállalkozhatom. Keveházi Gábor után nem én, hanem Eldar Aliev következett a balettigazgatói poszton, akit történetesen Keveházi hívott Magyarországra.

 

– Miért szerződtet elenyésző számú végzős növendéket a Táncművészeti Főiskoláról a Nemzeti Balett?

– Az elmúlt három évben 22 magyar táncosnak kínáltam szerződést, nagy többségük el is fogadta az ajánlatot. Idén is három fiatal művészt szeretnék idehozni a végzősök közül. Egyébiránt 2014-ben az MTF-en végzett táncosok fele külföldi, nagyrészt távol-keletiek, így nem volna lehetőség arra, hogy csak hazai „arcokat lásson a közönség a színpadon”. A társulat létszáma 120 fő, ennek 27,5 százaléka, vagyis 33 fő külföldi tag.

Solymosi Tamás Pap Adriennel és Bakó Mátéval – munka közben
Solymosi Tamás Pap Adriennel és Bakó Mátéval – munka közben
Gács Tamás

– Miért tartja fontosnak a nagy port kavart minősítő vizsgát, amikor a napi munka során is megállapítható, ki milyen egészségügyi és szakmai állapotban van? A közalkalmazotti törvény nem teszi kötelezővé a vizsgát.

– A csúsztatás ott van, hogy a balettóra, amelyet a zsűri meglátogatott, éppen a napi rutin része. A balett világában alapvető, hogy aki a minőséget szeretné felmérni, az a balettórát nézi meg – így van ezzel minden koreográfus, és szerepet osztó külföldi balettmester, igazgató is. Az égvilágon semmi szokatlant nem kellett csinálniuk a táncosoknak. Az Angol és a Holland Nemzeti Balett korábbi vezetője, Wayne Eagling és a magyar zsűritagok szerint is kifogástalan az eljárás. Kiss János, a Győri Balett igazgatója személyesen, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója írásban támogatta az Opera együttesében zajló minősítést.

– Mi történik, ha egy táncos alkalmatlan vagy kevéssé alkalmas minősítést kapott?

Solymosi Tamás balettigazgató
Solymosi Tamás balettigazgató
Gács Tamás

– A minősítés nem guillotine. Az a 11 táncos, aki alkalmatlan minősítést kapott, másfél hónap múlva bizonyíthat. Mivel az az elvárás Magyarország első és egyetlen klasszikus balettegyüttesével szemben, hogy világszínvonalon működjön, közpénzből nem fizethetünk úgy táncost, hogy már nem tud táncolni. Szívesen küzdök azért, hogy a táncosi életjáradékhoz szükséges szolgálati időt lejjebb szállítsák, az Operán belül is készek vagyunk más területekre áthelyezni az érintetteket, nyilván a szociális alapból szintén segítünk. Egyébként vannak olyan 40 év feletti művészeink, akik kinézetüket és technikai felkészültségüket maximális szinten tartják, kiválóan dolgoznak, tehát nem lehetetlent várunk el.

– Miért mondtak fel a minősítést követően azonnali hatállyal Kerényi Miklós Dávidnak és Jelinek Györgynek?

– Ez az Opera belügye.

– Sokan hiányolják a repertoárból a Seregi-baletteket, egy híján az összeset levette a műsorról.

– Ha egy évben nem tűzi ki valamelyik produkciót a hatalmas palettát játszó színház, nem jelenti azt, hogy nem tartja repertoárján. Mindhárom Seregi-Shakespeare opust játszani fogjuk, külföldi utat is tervezünk A makrancos Katával. Seregi-díjat alapítottunk, úgyhogy aki minket Seregi-ellenességgel vádol, az – hasonlóan a minősítéssel vagy az állapotfelméréssel szembemenetelőkhöz – önmagát minősíti. A jövő évad programjáról annyit elárulhatok: két Seregi-darab tizenháromszor szerepel majd műsoron.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.