galéria megtekintése

Költő korláttal

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Hiába hogy pályázaton nyerte el a megbízást az újlipótvárosi Radnóti-szobor alkotója, Janzer Frigyes, egy szokványos mű lett a győztes. A korlátnak támaszkodó zsánerfigurát a napokban avatták fel a Pozsonyi út és a Radnóti Miklós utca sarkán, a költőről elnevezett iskolánál.

Legalább nem csináltak Radnóti Miklósból háromnegyedes törpét. Ennél több dicsérő szót alig mondhatunk sajnos Janzer Frigyes legújabb szobrára, amelyet a mártír költő utolsó lakhelyén, Újlipótvárosban avattak fel néhány napja. Szándéka szerint mosolygós, kedves zsánerszobor.

Varga Imre: Radnóti (1970)
Varga Imre: Radnóti (1970)
Koncz György / Népszabadság

Teljes életnagyságban és ezúttal nem tragikus felhanggal igyekszik megjeleníteni a költőt (no ez is pozitívum még), de ugyanazzal a már Varga Imre által is megformált mozdulattal, ahogy elgondolkodva korlátnak támaszkodik. Bár itt lekerül alakjáról a Varga által ráadott kabát. Csak hát Varga 1970-ben készült szobra mégis különb annyiban, hogy ott a megformálásban érezhető az a kifejező művészi túlzás, valóságtól való elemelkedés, ami a művészet lényege.

 

Janzer nem tett mást, mint hihetően megformált egy zakót, egy nadrágot és egy cipőt, s erre az együttesre ráültetett egy többé-kevésbé felismerhető Radnóti-fejet, a zakóujjak végére odakomponált még két, hosszú ujjú művészkezet. Ám hiányzik mindebből a művészi többlet! Mi különbözteti meg azoktól a tucatmunkáktól, amelyekkel például a mostani politikai hatalom támogatását nagyban élvező Kligl Sándor teleszoborta az országot?

Mi különbözteti meg attól a Kligl-féle pécsi Weöres-szobortól, melyet liszttel öntöttek le tiltakozásul a szobrászkollégák, s amely szintén csak zakó meg nadrág, egy még kevésbé eltalált fejjel? Újlipótváros valósághű és végre vidám szobrot akart, egy magát otthon érző Radnótit. És kapott egy közepes zsáneralakot, amilyet sokfelé állítanak turisztikai céllal az országban. A pesti polgári és szellemi jólét negyedében ez a középszer fura.

Janzer Frigyes: Radnóti (2015)
Janzer Frigyes: Radnóti (2015)
Koncz György / Népszabadság

A trendtől azért különbözik az eset annyiban, hogy Janzer a megbízást szoborpályázaton nyerte, amelyre rajta kívül még négy művészt kértek fel, többségében helyi szobrászokat: Kutas Lászlót, Paulikovics Ivánt, Gyurcsek Ferencet és Szanyi Pétert. Amennyire tudom, nem az történt, hogy a beadott tervek között lett volna egy kiugró, szellemes, újszerű kompozíció, amellyel szemben a konzervatív közízlésre hivatkozva vagy valami más okból mégis Janzer kommersz alkotását hozta volna ki győztesnek a kerület.

Nem, ez a mű volt a legjobb. Bár állítólag kisplasztikában jobban hatott, s holtversenyben állt Paulikovics tervével: egy szintén korlátnak támaszkodó Radnóti-figurával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.