galéria megtekintése

Koldusból király

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Hiába, a kor megviseli az embert. Volt év, hogy 342 koncertet adott, de már csak három-négy naponként lép fel, ami érthető, elvégre a kilencvenedikben jár. B. B. King nemcsak minden idők egyik legjobb gitárosa, remek énekes és mesélő, de ő mutatta meg a városi fekete középosztálynak, azután pedig a fehérnek is, micsoda érték a gyapotföldeken görnyedő egykori rabszolgák zenéje. Megérdemli, hogy múzeumot emeljenek neki. És emeltek is a mississippi Indianolában, a néhai gyapotfeldolgozó helyén.

Még mindig három-négy naponként
Még mindig három-négy naponként
Valentin Flauraud / Reuters

Ócska kalyibában látta meg a napvilágot 1925 szeptemberében egy gyapotültetvényen, ahol apja és anyja dolgozott. Kisöccse lenyelt egy üvegcserepet, halála után apja otthagyta anyját, attól kezdve összevissza rokonoknál cseperedett. Tízéves, amikor meghal cukorbetegségben megvakult anyja, tizennégy, amikor a nagyanyja is. Egyedül marad egy ültetvényessel, aki „rábíz” egy hold gyapotot: éljen meg belőle! Hónapokig küszködik egymaga, míg érte nem jön az apja. Így legalább jár iskolába, már amikor van tanítás, mert gyapotszüretkor minden gyerekkézre szükség van a földeken. Viszont a templomban énekelnek és gitároznak. Négyéves kora óta zenél, tizenkettő, amikor megkapja első gitárját.

 

Tizennyolc évesen már nős, traktoros egy farmernél. Feleségével egy rokon házaspárral laknak közös szobában. Ügyetlensége miatt megrongálódik a traktor, nincs pénze megtéríteni a gazda kárát, elszökik bluesgitáros nagybácsikájához West Memphisbe. Az ő révén kap napi tíz percet egy feketéknek sugárzó rádióban, farag egy reklámverset: ebből ki tudja fizetni a traktorjavítást. Rádiós műsorvezető és zenész lesz, gyorsan megismerik a nevét.

Mármint az újat, mert az eredetit – Riley, vagy ahogyan az anyakönyvbe bejegyezték, Rileigh King – a kutya sem használta. A Beale Street Blues Boy művésznevet vette fel, ezt rövidítette Blues Boy, azaz B. B. Kingre. A másik nagy váltás az elektromos gitár, amelyen új technikát fejleszt ki. A hangokat a húrokat megnyújtó ujjbegyével egészen sírósra, érzelmesre hajlítja, és még tremolót is tud beléjük vinni. Átugrunk egy-két zenéléssel töltött évtizedet: előbb délen, majd országszerte turnézott, lemezeket vett fel. Saját zenekara lett és zeneileg iskolázott asszisztense is, aki le tudta jegyezni a számait – ő fül után, dallamot játszott, eleinte még az akkordok is nehézséget okoztak.

„Amikor énekelek, gondolatban gitározom, ahogy abbahagyom, Lucille-on játszva is dalolok” – mesélte később. Minden gitárját Lucille-nek hívta, amióta 1950-ben a zenés nevű Twistben koncertje alatt összeverekedett két férfi, feldöntötték a kályhául szolgáló benzineshordót, és leégett az egész csehó. Visszarohant a lángoló épületbe, és kimentette a hangszerét. Mint kiderült, a fiúk egy bizonyos Lucille kegyeiért mentek ölre. A nevet azért kezdte használni, hogy emlékeztesse magát: gitárt szerezni mégiscsak könnyebb, mint feltámadni.

Irdatlanul sok munkával keresi a kenyerét, nem egy, hanem két házassága megy rá az állandó turnékra. Igaz, innen-onnan születik tizenöt gyereke, sportcsarnokot kéne bérelnie, ha együtt akarná látni leszármazottait, csak unokából van nagyjából félszáz. Fekete zenét játszik feketéknek, míg a hatvanas évek elején rá nem beszélik a bájgúnárkodásra. Édeskés, vonósokkal dúsított számokat énekeltetnek vele – mire a feketék is elfordulnak tőle, ebben a műfajban jobbak a fehérek.

Már éppen feledésbe merülne, amikor angliai mandinerrel visszapattan a blues. 1969-ben igazi sikerszámot ad ki (The Thrill is Gone), ez nemcsak a „fekete” R & B-slágerlistára kerül fel, hanem a „fehér” popzeneire is. Amikor a San Franciscó-i Filmore Auditoriumban lép fel, a fehér közönség talpra ugorva, hangos ovációval köszönti. Percekig csak áll a színpadon, folynak a könnyei: a jó öreg mississippi blues megérkezett a fiatalokhoz, a tömegekhez.

Blues Boy és Lucille – B. B. King
Blues Boy és Lucille – B. B. King
Fred Prouser / Reuters

A következő évben az amerikai turnéra érkező Rolling Stones előtt lép fel, később felvételeket készít a U2-val, Eric Claptonnal és sok más sztárral, klubhálózatot indít, élvezi a világhírt. Nem érdemes számolgatni, hány Grammy-díjat (15-öt, plusz az életműért járót), egyetemi díszdoktorátust és kitüntetést kapott. A Bush család belső barátja, tőlük a legmagasabb amerikai polgári érdemrendeket vehette át, XVI. Gusztáv svéd királytól pedig a zenei Nobelnek tekinthető Polar díjat. 2005-ben Mississippi törvényhozása az állam kedvenc fiának nyilvánította. Cukorbetegként szerepet vállal a diabétesz elleni kampányokban. A közönség szeretete élteti, úgyhogy lehet, hogy 120 évesen is turnézni fog.

2003-at az amerikai kongresszus a blues évének nyilvánította. Egy esős szeptemberi napon a virginiai Wolf Trap koncertközpont nedves gyepén ültünk, a színpadon B. B. King hozta a formáját: zseniális volt, ha éppen zenélt, lebilincselő, amikor sztorizott. A blues királya. Az volt és az marad mindörökké.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.