galéria megtekintése

Kiskanalak csörögtek élő adásban

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Megfigyeltem, hogy nagyzenekarokat szívesen fényképeznek fotós kollégáim halszemoptikával, vagyis olyan széles látószöggel, hogy abba már belegörbül a tér. Így minden muzsikus ráfér a képre, és jól látható, ahogy a zene kerekké formálja a világot.

Amint lapozgattam az 1983-as újságokat, találtam egy hasonlót az év októberéből is: ott épp Leonard Bernstein vezényelte a Bajor Rádió zenekarát az Erkel Színházban. Közben persze megelevenedtek az újság lapjain a kor eseményei: épp nagy erőkkel folyt a nyomozás a Szépművészeti Múzeumból november elején ellopott festmények után, a focibajnokságban szépen menetelt a Videoton, és meghökkenve látom azt is, hogy az újság már ekkor bemutatta a DVD-lemezt mint technikai újdonságot, és a felsőoktatásban már 180 ezren megtanulták a személyi számítógép használatát.

Majd néhány héttel és oldallal később megtaláltam az itt látható felvételt. A Hangverseny délidőben című rádióműsor felvételén készült a budai Várban. Pontosabban a Nemzeti Galéria első emeleti kupolatermében. A kétmondatnyi tájékoztatás szerint „hat éve minden második kedden a zenekedvelők előtt is megnyitja kapuit a Nemzeti Galéria”.

 
Hangverseny délidőben
Hangverseny délidőben
Erdei Katalin / Népszabadság/archív

Itt éppen a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara ad koncertet november utolsó keddjén. Az együttes, amelyet még Dohnányi Ernő alapított, ekkoriban Lehel György vezetése alatt állt. Feltehetően ő vezényelt ezen a koncerten is.

– Megvolt ezeknek a keddi élő rádióközvetítéseknek a bája, néha még a büféből a kiskanalak csörgése is behallatszott az adásba – emlékszik a múzeum egykori munkatársa, Demeter Judit.

– Olykor előfordult, hogy innen, a Hangverseny délidőben adásával együtt jelentkezett a Ki nyer ma? Ilyenkor nem lemezről játszották a feladványokat, hanem élőben. A rádió különböző zenekarai léptek fel, többnyire nyugdíjas közönség előtt.

A szimfonikusok mellett a rádió kórusa, gyermekkórusa is rendszeresen jött. Vezényelt itt Andor Ilonától Vass Lajosig szinte mindenki. Emlékszem például, amikor Strausz Kálmán, ebédidő lévén, kockás abrosszal terített asztal előtt dirigált. Nagyon szerettek a galériában fellépni, mert állítólag a Zeneakadémia után ennek a teremnek volt a legjobb az akusztikája.

A délidei hangversenyek egyébként 1976-ban indultak a Nemzeti Galériában, egy évvel azután, hogy a múzeum a Kossuth térről felköltözött a felújított Budavári Palotába. A fotónak épp ez az akkoriban kialakított belső tér adja az aktualitását is. Pont ezt igyekszik eltüntetni a napjainkban meghirdetett Hauszmann-terv, amely a királyi palota Hauszmann Alajos-féle belső tereit és külső megjelenését szeretné visszaállítani, amennyire lehet.

Ennek egyik nagy kérdése, hogy mit is csináljanak a mai kupolával, amely kissé magasabb is, kissé nyugatabbra is épült, mint az eredeti volt, ráadásul alatta korábban nem létezett egybenyitások jöttek létre. Mint például ez a kupolateremnek nevezett első és második emeleti csarnok, valamint efölött a harmadik emelettel egybefüggő kupolabelső.

Vajon érdemese hatalmas költséggel a régi kupolát visszaépíteni és alatta a Hauszmann kori állapotot visszaidézni? Ez a vári rekonstrukció egyik legnehezebb kérdése.

Viszont, amíg eldől, a zenének helye lesz itt. Havonta egyszer vasárnaponként ma is rendeznek például délelőtti kórusmatinét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.