galéria megtekintése

Kirobbanthatatlannak tűntek, de ma lecserélik őket

4 komment


Csepelyi Adrienn

Lecserélik A Dal zsűrijét. A hírek szerint távozik a tévéműsorból Csiszár Jenő és Rúzsa Magdi, s ami még ennél is érdekesebb: leváltják Rákay Philipet is, aki eddig kirobbanthatatlannak tűnt az ítészek asztala mögül.

Önmagában persze semmi érdekesség nincs abban, hogy egy tévéműsor időről időre frissíti szereplői névsorát. A Dal öt éve indult, időközben érezhetően megfáradt kissé: 2015-ben mintegy félmillióval kevesebben voltak kíváncsiak rá, mint két esztendővel korábban.

Idén február végén még ők döntöttek: Csiszár Jenő, Rúzsa Magdi, Rákay Philip és Pierrot
Idén február végén még ők döntöttek: Csiszár Jenő, Rúzsa Magdi, Rákay Philip és Pierrot
MTV

Az MTVA sajtóosztályától annyit sikerült megtudnunk, hogy a zsűri összetételében valóban változások lesznek, azt azonban, hogy pontosan melyek ezek, csupán a ma 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón árulják el, ahol személyesen be is mutatják az új ítészeket. Addig a hazai sajtó kedvére találgat – s az is benne van a pakliban, hogy valaki a nagyobb hírverés érdekében szivárogtatott a Borsnak.

 

A hírek szerint egyik távozó, a kezdetektől a zsűriben ülő, kirobbanthatatlannak tartott ítész, ­Rákay Philip 2011 januárjában előbb az M1, majd az M2 intendáns-programigazgatója lett, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Fidesz-tanácsadó, legújabban pedig – szakmai levegőváltozásra vágyván – már csupán műsorvezetőként és kreatív producerként tevékenykedett. Nevéhez köthető az M1 és az M2 műsorstruktúrájának megújítása, a többi közt olyan műsorok, mint a Gasztroangyal, a Magyarország, szeretlek!, a Mindenből egy van és a Maradj talpon! vetélkedő is. A múlt év januárjában saját történelmi talkshow-t indított Szabadság tér '89 címmel.

Szintén furcsa Csiszár Jenő távozása: ő több mint egy éve az MTVA program-főtanácsadója, elmozdíthatatlannak tűnt a zsűriből. Rúzsa Magdi is viszlátot int a show-nak, ennek okáról sem tudni bővebbet – hacsak azt nem, hogy az énekesnő épp a műsor ideje alatt – feb­ruár 27-én – ad majd nagykoncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Az ő helyére Zsédát tippelte a Bors, az énekesnő menedzsmentje szerint azonban hozzájuk nem érkezett ezzel kapcsolatos megkeresés. Ha olyan utódot keresnek ­Rúzsa helyére, akinek van zsűrizéssel kapcsolatos gyakorlata, ott van Keresztes Ildikó, aki maga is indult A Dalban. A korábban a TV2 Rising Star című műsorában zsűriző Pásztor Anna januárra várja második gyermekét, ott van viszont a tavalyi győztes Boggie, aki a színpad után a színpad előtt próbálhatná ki magát.

Boggie Wars for Nothing című dalával képviselte Magyarországot
Boggie Wars for Nothing című dalával képviselte Magyarországot

A Bors értesülései szerint Csiszár helyére Frenreisz Károly érkezik. Az ismert rockzenész mellett helyet kap a grémiumban egy under­ground zenész is. Vélhetően azonban nem teljesen ismeretlen, hiszen a köztévé legnézettebb műsorainak egyikéről van szó – épp ezért nem volnánk meglepve, ha a Lovasi András (Kiscsillag), Kiss Tibi, Varga Líviusz (mindketten Quimby), Czutor Zoltán (Belmondo) kvartettből kerülne ki a cserejátékos.

Az utóbbi hónapok-évek népszerű­ségi indexét tekintve szóba jöhet még a Punnany Massif-frontember ­Felcser Máté, sőt a Halott Pénzből ismert Marsalkó Dávid is. (Jó kérdés persze, ők mennyire tekinthetők már undergroundnak.) A legkézenfekvőbb jelölt az ebben a műsorban feltűnt ByeAlex lenne, aki Kedvesem című számával 2013-ban Malmőben tizedik helyen végzett az ­Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezen az elven szintén szóba jöhet Kállay-Saunders András, aki 2014-ben képviselte hazánkat a verseny döntőjében. Mindez csak akkor érvényes, ha nem változik a zsűri három férfi-egy nő aránya.

Hatvanéves verseny

Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta rendezik meg minden évben. Magyarország először 1993-ban vett részt a rendezvényen, de kiesett a selejtezőben, így az első magyar versenyzőnek, Bayer Friderikának 1994-ben szurkolhattunk. Nem kis sikerrel, az énekesnő negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.

Hazai válogatóműsort először 2012-ben rendeztek három élő adással a Magyar Televízióban. Akkor a Compact Disco jutott ki a nemzetközi megmérettetésre és ért el 24. helyet. A következő évben a hipszter művész, ByeAlex képviselte hazánkat, ő a 10. helyet szerezte meg. 2014-ben Kállay-Saunders András az ötödik, majd idén januárban az énekesnő Boggie a 20. lett az Eurovíziós Dalfesztiválon. A következő válogatók 2016 januárjában és februárjában zajlanak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.