galéria megtekintése

Kinek a pop, kinek a jegesmedve

Minden idők legerősebb napjára érkezünk ki a Voltra. Bár eddig két alkalommal is ki kellett tenni a megtelt táblát, de ez most először jelentett 35 ezer embert, ami a Sziget kisöccsétől már igen szép teljesítmény. Az első két napon és a nyitóestén összesen közel 55 ezren buliztak.

Szerencsére elcsípjük azt a pillanatot, amikor az OTP Nagyszínpad előtt tízezer lufi emelkedik az égbe. A Halott Pénz adja elő épp a Valami van a levegőben című slágerét, amikor az Élő bolygó kampány elemeként engedik el a lufierdőt, s ez, bármennyire is edzettek vagyunk a giccses hatásvadászat tekintetében, mégis megfog. A világbékére gondolunk a szépségkirálynők rutinjával, meg arra, hogy talán mégsem halnak ki a jegesmedvék. És ez még semmi, hiszen Áder János is bedobta magát a bolygó érdekében. Arról viszont már nem kaptunk hírt, hogy miként igazi celebritás a kezdőrúgást, magára vállalta volna Fábián Juli és a Zoohacker bulijának első hangjait. Pedig ennek még a mi sivár lelkünkben is lett volna hírértéke.

Volt aaki John Newmanre készült, de Ákost látta
Volt rajongó aki John Newmanre készült, de elsőre sikerült háttal állnia
Nyikos Péter / MTI

Két nagyszínpad áll egymással szemben, az egyiken elvileg a magyar előadók, a másikon a külföldiek lépnek fel, a közönségnek meg csak fordulnia kell, ha véget ért a koncert. Bár ez okoz némi zavart is, hiszen a szombati fellépőt, John Newmant néhányan a Telekom Nagyszínpadra várják, büszkén, hogy az első sorokból hallgathatják majd a Love Me Againt, amíg a fiatal brit énekes el nem kezdi a programját a hátuk mögött... Ákos után és a Fatboy Slim előtt.

 

De péntekre bitang erős programot állítottak össze a szervezők. A Motörhead legenda, most pedig csupa kerek évfordulót ünnepelnek. Negyven éve alapították a zenekart, és a nem is annyira titkos motorja, Lemmy is betöltötte már a hetvenet. S bár az arcszőrzete bármikor letagadhat húsz évet, a hangja már nem a régi. Lemmy sosem volt egy Ian Gillan, ma már úgy énekel, ahogy Keith Richards gitározik a Rolling Stonesban: sehogy. Az első dalokból alig lehet kihallani egy-egy értelmes szót, mintha valamilyen távoli, afrikai ország elfeledett nyelvén brummogna igen lelkesen.

Persze Phil Campbell gitáros (aki a konferálás terhét is levette a válláról) és Mikkey Dee (aki állítólag utoljára a nyolcvanas években hibázott a dobok mögött) rendületlenül tolja alá a mocskos rock and rolltot, és egy legendának mit ne bocsátana meg az ember? Pláne hetvenévesen? Két éve egy rossz esés miatt még a turnét is félbe kellett szakítani, és az orvosok is azt tanácsolták, hogy most már jó lenne messzire kerülni a színpadot. A sok tíz telet megélt rajongók így már azért is bólogathatnak, mert nem hallgatott rájuk. Itt van, tolja az Ace of Spadest, pár mondatot is megkockáztat, mindenki örömére. És még új lemez is lesz.

Végre belátták mások is, hogy a Parov Stelar Band nagyszínpadra való. Két éve úgy tűnt, csak akkor férünk be rájuk a Sziget legnagyobb sátrába, ha a bejáratnál leszakíthatják a karunkat, olyan sokan próbáltak bejutni az elektroswing pápájának kikiáltott osztrák lemezlovas bulijára. Bár az is elég régen volt, amikor Parov még csak lemezeket pörgetett. Ma már nyolc, nem akármilyen zenésszel kiegészülve igazi házibulit prezentált Sopronban. Leginkább az új album, a The Demon Diaries dalait adják elő, de természetesen elhangzanak az olyan alapvetések is, mint az All Night.

Persze azokat is meg lehet érteni, akik azt mondják, hogy aki egy Parov Stelar dalt hallott, az hallotta az összeset. Ám ettől függetlenül igazi utcabál kerekedik a nyárestében, s a szaxofon- vagy trombitaszólót csak akkor kezdjük igazán megbecsülni, amikor David Guetta lép a tömeg elé.

Lemmy hetven, a Motörhead negyven
Lemmy hetven, a Motörhead negyven
Nyikos Péter / MTI

Lehet, hogy csak nekünk tűnik úgy, de a trendi lemezlovasok évről évre magasabb pultot ácsoltatnak maguknak, hogy onnan, éteri magasságokból hirdessék az elektronikus igét az alant csápoló halandóknak. Guetta tehát jön, lézerrel, lángokkal, füsttel, konfettivel és olyan basszussal, hogy kétszer is megfordul a hasamban a tócsni. Ezen túl mit is mondhatnánk? Azt, hogy rossz napot fogott ki valamelyik potméter, s kicsit indiszponáltan játszott? Két ritmus között elfáradt a csúszka? Guetta már annyira jó, hogy nélküle is lemenne a buli, főként hogy a konferálásával még DJ Dominique is felvenne a verseny Balatonalsó diszkójában. De akinek kellett, az boldogan süketült meg és fáradt el, majd leöblítette a felvert port, és megfogadta: jövőre is eljön drukkolni a világbékének.

Vagy a jegesmedvéknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.