galéria megtekintése

Kincsek az árnyékban

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Tizennyolc helytörténeti gyűjtemény várja a nagyérdeműt Budapesten, pontosabban várná: az enyhén szólva is gyenge promóció miatt jóval kevesebben látogatják e tárlatokat, mint lehetne és kellene. Pedig a legtöbbjükben egészen különleges leletek lapulnak. Egy szakember kitalálta, hogyan lehetne némi hírt verni a gyűjteményeknek.

A kollekciókat kinevezése után, azaz a közelmúltban végiglátogató Maczó Balázs, a Budapesti Történeti Múzeum szaktanácsadója a kondíciókat (helyhiány, pénzszűke, szakszerűség stb.) tekintve meglehetősen vegyes képet rögzített, egyet azonban feltétlenül nyugtáznia kellett: többnyire igen komoly értékek lapulnak ezekben a házakban. Némelyikben országos jelentőségű tárgyak és tárgyegyütteseket őriznek. Számos fontos és rokonszenves múzeumon kívüli kezdeményezéssel is szembesült.

Albertfalván mindenekelőtt egy neves régi bútorgyáros, Mahunka Imre mesteri munkáira hívta fel a figyelmünket, továbbá egy igen komoly egyháztörténeti gyűjteményre. Csepelen a remek gyártörténeti anyagot emelte ki a szakember, a XVII. kerületi Erdős Renée Házban a néprajzi kollekciót és a méltatlanul alulreprezentált Erdős Renée írónő hagyatékát. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény esetében a remek helytörténeti sétákra, városnézésekre és teljesítménytúrákra hívta fel figyelmünket.

Példa a sikerre: a Goldberger Textilipari Gyűjtemény Az év múzeuma díjat is megkapta
Példa a sikerre: a Goldberger Textilipari Gyűjtemény Az év múzeuma díjat is megkapta
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Maczó a XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben a ház képeslapgyűjteményére kapta fel a fejét leginkább; a kiállítótérben nincs túl sok tárgy – jegyezte meg –, viszont rendkívül aktív a publikációs tevékenység: évente három-négy kötettel is előrukkolnak, a kerületi lapban külön helytörténeti rovatot vezetnek. A szakember nagyon gazdagnak és élvezetesnek találja a kispesti kiállítást is, különösen a belé installált komplett art decós patikát. A kispestiek emellett – tette hozzá – nagy erőkkel gyűjtik a kispesti kőedénygyár termékeit, továbbá van egy idő szaki kiállítássorozatuk, amely a magángyűjteményeknek kínál bemutatkozási lehetőséget. A referens Kőbányáról ugyancsak egy pompás, helyi érdekeltségű képeslapgyűjteményt emelt ki a kínálatból, továbbá egy szintén kiterjedt gyűjtést, amelynek köszönhetően összeismerkedhetünk a Zsolnay-csodák formázójával, Marchenke Vilmossal. A pesterzsébeti kiállítás legfőbb erőssége a Neményi Lili-emlékszoba, a rákospalotaié Madarász Viktor (és Adél) hagyatéka.

Az abszolút etalon az Óbudai Múzeum. E közegben járva az ember azt hiheti, hogy egy önálló város múzeumában jár. A Fő téri Zichy-kastélyban pár évvel ezelőtt modernizált kiállítótereivel, az állandó kiállítás gazdagságával, nagyságával, kiállítási koncepciójával akár országos szinten is állná a versenyt.

– Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2013-ban Múzeum-Café Díjban részesült. A hozzá tartozó Goldberger Textilipari Gyűjtemény pedig Az év múzeuma díjat is megkapta – összegezte III. kerületi élményeit Maczó Balázs.

Szegény gazdagok

Akad olyan gyűjtemény, amely szinte mindent megkap fenntartójától, ami szemének-szájának ingere, a derékhad azonban meglehetősen gyengén áll emberrel, hellyel, szakképzettséggel. Van kollekció, amelynek még hivatalos vezetője sincs, és csupán egyetlen félállású pedagógus, plusz egy önkéntes próbál helytállni benne. Tudunk gyűjteményről, amelynek valójában a normális kiállítóteret is nélkülöznie kell, és olyanról is, ahol egy leselejtezett számítógép is óriási segítség lenne, annyira gyengén állnak hardverrel.

Távol, és mégis közel

Az egyes kerületi helytörténeti gyűjteményeket népszerűsítendő a muzeológusok Budapesti helytörténeti gyűjtemények címmel létrehoztak egy közös Facebook-oldalt. Érdemes figyelni a felületet, mert nyárra olyan biciklis és gyalogos városi túrákat szerveznek, amelyekkel a gyűjtemények gazdagságára szeretnék felhívni a városlakók figyelmét. E programok célja az, hogy az érdeklődő közönség ne csak a saját kerülete gyűjteményét ismerje, hanem aktív látogatója legyen más városrészek helytörténeti múzeumainak is. A szervezők arról is szeretnék meggyőzni a publikumot, hogy a jellemzően peremkerületi kiállítóhelyek valójában nincsenek is annyira messze, mint amilyennek első hallásra gondolnánk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.