galéria megtekintése

Kéjéhség orosz módra

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

„Tudja, a bizniszt, az alkotóképességet és a szerelmet az emberi agynak ugyanaz a része felügyeli, ezért a jó költők között nincs jó üzletember. És fordítva. Különben a szerelmes üzletember sem életképes…” –mondja Pavel Nyikolajevics Sarmanov a Vörös Nyíl expresszen Pityer felé. Az Aerofond repülőgépgyártó cég alapító-igazgatója egy kupéban utazva Szkabicsevszkij tollforgatóval elmeséli karrier- és „szerelmi” regényét, azzal, hogy öntudatos, ám vékony bukszájú útitársa formálja azt elbeszéléssé.

Jurij Poljakov lenyűgözött a posztszovjet értelmiség(i) válságát és az irodalmat helyettesítő irodalmi hírnév jelenségét ábrázoló Gödölye tejben című szatírájával. 2009-es remeklésében egy moszkvai irodalmár fogadásból egy tizenkét darabos aranyköpéskészlet segítségével gyárt „zsenit” és kultírót a félanalfabéta Vityok Akasin daruhorog-kezelőből. Az egykor berepülő pilótának készült Sarmanov pályája egy moszkvai szabadtéri repülőmúzeum őreként ívelt fölfelé, mikor is főiskolásként teherszállító helikoptereket adott ki pásztorórára, kötelező extraként vodkával. Eztán ejtőernyőugró-tornyot bérelt ki öngyilkos hajlamúaknak. A magát a kapitalizmus Gavroche-ának nevező férfiú üzleti értelemben lángelme, mégis nyuszikámnak szólította a titkárnője és végzete, Jekatyerina Valerjevna.

 

A 2012-es mű többek szerint gúny irat az orosz oligarchák diadaláról és bukásáról. Tévedés. Ezt a kasztot és a moszkvai Rubljovka kerületi rezervátumukat az ellenzéki tényfeltáró újságíró, Valerij Panyuskin mutatja be a Luxus orosz módra című kötetében. Poljakov a peresztrojka, az orosz vadkapitalizmus felszíni kortüneteit igyekszik megragadni egy olyan konzumviszonyon keresztül, amelyben a számító, fehérmájú bestiát bőröndben tárolható guminővé változtatná az egy ezer sebből vérző állatszelídítőt idéző, rendre megcsalt, átvert szeretője.

A csillogó humorú szerző, aki írt már színművet egy swingerpartiról is (Homo Erectus), ezúttal fantáziátlan kukkolóhoz hasonlít. Könyve erotikus rétege – főleg a párizsi orgia és tivornya – ingerszegény, mentes a dekadens romlottságtól, a zsigeri züllöttségtől. A Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztőjének nincs minőségi szókészlete a nemiségre, és csekély társadalomismerettel bír arról a szektás közegről is, amelyet kipellengérez. Mivel nem érzi a hatalom, a gátlástalanság, a mérhetetlen gazdagság léptékét, leviszi azt diszkontszintre. Nem jut tovább iskolás közhelyeknél, papírmasé figuráknál, néhány szellemes mondatnál, jobb ötletnél. Halovány produkcióját így azzal összegzem, hogy éhes disznó makkal álmodik, avagy a vén kecske is megnyalná a sót.

JURIJ POLJAKOV: BUKOTTAK ÉGBOLTJA
Helikon

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.