galéria megtekintése

Kamionnyi pipa a múzeumi majálison

0 komment


Cs. L.
NOL

Lehet, hogy hűvös majálisuk lesz a múzeumoknak a hétvégén, de a hangulat egyáltalán nem lesz fagyos a Nemzeti Múzeum kertjében. Százhét múzeum sátorozik majd odakinn, az Arany János-szobor melletti színpadon pedig egymást váltogatják a fellépők.

Szombaton többek közt Foltin Jolán és Novák Péter gyermekprodukciója, a Tititá, majd a Jazz Steps, este pedig a világ körüli útja során bennünket is érintő The Ghost Notes jazzband lép színpadra, a vasárnap este fénypontja viszont a Budapest Bár esti előadása lesz.

A százhét múzeum által kínált látnivalók közt érdekesnek ígérkezik például a tápiószelei Blaskovich Múzeum pipagyűjteményének – az ország második legnagyobb ilyen jellegű kollekciójának – bemutatása, melyet egy kamion konténerében hoznak Pestre, s abban is tárják közönség elé.

 

A látogatók megismerhetik a Nemzeti Múzeum épületének titkos zugait is. Délután 2-kor például mindkét nap indul pincetúra a látogatók elől elzárt föld alatti világ felfedezésére. Lesznek továbbá kiemelt aktualitások: vasárnap például Mráv Zsolt régész előadásában hallhatnak a Seuso-kincsről kriminális részleteket.

Téma lesz aztán az 1. világháború: ifj. Bertényi Iván szombaton bemutatja az Országos Széchényi Könyvtár egykori 1. világháborús gyűjteményéről írt könyvét, vasárnap pedig előadást tart a háború hétköznapjairól.

A majális egyik tematikája a 19. és 20. század fordulója lesz, melyet egyebek mellett korabeli biciklikkel és korabeli női biciklis ruhákkal elevenítenek meg. Rodeóbika helyett pedig kipróbálhatók lesznek azok a tréfás bringák, melyek előre tekerve hátrafelé, vagy balra kormányozva jobbra mennek.

A városi biciklizésről a kerítésen látható majd tárlat abból az apropóból, hogy a Nemzeti Múzeum is csatlakozott a bringás múzeumok közé, azaz biciklitárhelyeket állítanak fel bejárata közelében.

Láthatunk majd mini-ásatást, mélyszivattyúhimba- és mentőautó-makettet, fegyverzeti és kommandós bemutatót és örökségvédelmi Kék Fényt.

Játszhatunk 3D-s óriáskirakókkal; biliárdasztalon és a kisgyerekek körében rendkívül népszerű mobil KRESZ-parkban, a nomád kalandparkban. Megismerkedhetünk régi bűnökkel és büntetéstípusokkal, állatcsont-kirakóval, a Telefonhírmondóval vagy a lógyógyászat eszközeivel.

Készíthetünk rézdomborítással üdvözlőlapot, reklámplakátot, RE:Ékszereket, ruha-origamit, makettet a Műcsarnokról, arcrekonstrukciót, műtárgymásolatot korongozással, zsírkő amulettet, sírrajzot, á la minute-csendéletet receptre. Honfoglalózhatunk Petőfivel, de kérdezhetjük Ferenc Jóskát is, továbbá találkozhatunk TV-macival, Süsüvel is mint identitásunk alapfiguráival.

Hisz mint Csorba László, az MNM főigazgatója a majális sajtótájékoztatóján elmondta: szeretnék megmutatni, hogy milyen sokszínű az a múzeumok által őrzött tudás, amelyen a közösség, a nemzet önismerete nyugszik.

Május 18., vasárnap mellesleg a Múzeumok Nemzetközi Világnapja, melyen 1977 óta világszerte rendeznek extra programokat a látogatóknak. Sok helyen ezen a napon tartják például a Múzeumok Éjszakáját. Nálunk nem, mi hagyományosan júniusban éjszakázunk, viszont ezen a hétvégén is lesznek világnapi rendezvények a múzeumkerten kívül is: egyebek mellett a Szépművészeti Múzeumban a XIX. század végi Párizst idézik.

Szombaton délután adják át továbbá a Pulszky Társaság által odaítélt Év Múzeuma és Év kiállítása díjakat. Előbbire idén öt, utóbbira tizenöt pályázó jelentkezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.