galéria megtekintése

Negyvenkét év után rendeződött a Kafka-kéziratok sorsa

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Negyvenkét éve tartó jogvitát zárt le végleg a tel-avivi bíróság Franz Kafka kéziratainak tulajdonjogáról. Philip Roth író szerint kafkai a történet, de inkább egy fordulatos és érzelmes Jókai-regényről van szó. A világháborúk közötti Prágától a nácik előli menekülésen, egy 101 évesen elhunyt asszony életén keresztül egy macskákkal zsúfolt, apró tel-avivi lakásig vezet az út.

Dora Diamant – Franz Kafka utolsó szerelme – azt írta 1949-ben az író barátjának és örökösének, Max Brodnak, hogy Kafka hosszú időn át álmodott arról, hogy a mai Izrael területére emigrál és ott folytatja az életét. A címzett, Brod fiatal korától fogva elkötelezett cionista volt a kivételes befolyású zsidó gondolkodó, Martin Buber hatására. Ennek ellenére sem hagyta el Prágát egészen 1939-ig, a város náci megszállásáig.

Az utolsó vonattal indult el feleségével és az 1924-ben elhunyt Kafka kézirataival tömött bőrönddel. Ugyanis megtagadta barátja végakaratát. Nem megsemmisítette, hanem gondozta az anyagot: a nagy regények eddigre már napvilágot láttak. Ez az első nem teljesített végrendelet a történetben. Brodék Tel-Avivban telepedtek le, felesége azonban pár évvel ezután meghalt.

Max Brod író, zeneszerző (balról) Franz Kafkával
Max Brod író, zeneszerző (balról) Franz Kafkával

 

Ezt követően barátkozott össze Brod a Hoffe házaspárral – amely maga is a nácik által megszállt Prágából érkezett gyermekeivel. A feleség, a bő két évtizeddel fiatalabb Esther Hoffe Brod titkárnője lett, és bennfentes suttogások szerint kapcsolatuk egy idő után szerelemmé vált. A kéziratos Kafka-hagyaték tetemes része haláláig Brod tulajdonában maradt, akit utolsó éveiben Esther Hoffe ápolt. Brod pedig – bizonyos tulajdonjogi korlátozásokkal – rábízta a nőre a gyűjteményt 1968-as halála előtt.

Amikor 1973-ban Hoffe megkísérelte aukción értékesíteni a gyűjtemény egyes darabjait, az izraeli hatóságok figyelmeztették, hogy nincs joga elidegeníteni semmit belőlük. Brod – ez az izraeli állam álláspontja – nem örökösévé tette, csak megbízta, hogy gondoskodjék a kéziratok megfelelő elhelyezéséről. Hosszú élete alatt ugyanakkor az anyag több darabját is eladta Esther Hoffe, például A per kéziratát 1988-ban.

Amikor 2007-ben, 101 évesen meghalt, és lányaira hagyta a kéziratokat (nemcsak Kafkáéit, de Brodéit is), az ő végrendeletét az Izraeli Nemzeti Könyvtár támadta meg arra hivatkozva, hogy Brod csak végrehajtónak tekintette, a hagyatékot pedig egy közgyűjteményben szerette volna látni „Izraelben vagy külföldön”. Két közgyűjteményt is megnevezett az opciók közt, ebből maradt a nemzeti könyvtár. A perbe beszállt a Német Irodalmi Archívum is Esther Hoffe lányait, Evát és Ruthot támogatva.

Sokan úgy gondolják, hogy mivel A per már náluk van, célszerű volna, ha a teljes Brod-féle anyagot is ők kezelnék. Másokban, például Philip Rothban ugyanakkor mindez ellenérzéseket kelt, mivel Kafka, a német ajkú prágai író nővérei a holokauszt áldozatai lettek. A Hoffe lányok közül Eva mára egyedül maradt, a személyes sorsa és a családtörténet mintegy utolsó tanújaként is próbált eddig ragaszkodni a hagyaték darabjaihoz.

Amelyeknek csak egy része van izraeli és svájci bankok trezorjaiban, a többi a nyolcvanon túli, állítólagos szegénységben élő hölgy kicsiny tel-avivi lakásában található, amelyet macskák tucatjaival oszt meg. Kérdés, hogy ezek a körülmények nem árthattak-e a kéziratoknak. Innen került elő mindenesetre a fenti levél is, amelyben Dora Diamant számol be Kafka lelkes, plátói cionizmusáról, Izrael-vágyáról. A kis lakásban a per után csak a cicák maradnak Eva mellett. Meg egy történet jóval kevésbé az évtizedes jogi processzusról, mint barátságról, szerelemről, üldöztetésről, gyermeki hűségről és társtalan magányról. Franz Kafka árnyékában.

Ítéletet hoztak

A jogi processzus pár napja lezárult. A döntés: Max Brod titkárnője (Esther Hoffe) nem hagyhatta lányaira a gyűjteményt, mert nem volt annak tulajdonosa. A Kafka végrendeletét (a kézirat megsemmisítéséről) figyelmen kívül hagyó Brod végakarata döntött. A kéziratok begyűjtése, feldolgozása és digitalizálása megkezdődhet, a széfek kiürülnek, az irodalmárok munkához látnak. Illusztrációnk részlet A per eredeti, elégetésre szánt, de kiadott kéziratából. (V. Gy.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.