galéria megtekintése

Kiirtották az alpári poénkodást a Dumapárbajból

0 komment


Csákvári Géza

Humorban jók vagyunk – szokás hallani. Mozis berkekben pláne igaz ez az állítás, már ha a nézőszámokban mérjük az elismerést. A filmipari reformok után sem változtak a nézői szokások, a legnézettebb magyar filmek komédiák. A héten is bemutatnak egyet.

Az Andrew G. Vajna kormánybiztossága alatt készült két legnézettebb magyar komédia az Orosz Dénes rendezte Coming out, illetve Her­czeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című produkciója, előbbi 150 ezer, utóbbi bő 100 ezer fizető nézőt vonzott a filmszínházakba.

Café

A most mozikba kerülő Dumapárbaj alkotói is a komédia zsánere mellé tették le a voksukat, ami viszont örömteli változás, hogy a humor úgynevezett intelligensebb formáját választották. Azaz nem azon kell(ene) nevetni a moziban, hogy például valaki levizel egy másik embert.

 

A történet hőse Kalmár Tamás, a beképzelt stand-up komikus, kikopóban a nagybetűs kereskedelmi tévés világból, mert az ajtón kopogtat a nyomulós új generáció Nagy Tóbiás személyében. A pénztelenül és párkapcsolati válságban élő Kalmár Tamás minden rosszért az új kollégát okolja, akivel ráadásul közös menedzserük van, bizonyos Vigéc. A sztárokat valódi komikusok alakítják: Hadházi Lászó és Kiss Ádám. A menedzser szerepében pedig Eszenyi Enikő mutatja meg, hogy ripacskodni színvonalasan is lehet.

Café

– Természetesen nem kis kockázatot vállaltunk azzal, hogy már a forgatókönyv szintjén kiirtottuk az alpári poénkodást – mondja Hutlassa Tamás producer. Hozzátéve: rizikósnak gondolták a humoristákkal való forgatást is, de filmszínészként is jól teljesítettek végül. Különösen Hadházi – igaz, az ő karaktere sokkal hálásabb is.

Ugyanakkor Hutlassa azt is elismeri, hogy a sok kockázat mellett éppen onnan jött a film ötlete, hogy a két stand-up komikus roppant népszerű, kettőjüknek több mint 600 ezer Facebook-rajongójuk van. A sztorit és a filmtervet a Café PR nevű reklámcég kreatívjai dobták össze, a rendezői feladatot pedig Paczolay Béla kapta meg, aki már a Kalandorok című művével bizonyította, hogy a magyar road movie lehet vállalható.

Megdönteni Hajnal Tímea rekordját

A Dumapárbajt célirányos közönségfilmnek szánták, a nézőszámelvárások meg igen magasak: szeretnék „megdönteni" Hajnal Tímea rekordját is. A költségvetés 420 millió forint volt, a Magyar Nemzeti Filmalaptól mintegy 275 millió forint támogatást kapott a produkció.

Sőt, Hutlassáék átestek a forgatókönyv-fejlesztési folyamaton is, de a filmes nem vállalkozna arra, hogy megtippelje, mennyiben lett volna más a film, ha nem esnek át a „tortúrán".

De ha már stand-up, akkor fogalmazhatunk úgy is: ha a nézők szeretik majd a filmet, az nyilván a filmesek sikere lesz, ha meg bukás, akkor meg triviálisan a filmalap hibája.

Noha számos film készült már eddig a show-bizről, melyben bepillanthatunk a kulisszák mögé, de a dumapárbajosok most azt akarták bemutatni, mi van, ha egy sztár körül hirtelen elfogy a levegő és szembesülnie kell azzal, hogy már nem olyan népszerű, mint egykor volt.

Café

Nem mellékesen: Hutlassa eddig egyetlen mozis produkciót jegyzett producerként, az pedig a 2003-ban készült Kontroll volt, mely hosszú évek után visszavarázsolta a magyar filmet a cannes-i fesztiválra, illetve számos országba moziforgalmazásba került – egyszóval csaknem példátlan sikertörténetről van szó.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett tizenkét évet várni a következő mozis megmérettetésre, Hutlassa több okot felsorol. Az egyik, hogy alkotótársa, Antal Nimród az Egyesült Államokba költözött és azóta sem vett részt magyar filmben, illetve hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány zűrös éveiben nem akart adósságokat felhalmozni – utalva arra, hogy számos producer komoly anyagi válságba került, miután alapítványi ígérvénnyel hitelekből finanszíroztak filmeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.