galéria megtekintése

Jokohama magyar ecsettel

0 komment


Csordás Lajos

Négymillió forintot ad az NKA George Komor 1926-ban készült japán vízfestményeinek megvásárlására. George Komor regénybe illő családja már a XIX. század végén műkereskedéssel foglalkozott Japánban, később Kínában is.

Talán egyszer majd lesz egy nagy kiállítás a Komor családról a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, és azon a kiállításon kiemelt helyük lesz azoknak a vízfestményeknek, amelyeknek a megvásárlására, hazahozatalára az NKA Ithaka programja éppen most juttatott négymillió forintot. A harminchárom akvarellt 1926-ban George Komor készítette Jokohama újjáépítéséről. Az alkotó nevét hiába keressük a művészettörténeti lexikonokban, nem fogjuk megtalálni, hiszen nem volt festőművész.

A Tent Hotel az 1926-os újjáépítés idején - a vízfestményt John Komor hozzájárulásával közöljük

Jokohamában, a nyugati turisták által sűrűn látogatott japán nagyvárosban először 1895-ben tűnt fel a Komor név, amikor Kuhn & Komorra változott az 1869-ben alapított Kuhn & Co. cég neve. A Budapestről érkező Komor Szigfrid ugyanis betársult ismerőse ajándéktárgy- és régiségkereskedésébe. Hamarosan követte őt testvére, Izidor is. Később további üzleteket alapítottak Sanghajban, Hongkongban és Pekingben, miközben a jokohamai bolt szintén megmaradt. Egykor vásárlóik közé tartozott Hopp Ferenc is, így a budapesti kelet-ázsiai múzeumban több olyan tárgy található, amelyet Hopp Komoréknál vett.

 

A család kínai, pontosabban sanghaji kapcsolatáról néhány éve annak kapcsán lehetett itthon hallani, hogy a Budapesti Történeti Múzeumban kiállítást rendeztek a harmincas évek végén Sanghajba menekült európai zsidókról és helyi támogatóikról, akik közt kiemelt szerep jutott Komor Pálnak, a fentebb említett Izidor fiának. Komor Pál és apja még az első világháború után alapítványt szervezett Sanghajban a Távol-Keletre került magyar hadifoglyok hazasegítésére, és ez alkalmas volt azután a zsidóság mentésére is. Izidor és fia, Pál, ahogy a Komor család többi tagja, a távolban is hazafias érzelmű magyar maradt. Szigfrid Honkongban a háza homlokzatára íratta: Villa Hungaria, Izidor cigányzenekart hozatott Sanghajba, Pál a jelmezbálokon magyar viseletbe öltözött, ő volt a harmincas években Magyarország sanghaji konzulja. Az anyaországhoz fűződő szálak már csak azért sem szakadtak el, mert több testvérük itthon maradt. Szigfrid és Izidor testvére volt Komor Marcell, a kitűnő építész is, Lechner Ödön tanítványa, aki 1944-ben a holokauszt­ áldozata lett.

Izidor fia, azaz Pál testvére volt az a George Komor, aki a most NKA-támogatásból megvásárolt jokohamai képeket festette – tudtuk meg Fajcsák Györgyitől, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatójától. George a jokohamai kereskedést vette át az első világháború előtt és vezette azt 1923-ig, amikor a várost elpusztító földrengés szinte mindenét tönkretette. A természeti csapásban odaveszett várandós felesége is. Üzletét nem építette újra, hanem egy barátja ital- és élelmiszer-importőr cégében vállalt állást és ott nyitott saját részleget. Ezután ismét megnősült és visszaköltözött Jokohamába. Ekkor festette képeit­ a város újjáépítéséről. A II. világháborúban ismét elpusztult az üzlete, de újrakezdte. Egy fabódéban nyitotta sokadik boltját, a Komor & Komor Art and Curiót, mely a megszálló amerikaiak egyik kedvelt emléktárgy-beszerzési helye lett. A család kínai üzletei ugyanakkor 1949-ben, Mao kommunista uralmának kiépülésével megszűntek, a Komor família ottani tagjai Amerikában telepedtek le.

George Komor Japánban maradt, és végül visszatért a külkereskedelemhez, megalapította a máig létező Komor Tradinget, amelyet hetvenöt éves korában fiának, Johnnak adott át. Ő még sok mindent őriz apja hagyatékából, az egykori műkereskedés tárgyaiból is. Bár magyarul nem tud, mégis fontosnak tartotta a gyökereit, ezért is ajánlotta fel Magyarországnak apja becses festményeit, amelyek egyúttal e különleges család fontos emlékei is – tudtuk meg Fajcsák Györgyitől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.