galéria megtekintése

Japáni vonalak

1 komment


Bárkay Tamás

Vincze Viktória harmadik lett a Nány éjjel vártam című melódiával
Vincze Viktória harmadik lett a Nány éjjel vártam című melódiával
Szabó Miklós

A tokiói Könnyűzenei Világfesztiválon (World Popular Song Festival Tokyo) harmadik helyezést elérni igen nagy tisztesség volt, hiszen ezen a rangadón 1969 és 1989 között mindössze kétszer jutottak el a dobogóig magyar versenyzők. Erős pech viszont, hogy a szponzor, azaz a Yamaha cég csak az első két helyezettet díjazta, a harmadik, e heti hősünk egy árva fityinget sem kapott, de még egy futtatott csokimedált se. Amit igen, az ez a papír, meg egy állítólag elég randa zöld tréningszett, Yamaha felirattal, olyan melósforma, amiket leginkább azokon látni, akik élhajlítónak öltöznek a jelmezbálon.

Írásunk főszereplője, Vincze Viktória 1974. november 19-én majdnem telt ház előtt lépett fel a minden szempontból lenyűgöző, 14 ezer nézőre kalibrált tokiói Nippon Budokan Hallban, Huszár Erika és Gábor S. Pál Hány éjjel vártam című melódiájával, amely, mint látszik, Nány éjjel vártam címmel hagyott maga után örök lenyomatot. Egyébként nem ez volt a japán adminisztrátorok első magyar vonatkozású bénázása, az ugyanott 1970-ben felvonult Omega együttes például János Kóber and Omega Group néven kapott jelenléti igazolást.

 

A legnépszerűbb magyar könnyűzenészek legtöbbjének viszont nem volt szerencséje Tokióban. Nem nyert az égvilágon semmit az említett Omega, ahogy 1972-ben Kovács Kati, 1973-ban Koncz Zsuzsa, 1979-ben Szűcs Judit, 1984-ben Katona Klári sem. A lúzerek közül még a Locomotív GT járt a legjobban, amely úgyszintén igen csekély sikerrel szerepelt, a Yamaha azonban valamilyen külön elismerés gyanánt egy-egy saját gyártású robogót ajándékozott a tagoknak, plusz Adamis Anna dalszövegírónak. Egykorú beszámolók szerint Barta Tamás gitáros azonnal eladta a magáét a Komárokhoz, Rigákhoz és Verhovinákhoz idomított magyar kismotoros közösség egyik szerencsés tagjának, nagyjából egy aranyozott óbirodalmi múmialábszár árán.

A húsz hosszú év alatt egyetlen hazai zenekar nyert a versenyen: a sorozatunkban többször is megidézett dr. Erdős Péter népi demokratikus lemezgyári despota által megálmodott és kiépített Neoton együttes aktuális mutációja, az Ádám és Éva nevű formáció, amely a később slágerré lett Holnap hajnalig (Time Goes By) című dallal állt ki a világ százvalahány országának sokmilliós közönségét szórakoztatni 1983-ban.

Mint Zoltán János rockzenei szakírótól tudjuk, Vincze Viktória 1969-ben hippi szabású énekes-gitároslányként kezdett különféle virágdalokat játszani az arra fogékonyaknak. 1970 táján a Horváth Károly Charlie-val futott Olympia zenekarban fokozta az atmoszférát, később a Hacki Tamással zajos sikereket arató Ex Antiquis együttesben mellékszerepelt.

Az 1972-es Táncdalfesztiválon egy direkt reá oktrojált dallal, a megejtő című Mosolyodat el kéne ültetni című szerzeménnyel indult, a látványosat bukó műsorszámot állítólag a már említett Erdős Péter forszírozta, aki tartós csendet, havat, meg halált rajzolt fel Viktória elé életpályamodellként arra az esetre, ha visszautasítaná az opciót. 1981-ben testvérével, Vincze Tamással megalakította a Viki és a Flört együttest, ez volt az első magyar popzenekar, amelynek összeállításakor az előnyös külső is szempont volt, csupa szép embert válogattak be, de mondjuk, hogy legalábbis ez volt az ambíció.

1987-ben ismét Tokióban kötött ki, ezúttal a gálán, ott énekelte el először a világslágerré vált Rock and Roll Ride című számot. Vincze Viktória számos további külföldi sikert learatva a 90-es évek közepén vonult vissza. Emlékét a lemezek és felvételek mellett a Füles rejtvényújság archív példányai is kitartóan őrzik: kilencszer szerepelt a címlapon gusztusosan hiányos öltözékben, de ami még ennél is sokkal fontosabb: ő volt az első pop lady, akinek a fotója felkerült a megkerülhetetlen úttörőperiodika, a Pajtás újság borítójára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.