galéria megtekintése

Jaj, Jani!

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Az, aki a gyógyintézeti ágyon gumikötelezik, a magyar futball legnagyobb művészeinek egyike volt. És – a negyvenöt esztendős felvétel tanúsága szerint – súlyos tévedésben van. Göröcs János széles mosolya arról árulkodik: nincs kétsége felőle, hogy tökéletesen felépül, noha műtéten esett át, miután az 1970. szeptember 27-én rendezett magyar–osztrák találkozó második félidejében hordágyon kellett levinni a pályáról. Nem bántotta senki: megroppant a térde.

Az újpesti karmester nem sikított oly nagyot, amilyen átható visítással kísérte szinte minden labdarúgó-mozdulatát egy belvárosi rajongója. A Kálmán Imre utcai ifjú orvostanhallgató volt, s amint befejezte budapesti tanulmányait, „dobbantott” az NSZK-ba.

Reményre gyúrt
Reményre gyúrt
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Dr. Ágoston nőgyógyászként dolgozott Wuppertalban évtizedekig; az utóbbi időben Münchenben praktizál. Néhány esztendeje itthon összefutott Göröccsel, akivel addig egész életében nem váltott egy szót sem, és – fiatalkori bálványát bátran megállítva – elmesélte neki: ő az, aki annak idején a lelátón rikoltozott. Az ideál elcsodálkozott, de nem azon, hogy akadt ilyen szurkoló, mert élénken emlékezett arra a fülsiketítő hangra. Ám a meccsek közben mindig azt gondolta: egy nő visít...

 

A Titinek becézett dirigensért tényleg oda lehetett lenni. A ragadozó madarak érzékével látott a pályán. (A futballban a legihletettebben vezénylőkről azt szokták mondani: az átadásaiknak van szemük. Göröcs passzainak egyenesen sólyomszemük volt.)

Harminc-negyven méteres szöktetései élményszámba mentek mind a nézők, mind a játékostársak számára: utóbbiak előtt nemhogy lehullt, de valósággal megállt az ihletett karmester labdája, s az időnként hét-, nyolc-, sőt tizenegy gólos újpesti parádék (nyílt) titka – Fazekas László, Bene Ferenc, Dunai Antal gólerősségén túl – épp e ragyogó ütemű és nagyvonalú támadásindításban rejlett.

Göröcs az ötvenes-hatvanas évek válogatottjában Sándor „ Csikart”, Albert Flóriánt, Tichy Lajost, Farkas Jánost szolgálta ki Csortos Gyulát idéző eleganciával, aztán a hetvenes esztendőkhöz közeledve főként a klubtársait kellett megjátszania a címeres mezes csapatban is. Az 1970-es magyar–osztrák előtt 1969 decemberében Marseille-ben, a csehszlovákok elleni, soha nem feledhető vb-pótselejtezőn ( 1-4) szerepelt a nemzeti együttesben, majd a bukott kapitányt, Sós Károlyt felváltó Hoffer József „junior” keretet hirdetett.

Az új szakvezető korábban másfél évtizeden át az ifjúsági válogatott mestere – főállásban pedig az MTI sportszerkesztőségének vezetője – volt, és a marseille-i csapás után olyan fiatalok sorát hívta meg, akik addig egyszer sem voltak válogatottak.

Bekerült a keretbe Rothermel Ádám (Tatabánya), Vellai István (Csepel), Konrád János, Máté János (mindkettő Pécs),Fejes Gábor, Karsai László (mindkettő Videoton), Somogyi József (Győr), Vidáts Csaba (Vasas),Pusztai László (Honvéd), Becsei József (MTK). Ezeket a fiúkat „Hoffer-bébiknek” csúfolták a jó részüket nem is ismerő szurkolók, és Peterdi Pál szintén ironikusan jegyezte meg a Képes Sportban: „Benn a bárány, kinn a Farkas.”

Fél év elteltével a mindkét hivatásában nagy tekintélyű Hoffer rájött arra, hogy a régiek nélkül nem megy, és kezdte visszaszivárogtatni a mellőzött extraklasszisokat. Először Mészöly Kálmánt, majd Göröcsöt reaktiválta (aztán 1971 tavaszán, a honfitársaink 2-0-ás diadalával zárult osztrák–magyaron már Szűcs Lajos, Albert Flórián, Zámbó Sándor is játszott).

Igaz, a „szomszédok” budapesti fellépésekor még azt írta az újság, hogy „Konrád helyett Mészöly, a szünetben”, de Göröcs már kezdett, és amikor megsérült, tíz játékosra fogyatkozott a magyar csapat, mert Hoffer korábban beküldte – Karsai váltótársaként – Kocsis Lajost is, és az akkori szabályok szerint többet már nem cserélhetett.

A tizenöt éven át (62 alkalommal) válogatott Göröcs soha többé nem szerepelt az A csapatban. Operációja nem sikerült, fordulni az után már csak fájdalommal tudott, és 1972-ben eltanácsolták Újpestről, ahol ötszörös bajnokká, valamint Zsengellér Gyula, Szusza Ferenc formátumú legendává emelkedett. Tatabányán vonult vissza 1974-ben.

Ő volt a legkifinomultabb Pozsonyi úti, majd Kossuth téri bányász...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.