galéria megtekintése

Irodalom és disznósajt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Eörsi István halála óta hiány van rendszerkritikus kellemetlenből. Olyan íróból, publicistából, aki kíméletlen humorral fricskáz, és megtéveszthetetlen az éleslátása. Eörsi István emlékét az Eörsi-ünnep című eseménysorozattal tartják ébren barátai és fia.

Konferencia és publicisztikaverseny, maratoni vetítés és színházi este, anekdotázós borozásra és disznósajtos-malackolbászos-pálinkás Eörsi-emlékszatyor árusításra számíthat, aki belemártózik az Eörsi-ünnepbe. Nem ez az első esemény, amellyel megemlékeznek a 2005. október 13-án elhunyt íróról, költőről, fordítóról. Halála után két évvel jelent meg az Időnk Eörsivel című kötet (benne Esterházy Péter, Konrád György, Lángh Júlia, Tamás Gáspár Miklós, Tandori Dezső írása). Létezik egy Facebook-csoport is, a Hiányzol nekünk, Eörsi Pista!

Eörsi István és Orbán Viktor elhíresült fejelgetése
Eörsi István és Orbán Viktor elhíresült fejelgetése
Halda Alíz

Az ünnepi sorozat vasárnap este kezdődött Ürügyeink Eörsire címmel, Lengyel Anna vezetésével a PanoDráma produkciója volt a Trafóban. A színházi estén felolvasással és filmbejátszással, musicalrészletekkel és librettókkal emlékeztek, és új fejezetet nyitottak a TÁP Színház Mindenrossz Varieté-sorozatában is. Az Eörsi-különszám csúcsa (vagy műfajilag pontosabb a mélypontja szó) a Himnusz volt. Erkel Ferenc zenéjének teljes terjedelmében Eörsi István nevét énekelte megállás nélkül a csapat. Az erős humorú Eörsi valószínűleg azt se vette volna rossz néven, hogy meztelen seggre pacsival énekelték el A padlásból a Fényév távolságot, vagy hogy nem sikerült az egy percen belül emigrálás Németországba. Nem találta ugyanis a színész a zöld kabátját (az utat pedig Eörsi Mátyásnak dedikálta István helyett).

 

Azon is feltehetőleg csak röhögött volna, hogy Vajdai Vilmos TÁP-vezető kellően unalmas részletbe bocsátkozva elmesélte szinte teljes életrajzát, felturbózva azzal, hogy repülőgép-műszerésznek tanult középiskolában, és egy ezredben szolgált katonaként Orbán Viktorral, Fodor Gáborral meg Simicska Lajossal.

HOMO POLITICUS ÉS HOMO LUDENS KONFERENCIA

A Gulyás Márton által moderált program felszólalói közt lesz Iványi Gábor, Juhász Péter és Tóth Gábor Attila is, a Szépírók Társaságával szervezett irodalmi részben Radnóti Sándor, Fehér Renátó és Végel László is.

Október 22. OSA Archívum 

Egy mosoly természetrajza címmel 1998-ban így írta le emlékeit Eörsi a cikkünket illusztráló fejelős képről: „A rendszerváltozás idején egy ízben Perőcsényben, Demszky Gábor kertjében találkoztam Orbán Viktorral. Fejelni kezdtünk. A labda negyvenhatszor pattant ide-oda,míg végül az én hibámból a földre esett. Körülbelül két év múlva egy kedves barátném, aki jelen volt ennél a mutatványnál, azt mondta, hogy én játszottam, partnerem viszont úgy küzdött, mint aki meg akar ölni engem.” Sokan elgondolkodtak azon, milyen publicisztikákat írna ma Eörsi fejelő társának országvezetési mutatványáról.

A megemlékezéssorozat következő része ma, Eörsi halálának tizedik évfordulóján lesz Budapesten, a Gödör Klubban. Az Optipista, vidám szellemidézés házigazdája Vágvölgyi B. András. Adomázó, vidám estet ígér –többek között Ascher Tamás rendezővel és Konrád György íróval.

Kollégánk elismerése

Az Eörsi-emlékbizottság publicisztikapályázatán nem adtak ki első díjat, csak másodikat és harmadikat, előbbit kollégánk, Hargitai Miklós nyerte Egy, csak egy legény című írásával.

Tőle idézünk: „Eörsi István Kossuth- és József Attila-díjas volt, de nincs róla adat, hogy valaha is Kossuthhoz vagy József Attilához hasonlította volna magát. Nyilván aki elindul egy Eörsi Istvánról elnevezett cikkpályázaton, az még kevesebb joggal gondolhatja azt, hogy olyasmit tud írni, ami az Eörsi-életmű fényében a látható tartományba esik, nekem sincs ilyen illúzióm.

Bő huszonöt éve, a rendszerváltás idején ismertem meg a feleségemet, vele kaptam egy csomagban olyan könyvek szeretetét, mint a Történetek egy hideg faházban, a Jönnek a bájos tények vagy A Maradjhű-utcában. Mivel a szerzőt személyesen nem ismertem később sem, utóbb – jobb híján – arra voltam büszke, hogy néhány éven át ugyanabban a lapban jelentek meg cikkeink. Ezt 1989-ben elképzelni sem tudtam volna, és ha belegondolok, még ma is nehéz elhinni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.