galéria megtekintése

Intim Love

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 28. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Szívbe markoló volt. Ott állt a híres Mike Love a színpad közepén, és nyomta, hogy „let’s get back together and do it again”, de hatvannyolc világszáma csak annyi embernek szólt a pesti Sportarénában, ahányan a labdarúgó NB I múlt heti Dunaújváros–Paks „rangadóját” tekintették meg a helyszínen.

Úgy ezerötszáz néző előtt lépett fel a Beach Boys a magyar fővárosban, a hatalmas csarnokot az érdektelenség miatt le kellett szűkíteni, s még a kis teremben is egész szektorokat takartak el fekete lepellel – akár hajdanán a vívóbajnokság televíziós közvetítései alkalmával –, hogy ne legyen oly kínos az üres lelátók látványa.

Igaz, nem a Beach Boys, hanem annak csak a maradványa járt minálunk: Love-on kívül eredeti tag nem érkezett hozzánk, bár Bruce Johnston már hatvanötben együtt játszott a B. B.-kvintettel, és 1978-tól egyfolytában a társasághoz tartozik. Sajnos az alapító Wilson testvérek közül az 1983-ban meghalt Dennis, valamint az 1998-ban elhunyt Carl már nem lehetett jelen, Brian pedig – Al Jardine-nel együtt –két esztendeje szakított a fennállás fél évszázados jubileumát ünneplő turnécsapattal. Hogy mivé válik a legendás együttes a nagy dalszerző Brian Wilson, valamint Jardine távollétében, az jó kérdés, mert bár a zenekar névhasználati joga állítólag az unokatestvér Love-é, a Wilsonok nélkül csak úgy Beach Boys a Beach Boys, ahogyan Bee Gees a Bee Gees a Gibb fivérek nélkül.

Ettől még az az öt session zenész, aki kiegészítette Love-ot és Johnstont, lehet tengerparti fiú... S persze mind elsőrangú muzsikus, mert – kis közönség ide vagy oda – a Rest of the Beach Boys is kérlelhetetlen a minőség tekintetében. Jóllehet Love hetvenhárom, Johnston pedig hetvenkét esztendős, a legendás együttesre oly jellemző, különleges hangzású vokálban a mély ma is mély, a magas most is magas. És tiszta, mint a kaliforniai Haw thorne fölött az ég csendes nyári hajnalokon. Azzal együtt is igaz ez, hogy Love láthatóan nehezen oldódott a szűk „családi” körben, elvégre Amerika zenekara – amely egy időben rendszeresen az Egyesült Államok nemzeti ünnepének szerves része volt július 4-én Washingtonban, ahol több százezres tömeg előtt játszott – egészen más kulisszákhoz szokott.

 
Zuglói pálmafák
Zuglói pálmafák
Móricz-Sabján Simon

Ám a profizmus legyőzte a megy az idő meg az így múlik el a világ dicsősége érzést, és – kiváltképp a műsor második felében – tényleg eljött Amerika. S nem pusztán a megannyi halhatatlan slágerrel (pfű, a Don’t Worry Babytől a Little Deuce Coupe-ig, a Help Me Rhondától a Fun, Fun, Funig, a Sloop John B-től a Good Vibrationsig, a California Girlstől a Then I Kissed Herig, a Barbara Anntől a Wouldn’t It Be Nice-ig, a God Only Knowstól a Chevrolet 1961-es kiadását megörökítő 409-ig, a számos szörfös daltól a Fedák Sáriig...), hanem azok előadásával is. Amikor a Rock and Roll Music feldolgozása szólalt meg, a hallgató már ugyanazt érezte, mint akkor, amikor először feltette a Beach Boys 1964-es karácsonyi albumát – itt az igazi ajándék –, és szintén elemelkedett a földtől, amint Love elénekelte a Beatles hatvannégyes amerikai turnéjának ötvenedik évfordulójára, s külön George Harrison tiszteletére írt Pisces Brothers című számát. Mire a nyolcvanhetes Kokomo felcsendült, már a tengerparton, pálmafás ingben meg bermudanadrágban grasszált a néző, és égtek lelkében nem is kis rőzse-dalok...

Jelzem, a távollévők ugyancsak elmentek szörfözni.

A világhálón.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.