galéria megtekintése

Időtlen luxus

1 komment


Bednárik Imre

Órás, formatervező, feltaláló és ékszerész – ezeket a szakmákat ötvözi munkáiban a 37 éves Becsei Áron, az egyetlen magyar órakészítő, aki egyedi gyártású, exkluzív időmérői­vel vált világhírűvé. A Bexei órából jelenleg évente maximum 3-5 darab készül, kizárólag egyedi megrendelésre. A vevők külföldi óragyűjtők és üzletemberek a világ minden tájáról, akik a Bexei alapmodellért ki tudnak fizetni 40 ezer eurót, egy bonyolultabb szerkezetű, különleges anyagokból készült darabért akár több százezer eurót is. Becsei Áron egy XI. kerületi családi házban alakította ki manufaktúráját, munkatársa, cégtársa, felesége és múzsája Becsei-Marton Eszter.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Bexei óra ára hallatán Almási Éva és Márkus László klasszikus kabaréjelenetének alapkérdése jut eszembe: „Mi került ezen a fotelen 7200 forintba?" Mi kerülhet egy órán 40 ezer euróba, közel 12 millió forintba? Egy ilyen luxusórán alapvetően az egyediességet, a ritkaságot, a kiugróan magas minőséget, az összes alkatrész kézzel történő elkészítését és összerakását, a beépített anyagok különlegességét, a tervezéshez, a gyártáshoz és az összeállításhoz szükséges több ezer munkaórát kell megfizetni. Pont ugyanúgy, ahogyan mélyen a zsebbe kell nyúlni egy világhírű festő, szobrász, ékszerész, hangszerkészítő alkotásaiért, remekműveiért.

 

Találmánya, a háromtengelyű ­tourbillon is világhírűvé tette. A tourbillon franciául forgószelet jelent, az első ilyen szerkezetet az 1700-as évek végén alkotta meg a neves francia-svájci órakészítő mester, Abraham-Louis Breguet. Az óra tokjába beépített, közel 100 alkatrészből álló, 10-20 milliméter átmérőjű tourbillon a Földnek az óraszerkezetre gyakorolt gravitációs hatását egyenlíti ki a minél nagyobb pontosság érdekében. Gyakorlati jelentősége főként a zsebórában volt, azt ugyanis általában egy állandó pozícióban hordta tulajdonosa, a zsebében állt. A tourbillon feladatát ma már részben a karóra viselője végzi el a csuklója állandó mozgásával. Az időmérő azonban éjszaka általában egy helyben pihen, ilyenkor Becsei találmánya, a tourbillon külső forgókeretének háromtengelyes, egyedülálló rubinkő csapágyas kialakítása tovább finomítja az óra pontosságát. Ezt a bonyolult szerkezetet ma már leginkább presztízsből helyezik be a luxusmodellekbe.

Becsei Áron óráscsaládba született, apai nagyapja volt az első mester, akit szakmájában is kiemelkedő tehetségként tartottak számon. Budapesti műhelyében más órások is gyakran megfordultak, olyan szerkezeteket vittek hozzá, amelyeket ők nem tudtak megjavítani. 1979-ben hunyt el, amikor Becsei Áron született, s édesapja üzemeltette tovább a XI. kerületi, Bertalan Lajos utcai műhelyt. Gyermekkorát az időmérők és az óraszerszámok között töltötte, de fiatal fejjel még nem akarta továbbvinni a családi tradíciót. Jobban érdekelte a matematika, a számítástechnika és a tervezés. A gimnázium elvégzése után azonban a család unszolására elvégezte az órásiskolát is, majd beiratkozott a Budapesti Műszaki Főiskola gépészmérnöki karára, ahol számítógépes tervezőként diplomázott.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A főiskolai évek alatt azonban folyamatosan besegített édesapjának, főként antik órákat restaurált, saját maga készítette el a törött vagy hiányzó alkatrészeket is. Ekkor gondolt először arra, hogy ha el tudja készíteni egy óra összes alkatrészét, akkor miért ne tudna megtervezni, legyártani egy saját időmérőt? Mielőtt belevágott, édesapjával meglátogattak több svájci és osztrák múzeumot, amelyekben leginkább a letisztult vonalú, empire asztali és ingaórák hatották rá. Ebben a stílusban készült el a 2000-es évek elején az első saját időmérője, a Miniature Zappler ingaóra, amely körülbelül akkora, mint egy fém 200 forintos. Ez után a bonyolultabb szerkezetek felé fordult, az első asztali órájába tourbillont, naptárszerkezetet, holdfázismutatót, járástartalék-kijelzőt, öröknaptárt és még egy hőmérőt is beépített.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezzel a két órával kereste meg 2006-ban a Független Órakészítők Svájci Akadémiájának ­(AHCI) elnökét, aki a szerkezetek tanulmányozása után azt mondta, hogy szeretettel látják a neves szervezetben. Az AHCI-nak közel 40 tagja van, mindannyian egyedi, saját tervezésű, csúcsminőséget képviselő órákat készítenek. A rá következő évben az AHCI tagjelöltjeként mutathatta be munkáit a világ legnagyobb órakiállításán, a Baselworldön, majd felvették a szervezetbe, ahol ő az első és egyetlen magyar tag. Ekkor döntötték el a feleségével, hogy létrehozzák a Bexei márkát, s egyedi karórák készítésére specializálódnak.

A 2008-as Baselworldön mutatta be az első saját gyártású, tourbillonnal épített karóráját. Eleinte évente egy-két darabot tudott készíteni, majd a gyártáshoz szükséges gépek létrehozása és a technológiafolyamatok korszerűsítése után most már évente 3-5 órát tud átadni a megrendelőknek. Ezt szeretné évi 10-re emelni, mert már most is türelmet kell kérnie a kuncsaftoktól. Jelenleg a jövő év végéig be van táblázva.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vásárlók személye ugyan nem titkos, de az órásmestert egyikük sem hatalmazta fel, hogy a nevét nyilvánosságra hozhatja. A vevők főként nyugat-európai, amerikai és távol-keleti gyűjtők, megrendelők. A legutóbbi Bexeit egy délkelet-ázsiai multina­cionális üzletlánc vezetőjének készítette. Az órarajongók és -gyűjtők között olyan hírességek szerepelnek, mint José María Aznar, Silvio Berlusconi, Vlagyimir Putyin, Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Brad Pitt, Flavio Briatore, Maradona. Nem titkolja az órák iránti vonzalmát Medgyessy Péter, a ­szocialisták exminiszterelnöke és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sem. Medgyessy általában egy Patek Philippe-et hord, Lázár pedig egy antik arany Rolexet. A nemzetközi sajtó szerint Vlagyimir Putyin karóragyűjteményének értéke meghaladja a 700 ezer eurót (210 millió forint). Gyűjteményében több Blancpain mellett van egy öröknaptáras komplikációval ellátott fehérarany tokban lévő Patek Philippe (60 ezer euró), valamint két A. Lange & Söhne, az egyik egy Flyback (10 ezer euró) és egy jóval értékesebb és ritkább tourbillonos Tourbograph (300 ezer euró). Becsei Áron órái a legnagyobb márkákkal is felveszik a versenyt minőségben és exkluzivitásban. A Bexei márka filozófiájának része az is, hogy a mester minden óráját személyesen adja át a megrendelőnek, lakjon a világ bármelyik pontján is. És ez is benne van az árban.

Névjegy

Becsei Áron 1979-ben született Budapesten egy harmadik generációs óráscsaládban. A Budapesti Műszaki Főiskolán diplomázott számítógépes tervezőként. Az órákkal édesapja műhelyében ismerkedett meg, elvégezte az órásiskolát, tervező, restaurátor. 2003-ban készítette el az első saját óráját, egy miniatűr dupla ingás Zapplert. 2007-ben vették fel a Független Órakészítők Svájci Akadémia tagjának. 2008-ban készült el az első Bexei karóra a háromtengelyű tourbillonos szerkezettel. 2012-ben Becsei Áron Tourbillon No 1. órája elnyerte a Magyar Kézműves Remek címet. 2015-ben megkapta a Magyar Nemzeti Bank különdíját a Példakép Alapítvány pályázatán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.