galéria megtekintése

Hősök kiképzés alatt

Interjú Együttérzés helyett cselekvésre ösztönöz az amerikai szociálpszichológus

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

Philip George Zimbardo az általa alapított Heroic Imagination Project (HIP) magyarországi kistestvére, a Hősök tere kezdeményezés piknikjén járt. A híres stanfordi börtönkísérletek atyja az időparadoxon feltárása után hősöket képez.

A bennünk rejlő hétköznapi hősiességet és tettvágyat akarják felébreszteni
A bennünk rejlő hétköznapi hősiességet és tettvágyat akarják felébreszteni

Programjának a középpontjában a hős fogalma áll. Milyen hősökre gondol?

Azt tanítjuk, hogyan legyünk mi, hétköznapi emberek hősök a mindennapjainkban. Amikor háborús hősökről beszélünk, mindenkinek lovon ülő férfiak jelennek meg a lelki szemei előtt. Léteznek sportolók is, akikre hősként tekintünk, akiknek eredményeire büszkék vagyunk, de az ő erőfeszítéseik más típusúak, a hősiességük nem a hétköznapiságukból ered.

 

Honnan jött az ötlet, hogy Magyarországra is elhozzák a programot?

Halácsy Péternek, a Prezi társalapítójának van egy irodája San Franciscóban. Több előadásomat is látta, és megkeresett, hogy jöjjek el Magyarországra is. Hat hónappal ezelőtt ideutaztam, hogy találkozzam az emberekkel, és megértsem a gondolkodásmódjukat.

Mit tapasztalt? Vannak kifejezetten ránk, magyarokra jellemző problémák?

A pesszimizmus, a cinizmus és a kételkedés különösen szélsőséges, akárcsak a hatóságok, illetve a tekintély tisztelete, annak megkérdőjelezése nélkül. Amikor felmerült bennem a budapesti Hősök Fesztivál gondolata, a csoportom azt mondta, kételkedik benne, hogy sikerülni fog. És ezzel tökéletesen szemléltették is a jelenséget. Sokat dolgoztam Lengyelországban, Prágában, Horvátországban, így láttam a nácizmus és a szovjet kommunizmus negatív örökségét, a pesszimizmust és a cinizmust. Egyszer készítettem egy nyilvános interjút a dalai lámával a Stanford Egyetemen.Megkérdeztem tőle, hogy egy olyan világban, ami tele van gonoszsággal, ahogy azt gyerekkoromban Bronxban is láttam, szerinte elegendő-e az együttérzés ahhoz, hogy harcba szálljunk a jelen lévő gonosszal? A dalai láma ugyanis abban hisz, hogy lesz egy pillanat, amikor a világon minden embert átjár az együttérzés, és a gonosz megszűnik létezni. De ez soha nem fog bekövetkezni, felesleges várnunk erre. Az együttérzést inkább valódi tettekké kellene formálni. Az együttérzéstől az illető jól érzi magát, de semmit nem változtat meg. Az együttérzés fogalmába nem tartozik bele a cselekvés. E nélkül pedig nem ér semmit. Azáltal válhatsz hőssé, hogy teszel valamit.

A Hősök tere kezdeményezésben fontos szerepet kap az oktatás.

Lengyelország lesz a főpróba. A lengyel oktatási miniszter hallott a programról, aminek kis részleteit már náluk is megvalósítottam. Az az elképzelés, hogy idén tavasszal kiképzek négy professzort, akik kiképeznek harminc vezető tanárt, akik valamennyien öt tanárt taníthatnak, ők pedig fejenként húsz diákot. Ezzel a módszerrel diákok ezreihez jutna el a tananyag, és az ebből kapott visszajelzések, eredmények alapján kiderül, hogy működik-e az elképzelés. Reméljük, Magyarországon is meg tudjuk csinálni kisebb volumenben, de ugyanazokkal az órákkal, a tananyagot magyarra lefordítva, a videókat feliratozva és természetesen a releváns magyar anyaggal kiegészítve.

Nálunk ezek szerint egyelőre nem vezetik be ezt az átfogó rendszert, azonban workshopokat tartanak tanároknak.

A képzéseken a három éven át fejlesztett, az emberi természet megértésével foglalkozó, hat leckéből álló szociálpszichológiai tananyagot mutatjuk be. Ennek két része van. Az egyik a járókelő (bystander) effektushoz kapcsolódó, vagyis, hogy miért nem segítenek az emberek. A másik pedig a gondolkodásmód alakításához kapcsolódó (mindset), amely azt vizsgálja, hogy miért érnek el egyes emberek sikereket, míg mások kudarcot vallanak ugyanolyan intelligencia mellett. Egyesek szerint az ember gondolkodásmódja, értelmi képességei adottak, azokat nem lehet megváltoztatni. Míg mások szerint kellő idő, erőfeszítés és gyakorlás mellett ezek a képességek is fejleszthetők. Az alapvető elképzelés az, hogy a HIP által fejlesztett anyagok ingyenesek lesznek, és a neten hozzáférhetővé tesszük őket.

Hősök tere kezdeményezés

Jelmondatuk: Az vagy, amit teszel! Céljuk, hogy az egyes emberek felelősnek érezzék magukat a környezetükért és a körülöttük élőkért. Akarjanak és merjenek tenni, ha valaki segítségre szorul. A bennünk rejlő hétköznapi hősiességet akarják felébreszteni.

A kezdeményezés elindítói:

prof. Philip George Zimbardo szociálpszichológus;

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója;

Orosz Györgyi közösségépítő, kommunikációs tanácsadó, egykori újságíró;

Orosz Gábor szociálpszichológus, egyetemi adjunktus;

Aszalós Kinga projektvezető;

Pistyur Veronika kommunikációs szakértő;

Bolyky Daniel szociálpszichológus;

Roszík Linda klinikai szakpszichológus.

www.hosoktere.org

www.facebook.com/hosoktereprojekt

www.youtube.com/hosoktereprojekt

Névjegy

PROF. PHILIP GEORGE ZIMBARDO 1933-ban született szicíliai bevándorlók gyermekeként New Yorkban.

A szociálpszichológusnak 1971-ben vált ismertté a neve, amikor a Stanford Egyetemen végzett kísérletet szimulált börtönszituációban, bebizonyítva, hogy a megfelelő körülmények hatására bárki képes kegyetlen tetteket elkövetni. Az Időparadoxon című könyve 2008-ban jelent meg. Jelenleg a mindennapi hősiességet népszerűsítő Heroic Imagination Project (HIP) alapítójaként tevékenykedik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.