galéria megtekintése

Horror 1956-ban

17 komment

A Rákay Philip műsoraként beharangozott, szerdán elkezdett Szabadság tér ’56 sorozat őszinte produkció. Nem titkolja egy percig sem: totális kormányzati emlékezetpolitikai vállalkozást tálalnak fel.

A nézőt a szerzők egy pillanatra sem hagyják kétségek között. Nem találkozik gondolkodásra, esetleg kételyre ösztönző felvetésekkel, utalásokkal. A stúdió berendezése is azt üzeni: nagy horrorra és borzongásra számíthat az egész sorozat alatt. Utcaképek, a ruszkikat ­hazaküldő és az ávósokat gyalázó feliratok, romokat idéző berendezés. Félhomály, rettegés. A zord környezetbe beleragyog a műsorvezető médiaszemélyiség. Ragyogó lüszter- (esetleg alpaka-) öltönye és fantasztikus sminkje önmagáért beszél. Kérdései – amelyeket a meghívott történész szakértőkhöz intéz – jól tálaltak. Nem ­zavarja az összképet spontaneitás, a felvétel közben felvetődött gondolat.

A történészek világosra és sötétre osztják a tényeket
A történészek világosra és sötétre osztják a tényeket
Forrás: MTVA

Az első adás két szakértőt vonultatott fel. Egyikük Tőkéczki László általános történész, a másik Hor­váth Attila jogtörténész volt. Mivel a műsor 1956 hatvanadik évfordulójára készült, megállapodtak, hogy a gyökerek az első világháborúig, de leginkább az őszirózsás forradalomig és a Tanácsköztársaságig nyúlnak vissza.

 

A két szakértő és Rákay finom eleganciával zajló beszélgetését a kommünről és vezéreiről, valamint a rettenetes Károlyi Mihályról ­néha cikkekből és visszaemlékezésekből összeválogatott nagy színészi beleéléssel felolvasott szövegek szakították meg. Rákay egyszer tudatos országvesztésre gyanakodott, aggodalmát nem oldották fel.

A műsor elárulta, milyen jubi­leumi év lesz 2016. A kormány médiája a kormányfő frissen szerzett történelemképét illusztrálja, amelyben világunk kettészakadt. Vannak a magyarok és vannak a kommunisták. E világkép nem engedi a differenciált látásmódot. Nem ismer változó és alakuló személyiségeket, szervezeteket, történeteket. Nincsenek a rossz ellen lázadó árulók, hőssé növekedő ügynökök. Valaki hófehér vagy mélyen bűnös, akár Kun Béla és Pap János.

De hová teszik majd Nagy Imrét? A szerdai adásban azt üzenték, hogy a mártír (kommunista) miniszterelnöknek és társainak nem lesz helyük ebben a Walhallában. A szerzők nem is próbálkoznak kilépni az ideológiai-irodalmi koncepcióból. Ez pedig az egész termék művészi hatását, nézhetőségét meghatározza. Jellemző, hogy a beharan­gozó szöveg azzal borzongatott, hogy a stúdiótérben látható lesz a korszak horrorautója, a Pobeda is. Nekem úgy tetszett, hogy egy kiglancolt ZIM-et láttam, de ez részletkérdés. A kocsiban egy statiszta ült, aki sokatmondóan hallgatott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.