galéria megtekintése

Hazudni kell, ennyi az egész

0 komment


Fekete Gy. Attila

Minek alapján jelenthetjük ki egy politikusról a tévedés legkisebb kockázata nélkül, hogy hazudik? Mozog a szája.

Ez a humornak szánt közkeletű vélekedés azonban valamennyiünkre igaz. Szinte mindenki hazudik, és csaknem folyamatosan. Vegyük a legártatlanabb hazugságokat! Nem sokan mondják kora reggel a karikás szemmel a fürdőszoba felé botorkáló feleségük kérdésére, „Most is szépnek látsz?", hogy „Nem, este, sminkben, a félhomályban jobban néztél ki". Senki sem mondja a partnerének az egyéjszakás kaland végén, hogy „ennyi volt". Csak többé nem veszi fel a telefont. Valamint: „Ügyes vagy, drágám", mosolyog a feleség, miután párja fél nap alatt összerakta az IKEA-széket, miközben arra gondol, annak idején miért nem a Hufnágel Pistit választotta.

Igazat mondani nem könnyű.  Ezért inkább hol kényelemből, hol merő tapintatból hazudunk.

 

Nem szóljuk le kollégánkat a zakójához nem illő csicsás nyakkendőjéért, és a „Szerinted jól áll nekem ez a ruha?" kérdésre sem válaszoljuk kolléganőnknek, hogy húsz éve jól állt volna... Inkább azt hazudjuk, hogy remek volt a nyakkendőválasztás, és igen: szinte a kolléganőre tervezték azt a göncöt.

Próbálja ki, aki meri: egyszer egyetlen napig mindenkinek mindenben mondjon igazat. Előtte azonban nézze meg a Hanta Boy című filmet, és gondolkozzon el: biztos, hogy a végén akkora szerencséje lesz, mint a fia átka miatt igazmondásra kényszerült ügyvédet játszó Jim Carrey-nek? Vajon az ő napja is happy enddel végződik?

Pamela Meyer Verj át, ha tudsz! című könyvében azt írja, naponta 200 alkalommal hazudnak nekünk. Pont úgy és annyiszor, ahogy és ahányszor mi hazudunk másoknak. Hazugságaink többsége apró füllentés, néhány fajsúlyosabb azonban, ha nem kapcsolunk időben, tönkreteheti a karrierünket, a családi életünket, egyáltalán: az életünket. Hazugságok hálózzák be mindennapjainkat, miközben ezeket csak alig több mint az esetek felében vesszük észre.

Pamela Meyer könyvében nem kevesebbet állít, mint azt, hogy felismerhető, ha valaki hazudik. A Verj át, ha tudsz valójában egy hazugságfelismerési tankönyv, amelyből megtanulhatók azok az apró jelek, amelyek leleplezhetik még a legügyesebb hazudozókat is. Már ha ez szükséges. Mert miután – Meyer szerint – a világot a hazugság tartja össze és veri szét, sokszor az is elég, ha tudjuk, hogy megpróbáltak átverni minket, és aszerint cselekszünk. Azaz, hazudunk. Úgy teszünk, mintha. Pedig dehogy...

Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz! – A hazugság felismerésének bizonyított módszerei. XXI. Század Kiadó, 2015. 319 oldal, 3400 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.