galéria megtekintése

Haza a Mecsekben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

A Fishing on Orfű azon kevés nyári programsorozat közé tartozik, amelyet egyelőre nem terelt el a lényegtől a főszponzori molinó + a látogatókat lépten-nyomon megállító hosztesztömeg. Legalábbis mi mindig így tapasztaljuk, ha ott járunk, és amikor arról kérdezünk néhány fesztiválozót, hogy mi a legjobb a Fishingben, a fentiek biztosan a legnépszerűbb érvek között szerepelnek.

A kommercializálódást persze csak lassítani lehet, teljesen elkerülni nem, de a szervezők eddig az elviselhetőn jóval innen húzták meg a határt, úgyhogy valóban ez lehet az egyik fő oka, hogy az ismerősi körnek néhány éve gyakorlatilag két fesztiválra fáj a foga nyaranként, s az egyik mindenképpen az orfűi (a másik pedig a Bánkitó, mely utóbbi még kisebb, még földalattibb és mégmégmég).

A külsőségek mellett a földrajz is játszik: a Mecsek legszebb részén vert tanyát a feszt, és bár nem kell megszakadni a hegymászásban, azért még a helyet adó Panoráma Camping sem mentes a kisebb, szerencsére egyáltalán nem kellemetlen emelkedőktől – az Alföldön szocializálódott fesztiválozóknak már ez is nagy dolog tud lenni.

Ahogy nekünk is az volt, amikor a Fishing tetején, a Borfalu színpad mellett álldogálva azt vettük észre, hogy gyakorlatilag a lábunk előtt hever a világ – vagy ha a világ nem is, az egyik leggyönyörűbb része biztosan.

 

Itt a borfalu sem olyan pucc, mint más, major fesztiválokon: normális, tényleg simán megfizethető áron kapunk a környék finom boraiból, és vagy arról van szó, hogy a mi mosolyunk mindenhatóan lefegyverző, vagy van valami az ottani vízben, amitől a környéken mindenki kedves – a lényeg, hogy tényleg mindenki kedves, és nem észleljük a vendéglátós arroganciát, ami oly sok italunkat-ételünket megkeserítette már az egyéb fesztiválokon.

Lehet, hogy ez csak a máz, akkor viszont igen jól sikerült máz: egyetlen percre sincs olyan érzésünk, hogy itt valakik néhány nap alatt akarnának meggazdagodni rajtunk.

Összesen hét zenei-kulturális helyszín kínált programokat az idén. A legnagyobb spot nevéről előzetesen megszavaztatták a fesztiválozókat, akik az Esti Kornél egyik dalának címét választották, így lett a nagyszínpad neve Boldogság, te kurva! A névadó zenekar különben nem ezen, hanem a PTE Nagyszínpadon lépett föl pénteken, ahol különben ott volt még az Elefánt, az Óriás, az IHM, a Budapest Bár, az Ivan and the Parazol, az Amorf Ördögök meg a Kistehén is, hogy csak néhány nevet említsünk.

Kistehén a Nagyszínpadon
Kistehén a Nagyszínpadon
Benke Hunor

A „boldogságos” nagyszínpadon a Mary Popkids és a Punnany Massif mellett a PASO, a Hiperkarma, a Quimby, a Péterfy Bori & Love Band mellett a 30Y és a Kiscsillag pirított. A VANS sátorban is volt rendesen műfajkeveredés, amennyiben például Alvin és a Mókusok találkoztak Akkezdet Phiaival, a Hősök mellett jól elfért a Middlemist Red, a Wellhello és a Tudósok.

A PMFC Színpadról azt mondja valaki körülöttünk, olyan, mintha félbevágtak volna egy facetet, a zenészek meg afféle Jónások. Csakhogy miért akarna innen kijutni valaki? A Ricsárdgír koncertjéről például vagy a Grand Mexican Warlockéról, esetleg a Mother’s Cake hangversenyéről – amelynek énekese Angus Youngot, James Brownt és Michael Jacksont egyszerre idézi – nem is tudunk továbbmenni, míg vége nincs a koncertnek.

Ha jól figyeltünk különben, ez az egyetlen nem hazai zenekar a fesztiválon: Anya Sütije Ausztriából érkezett. Ez is tetszik, különben, hogy nem az őrületes nemzetközi headlinerekkel van tele ez a négy nap, most éppen június 17–20-ig, hanem változatos zsánereket kínáló, többnyire jó magyar zenekarokkal.

Odafent a Borfaluban pedig Ruttkai Bori gyerekműsora, a Bujdosó Trió, a Rokokó Rosé, a Qualitons, Palya Bea vagy éppen a minden délután egyórás sávot kapó slam poetry, illetve spoken word műsor ágyazott meg a – és mi ilyet még nem láttunk, becsszó: – nótakaraokénak. Ahogy olyat se láttunk még, hogy magyar nótának ennyien csápolnának este tizenegykor – jó, ezt talán mégiscsak fogjuk a borokra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.