galéria megtekintése

Hasügyminiszterek gulyáságyúval

0 komment

Daniss Győző

Nem, nem, a címben nincs sajtóhiba. Sok első világháborús katona „hasügyminiszternek” nevezte-becézte szakács bajtársait. Megbecsülte őket, ahogy azok legfontosabb munkaeszközét, a hivatalos nevén 1919 M mozgókonyhát is, amit legízletesebb termékéről és tűzterének magas füstcsövéről leginkább gulyáságyúnak emlegetett.

A többnyire lovak vontatta kételemű szerkezet első tagja afféle raktár volt, s a tetején ült a hajtója, a második tagban volt a tűztér három 93 literes és egy 20 literes főzőüsttel. A gulyáságyúval menet közben is készülhetett az étel. És jó volt másra is. Süteményfélét ügyeskedhettek benne a szakácsok vagy főzhettek pálinkát. S ha egy hozzászerkesztett ládába bevezették a gulyáságyú forró gőzét, az megölte a ládába rakott alsóneműk ruhatetűit.

Hasonlóképpen több célra használták az 1916-ban rendszeresített acél rohamsisakot. Védte a fejet, s a bélését kiszedve gyűjthették bele a földből kiásott krumpli, répát, főzhettek benne, ha pedig zordra fordult az idő, a sisakban gyújtott tűz parazsánál melengethették a kezüket.

 

A tudós szerzők persze nem csak könyvük címszereplőiről írtak. Nagyon aprólékosan, tengernyi dokumentummal rajzoltak képet az első világháború magyar hadseregének rendkívül sok nehézséggel terhelt élelmiszerhelyzetéről. A legnagyobb gondok abból fakadtak, hogy a három hónaposra tervezett háborúból majdnem hússzor olyan hosszú küzdelem lett. És erre sem a haderő, sem pedig a hátország nem volt felkészítve-felkészülve. 

A hadvezetés nem volt tudatában – vagy nem akart tudatában lenni – annak, hogy az orosz ellenfél nemcsak létszámában sokkal nagyobb, hanem tűzereje is két és félszerese a miénknek. A későbbiekben azzal sem számolt, hogy a háború utolsó évében például az olasz fronton az 50 kilósra (!) lefogyott-legyengült katonák nem képesek nagyobb arányú támadó hadműveletre. Hiába adtak ki utasítást, hogy hogyan kell „gazdaságosan” megrágni minden falat ételt. A gulyáságyú nem mindig jutott el a harcolók közelébe.

Ha a hadüzenet előtt nem gondoskodtak – mert nem gondoskodtak – megfelelő élelmiszer-tartalékról, akkor a frontnak már 1914 őszétől szükségképpen nélkülöznie kellett. Nem segítettek a hátországi megszorítások sem. Hiába vezettek be jegyrendszert, hiába csökkentették a fejadagokat. Itthon is mindenből vagy hiány volt, vagy mindenért elérhetetlen árat követeltek az eladók. A hangulatot tovább rontotta, hogy miközben kiváltképpen a városokat súlyos ellátási nehézségek sújtották, meggazdagodhattak a hadianyag­gyártók, csekély büntetésekkel megúszták a katonáknak papírtalpú bakancsokat, foszló textilanyagokat küldő csirkefogók.

Minderről nagyon-nagyon szomorú – és nagyon-nagyon tanulságos – képet ad a kötet.

S. Nagy Anikó – Spekál József: Gulyáságyú és rohamsisak. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2016.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.