galéria megtekintése

Cérnavékony hangon kiabáltak, majd lerohanták a férfihősök birodalmát

0 komment


Csepelyi Adrienn

A kilencvenes évek kultrajzfilmje fontos társadalmi témákat boncolgatva tért vissza. Segíthet-e egy animációs film jobbá tenni a világot? Exkluzív interjúnk a készítőkkel.

Cukor, só és minden, mi jó – a kilencvenes években minden gyerek kívülről fújta a főcímet. A Pindur Pandúrok különös, egyedi jelenség volt a kor „fiús", kaszabolós, üsd-vágd típusú animációs filmjei között. Nem csoda, hogy rajongtak érte a kislányok: a három főszereplő vagány volt, vicces, mindeközben emberi. Cérnavékony hangon eleresztett csatakiáltásaik nagy változásokat vetítettek elő a férfiak uralta rajzfilmbirodalomban.

„Amikor az eredeti Pindur Pandúrok megjelent, meglehetősen szokatlannak számított három női főszereplő – magyarázza Nick Jennings animátor, az új sorozat egyik rendezője. – Az alkotók kissé megelőzték a korukat. Azonban ha most körbenézünk, azt láthatjuk, hogy megváltozott a nők szerepe a világban, Hollywood is a női főszereplők körül forog. Ez a tökéletes alkalom, hogy visszahozzuk a Pindur Pandúrokat, a nők megerősödésének szimbólumait."

 

Bob Boyle, Jennings alkotótársa egyetért: „Egyrészt napjainkban tényleg nagyon menők a női szuperhősök, másrészt végre a lányok is magukénak érzik a geek kultúrát. Változnak az idők, a gender, azaz a társadalmi nem szerencsére már kevésbé hangsúlyos."

És a világ újra megmenekült, hála a Pindur Pandúroknak! Sziporka, Csuporka és Puszedli Bogárfalva romjai között
És a világ újra megmenekült, hála a Pindur Pandúroknak! Sziporka, Csuporka és Puszedli Bogárfalva romjai között
Cartoon Network

Az új sorozatban a lányok kicsit idősebbek, a készítők pedig az érzelmekre helyezik a hangsúlyt, és mélyebbre ásnak a karakterekben: szuperképességeik mellett a főszereplők hibáiról is szó lesz majd, emiatt a gyerekek könnyebben azonosulhatnak majd velük. Fontos változást hoz a mobiltelefon megjelenése is: a lányok ugyanis az emblematikus vezetékes telefon helyett bárhol, bármikor megkaphatják megbízásaikat.

Jennings azt mondja: a megújítás legnagyobb vizuális kihívása az eredeti sorozat jellegzetes grafikus elemeinek eltüntetése volt. Megszabadultak a 90-es évek közepén oly divatos vastag körvonalaktól és kicsit magasabbra is rajzolták a lányokat. A házuk ellenben szinte ugyanolyan maradt, mint az eredeti szériában, és szobájuk berendezésén is csak módjával változtattak.

Bob Boyle úgy gondolja, végre a lányok is magukénak érzik a geek kultúrát
Bob Boyle úgy gondolja, végre a lányok is magukénak érzik a geek kultúrát

„Elsősorban szórakoztatni akarjuk az embereket: ez a munkánk – fejti ki Jennings. – Örömet szeretnénk szerezni azoknak, akik annak idején rajongtak a Pindur Pandúrokért, de emellett fontosnak tartjuk, hogy az új sorozat kortárs jelenségekkel is foglalkozzon, mint pél­dául a nők társadalmi helyzete, vagy hogy miként látják a férfiak a nőket a társadalomban."

Jenningsék alkotócsapatába a világ minden tájáról érkeztek emberek, a stúdióban igazi krea­tív bábeli zűrzavar uralkodik. Épp ezért is olyan fontos számukra, hogy a rajzfilm a kedvesség mellett mélyebb üzenetet is hordozzon. „A csapatunknak mintegy 65 százaléka nő, korábban ilyesmi szinte elképzelhetetlen lett volna ebben a szakmában. De manapság szerencsére egyre több nő választja ezt a hivatást, mi pedig keressük is a tehetséges női munkatársakat."

Nick Jennings rendező szerint a Pindur Pandúrok a nők megerősödésének szimbólumai
Nick Jennings rendező szerint a Pindur Pandúrok a nők megerősödésének szimbólumai

Nem túlzás azt állítani, hogy az iparág átalakulásában jelentős szerepe volt az eredeti Pindur Pandúrnak: azok a lányok, akik egykoron szívből szurkoltak Sziporkáéknak, ma sokan maguk is rajzfilmeket készítenek. Bob Boyle szerint a sorozat üzenete azért is fontos, mert a gyermekek a rajzfilmeken keresztül nevelhetők: „Arra bátorítjuk őket, hogy tegyék jobbá a világot."

Szolgálnak és védenek

Az eredeti Pindur Pandúrok (PowerPuff Girls) 1998-ban indult Craig McCracken rendezésében, Magyarországon 1999-ben kezdték vetíteni, s hamar a gyerekek kedvencévé vált. A hat évadot megért, 78 epizódos sorozat két Emmy-díjat nyert, a Cartoon Network leghosszabb ideig futó szériáinak egyike lett. A történet szerint Utónium professzor elrontott kísérlete nyomán „megszületik" Sziporka, Puszedli és Csuporka, a három tökéletes kislány, ultraszupererővel megáldva. A triumvirátus feladata, hogy megvédje lakhelyét, Bogárfalvát a legkülönfélébb támadóktól. A sorozat hétvégén 7.45-kor és 12.50-kor látható, júliustól pedig újabb adag új epizód érkezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.