galéria megtekintése

Harminchárom Jónás

0 komment


Dési András

Voltak, akik megelevenedett domborművet, mások földönkívüli jelenést láttak benne. Pedig csak egy gyöngy nagyságú fúrófej volt. A fémdarab azonban a túlélés reményét jelentette a 2010 augusztusában 700 méter mélyen rekedt harminchárom chilei bányász számára.

Tizenhét nappal azután, hogy egy iszonyatos méretű – a New York-i Empire State Buildingnél magasabb, s a felhőkarcolónál kétszer súlyosabb – leszakadt hegydarab fogságba ejtette őket, a felszínről lefelé fúró csapat végre elért hozzájuk. Ami a sötétben vegetáló emberek számára egyetlen bizonyosságot jelentett. Dios existe. Van Isten.

A bányászok (fent) – akik itt már az akkori chilei államfő, Sebastián Pinera társaságában ünnepelnek – közel hetven napot töltöttek a sötét mélyben
A bányászok (fent) – akik itt már az akkori chilei államfő, Sebastián Pinera társaságában ünnepelnek – közel hetven napot töltöttek a sötét mélyben
José Manuel de la Maza / Reuters

A fenti jelenetet Héctor Tobar írja le magyarul is megjelent sikerkönyvében. A sötét mélyben (Deep Down Dark) lehengerlő erejű riportregény, a neves amerikai újságíró, az Oregoni Egyetem tanára a szörnyű tragédiának indult bányaszerencsétlenség, majd világszenzációként végződő kapszulás mentőakció történetét meséli el. Mégpedig úgy, hogy igyekszik a harminchármak mellett a családtagokat, főleg a feleségeket, barátnőket, szeretőket, valamint a katasztrófával „úszó" más szereplőket, elsősorban a politikusokat bemutatni.

 

A chilei kormány először a bányavállalatra akarta hagyni a mentőakció megszervezését. A San José arany- és rézbányát üzemeltető cég azonban tehetetlennek bizonyult.

Laurence Golborne bányászati miniszter már a reménytelenség bejelentésére készült, de a kamerák előtt elpityeregte magát. Innentől Sebastián Pinera államfő tudta: cselekednie kell, különben a San José bánya őt is a mélybe ránthatja.

A guatemalai bevándorló családból származó, az 1992-es Los Angeles-i zavargásokról írt cikkeiért Pulitzer-díjjal elismert Tobar három évig dolgozott a riportregényen. Egy paktumnak köszönheti, hogy őt választották ki e feladatra. A Pokolnak is nevezett sötét mélységben töltött hatvanhetedik napon – 48 órával látványos kimenekítésük előtt – az addig már több klikkre oszlott harminchármak megegyeztek: együtt értékesítik sztorijuk könyv- és filmes jogait. A bányászok akkor

már médiasztárok lettek, nagy pénzt szimatoltak.

Voltak ügyvédeik, akik közvetítőkön keresztül jutottak el a The Los Angeles Times korábbi mexikói és argentínai tudósítójához. A történetet feldolgozó mozifilmet (The 33/Los 33) Chilében augusztusban, az Egyesült Államokban novemberben mutatták be – Antonio Banderasszal és Juliette Binoche-sal a főszerepben.

– A harminchármakat a külvilág celebként kezelte, miközben egy iszonyatos trauma túlélői voltak. A bánya terrorizálta őket, a föld folyamatosan mozgott, vészjóslóan morajlott körülöttük – mondta egy interjúban Tobar. Hónapok múltán mindegyikükön kijöttek a poszttraumatikus sokk tünetei, a rémálmok. – Volt olyan interjúalanyom, aki egész testében reszketett. Ezek az emberek tényleg szembenéztek a halállal – idézte fel.

Miközben mindenki csapatként emlegeti őket, Tobar könyvéből kiderülnek a mélységben kialakult választóvonalak. Az összetartást már az elején veszély fenyegette: négyen-öten megdézsmálták a menedékben, az óvóhelyen tartott élelmiszerkészletet. Ahogy a bányatársaság nem törődött a biztonsági előírásokkal, úgy a vésztartalékkal sem foglalkoztak. Abban csak keksz, tonhalkonzerv meg tartós tej volt, több megromlott.

A bányászbrigád leghíresebb tagjának a Super Mariónak hívott, komoly színészi-szórakoztatói képességekkel megáldott Mario Sepúlveda számít.

A filmben Banderas által alakított csillerakodó rendkívül megosztó figura. Vannak, akik hálával, mások gyűlölettel emlegetik. Hamar vezéregyéniséggé nőtte ki magát, különösen, hogy a műszakvezető, Luis Urzúa letette a fehér sisakot azzal, hogy a bajban egyenlőek vagyunk. Ezt többen cserbenhagyásnak tartják. Különleges személyiség José Henríquez is. A Pásztornak hívott evangelista igehirdető celebrálta a közös imádságokat. A Biblia alapján a cethal gyomrában fogságba esett Jónáséhoz hasonlította a sorsukat, igyekezett a spiritualitás erejével egyben és életben tartani társait.

A sors fintora, hogy a Chilében a középosztályhoz sorolt bányászok közül sokak álma a meggazdagodásról gyorsan szertefoszlott. A sztorijukért kapott pénz elment, s miután csak egy dologhoz értettek, mentek vissza.

Le a sötét mélybe.

Héctor Tobar: A sötét mélyben. Tarandus Kiadó, 2015, 448 oldal, 3890 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.