galéria megtekintése

Hally, Hallyday

2 komment


Hegyi Iván

„De állat! – mondták róla a hatvanas évek Magyarországán. – A-val írja, hogy Holiday.” Ráadásul két l-lel és y-nal is. Franciaországban több mint 100 millió lemezt adott el, ám Angliában négy esztendeje turnézott először Johnny Hallyday. (Született: Jean-Philippe Smet.)

„Johnny who?” – kérdezték róla Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, mert az angolszász országokban még véletlenül sem került fel a slágerlistákra. Pedig a párizsi születésű énekest úgy tartották nyilván hazájában, mint Franciaország válaszát Cliff Richardra. Egyfelől. Másfelől „a francia Elvisnek” nevezték, mivel a hatvanas évek elején hasonló szerkókban lépett színpadra, és ugyanolyan mozdulatokkal gitározott, mint a Király. Hatvanegyben „felrobbantotta” a Palais des Sports nézőterét, mert afféle eksztatikus hatást váltott ki a közönségből, akár Szörényi Levente 1963-ban a budapesti Sportcsarnokban. Azon a párizsi rockfesztiválon fellépett még Emile Ford a Checkmates elnevezésű zenekarával – az együttes feledhetetlenül hosszú című brit listavezető száma volt 1959-ben a What Do You Want to Make Those ­Eyes at Me For –, a hatvanhétben a Cuore Mattóval egész Itáliát meghódító Little Tony (a dal nem kevésbé kedvelt magyar változatát Kovács Kati énekelte: „Kötözni való bolond az én szívem”), valamint az 1960-ban a Billboard-listán második Wild One-nal, továbbá a Sway feldolgozásával hódító Bobby Rydell (az utóbbi szám 2004-es adaptációja a Jennifer Lopez és Richard Gere főszereplésével forgatott Hölgyválasz című film nézőit élénkítette fel a Pussycat Dolls előadásában).

Noha Hallyday azt mondta Elvis Presley halálakor, hogy „egész ifjúságomtól búcsúzom”, a legnagyobb rajongója Edith Piafnak volt. Állítólag annyi koncertjére ment el, ahányra csak tudott. Ám a sanzonok királynőjétől korán el kellett köszönnie, hiszen súlyos beteg művészideálja 1963-ban, alig negyvenhét évesen elhunyt. Hallyday akkor húsz volt, és korántsem Piaf stílusát képviselte: 1962-ben ­például kizárólag amerikai rockszámokat – a többi közt a Blueberry Hillt, a Hello Mary Lou-t, a Be-Bop-A-Lulát, a You’re Sixteent, a Dianát – tolmácsolt albumán, majd 1963-tól sorra dolgozta át a Crystals Da Doo Ron Ronját, az Animals The House of the Rising Sunját, a Los Bravos Black Is Blackjét, Stevie Wonder Uptightját. E számokat ugyanúgy franciául énekelte, mint 1961-ben a Let’s Twist Againt (Viens danser le twist), amellyel akkora sikert aratott Franciaországban, akár Chubby Checker Amerikában meg mindenütt.

 
Johnny who? Hát Hallyday! Fotó: MTI/EPA– Nabil Mouzner
MTI/EPA

A francia slágerlista éléről szinte le sem került: emblematikus száma volt a L’idole des jeunes (A fiatalok bálványa), a Ma Guitarre, a Les Mauvais Garcons (A rossz fiúk), a Cheveux long, idées courtes (Hosszú haj, rövid ész) vagy a Souvenirs, souvenirs. „Olykor” azért leszorította az első helyről Salvatore Adamo, Richard Anthony, Charles Aznavour, Dalida, France Gall, Henri Salvador vagy az a Sylvie Vartan, akit 1965-ben feleségül vett. A hitves anyai ágon magyar származású volt, és 1979-ben – Nicolas címmel – műsorára tűzte Máté Péter számát, az Elmegyeket. Négy évvel korábban Hallyday ismét Amerika előtt tisztelgett Rock á Memphis című nagylemezével, amelyen Chuck Berryt, Eddie Cochrant, Jerry Lee Lewist, Carl Perkinst, Little Richardot idézte a Memphis Tennessee, a Summertime Blues, a High School Confidential, a Matchbox és a Tutti Frutti francia változatával.

Két éve Rester vivant (Életben maradni) címmel adott ki CD-t, és a kívánság olyannyira teljesült, hogy a labdarúgó Eb idején, június 27-én turnéba kezd Franciaországban, sőt az idén bemutatják huszonharmadik játékfilmjét. A címe – nem fogják elhinni – Rock and roll. Ahhoz képest, hogy az előadó három napja töltötte be a hetvenharmadikat... Bár nem mindig van benne dinamit, az angol-amerikai mellőzésről örök szomorúsággal beszél. „Tennessee Williams a vesztesekről írt – emlegeti. – Nekem meg a rock színpadán ez a sorsom.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.