galéria megtekintése

Gyönyörű és gyalázatos nap

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A lengyel társadalom nem fél szembesülni múltjával. Az Ida Oscar-díjában fontos volt annak elismerése, hogy a kommunista korszak elhallgatásai, a nacionalista hazugságok után a lengyelek képesek kibeszélni a feldolgozhatatlan történeteket.

Gyönyörű nap ez az én életemben – nyilatkozta Andrzej Wajda, a lengyel film vitathatatlan óriása az Ida Oscar-díja után. Tanítványa, egykori munkatársa, Agnieszka Holland hasonló örömébe némi malícia is vegyült: Oxfordból kellett hozatnunk egy fickót, hogy megkapjuk az Oscart – nyilatkozta.

Agata Trzebuchowska Ida, a zsidó apáca szerepében
Agata Trzebuchowska Ida, a zsidó apáca szerepében

A lengyel média teli van Pawel Pawlikowski rendező és az Ida dicsőségével. Azonban az interneten és a jobboldali-nacionalista médiában bőven lehet gyűlölködő gyalázkodást is olvasni. A fekete-fehér, díjnyertes film sztorijában benne van hetven év lengyel történelme, az utóbbi két évtized elhallgatásainak és kibeszéléseinek keserve.

 

Fogadalomtétele előtt a fiatal lengyel apáca nagynénjétől megtudja, hogy zsidó. Együtt keresik a család múltjának tanúit, miközben feltárul a hatvanas évek kopott világa, és kiderül, hogy a nagynéni az ötvenes években ügyészként ártatlan embereket is halálba küldött. Ida végül visszatér a zárdába.

Pawlikowski fukaron mért eszközeivel ábrázolta a kor sivárságát és a kibeszéletlen bűnt.

Nem az Ida az első

A lengyel film nem először nyúl ehhez a tematikához, a huszadik század, a lengyel–zsidó együttélés és együtthalás történetének voltak igazán mély és sikeres feldolgozásai. És viszonylag sokszor jutott fel lengyel film az Oscar-díjra jelöltek rövid listájára.

Pawlikowski az Oscarral a fején
Pawlikowski az Oscarral a fején
Lucy Nicholson / Reuters

Csak néhány példa: 1963-ban Roman Polanski filmjét, a Kés a vízbent jelölték. (Ő a Zongoristáért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat 2003-ban, amit nem vehetett át, mert elfogatóparancs van érvényben ellene egy évtizedekkel korábbi nemi erőszak miatt.)

1966-ban Jerzy Kawalerowicz Fáraója, 1975-ben Andrzej Wajda filmeposza, az Ígéret földje kapott jelölést. Később még három filmjét jelölték, majd 2000-ben életmű-Oscart kapott. Két éve filmet készített Lech Walesáról. Ez, ahogy korábbi Vasember és Márványember című alkotásai a politikai-társadalmi szembenézést fogalmazták meg. Wajda mindig képes arra, hogy a nemzetinek személyes értelmet is adjon.

Megosztotta a közvéleményt

A lengyel szakemberek azt latolgatják, miért épp most érett be a díj. Pawlikowski Oscar-díja újból felkavarta a mocskot a lengyel nyilvánosságban.

Sokan ki szeretnék zárni a közbeszédből az oda végre bekerült tényt, hogy a lengyel zsidók elpusztításához a náciknak lengyelek is asszisztáltak. Zsidó oldalról pedig felháborodtak amiatt, hogy Pawlikowski másik főhőse részese volt az ötvenes évek sztálinista terrorjának.

Az is felzaklatta a bigottakat, miért tér vissza Ida a zárdába. Pedig nyilvánvaló, a klastrom lehetett számára az egyetlen egyértelmű és tiszta menedék a múlt és a jelen mocska és brutalitása elől.

A jelölések és a rengeteg díj, amelyet lengyel filmesek eddig is megkaptak, és most az Ida Oscarja arról is szól, hogy az igazán rangos elismerést nem azok kapják, akik valami „hollywoodit” gyártanak Keleten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.