galéria megtekintése

Gigapénzek majdnem semmire

4 komment

Munkatársunktól

Gyorsított eljárásban, az egyetlen jelentkező ajánlatát elfogadva költ a Magyar Művészeti Akadémia 140 millió forintot leendő székhelye, a felújítás előtt álló egykori MÚOSZ-székház tervezési munkálataira – számolt be az Átlátszó.hu.

Az MMA adminisztrációja kinőtte már a Pesti Vigadó épületét – tudatta a szervezet 2014 végén, ezért a volt MÚOSZ-székház épületeibe tervezik költöztetni az irodáikat. A tervezésért fizetett tekintélyes összeg azt valószínűsíti, hogy a kivitelezés milliárdokat fog felemészteni. A Magyar Nemzet arra is felhívta a figyelmet, hogy az akadémia tulajdonában lévő Hild-villa felújítása is több mint 820 millió forintba fog kerülni.

Ebben az esetben is gyorsított meghívásos pályázaton választották ki a győztes céget, és egyetlen jelentkező nyújtotta be ajánlatát. A Hild-villa felújításának tervezésére az MMA két tervpályázatot írt ki, mindkettőt nagyon kevéssel 25 millió forint alatti becsült értékre – 25 millió fölött már nyílt pályázatot kellett volna kiírniuk - írta az Átlátszó blog.

Az Andrássy úti, felújítandó volt MÚOSZ-székház
Az Andrássy úti, felújítandó volt MÚOSZ-székház
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Mindkét esetben ugyanazt a három céget hívták meg, a győztes vállalkozás is mindkétszer azonos volt. A Hild-villában működik majd a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, amelynek tevékenységéről annyit tudni, hogy Fekete György elnök szerint kutatóinak „össze kell írniuk" az egyetemes magyar kortárs művészetet.

Mindemellett az akadémia rendelkezésére áll a Műcsarnok épülete és a Pesti Vigadó, mindezt az ingatlan vagyont 2011-es köztestületté válása óta gyűjtötte össze.

Fekete György elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy az akadémia „infrastruktúrájának" megerősítését kiemelt feladatának tekinti, a biztonságos működéshez szükséges anyagi háttér megteremtése után kíván visszavonulni, hogy utódainak ezzel már ne kelljen foglalkozniuk.

Ugyanakkor az egyre bővülő infrastruktúra és az idén már több mint hatmilliárdos költségvetési támogatás sokak szerint nemigen látszik, az akadémia leginkább önmaga reprezentálásával, megemlékezések szervezésével, saját tagsága művészeti tevékenységének bemutatásával-méltatásával foglalja el magát.

Érdeklődtünk az akadémiánál, hogy milyen igények indokolták a terveztetés komoly költségeit, hogy hány ember milyen feladatkörben fog dolgozni a felújított Andrássy úti épületben, de az MMA csak későbbre ígért választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.