galéria megtekintése

Gerendai: Nem feküdtünk le senkinek

4 komment


Csepelyi Adrienn

Súlyos vádakkal illette a Sziget Fesztivált a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Shantel. A német zenész szerint a fesztivál szervezői szerződésben tiltották neki, hogy kritikus megjegyzéseket tegyen a kormányra. Gerendai Károly megmutatta a kérdéses kontraktust.

Shantel – polgári nevén Stefan Hantel – német zenész Bucovina Club Orkestar nevű világzenei együttesével gyakori vendég hazánkban, többször lépett már fel az A38 Hajón, december 16-án is ott koncertezik. Ezért is robbant bombaként a Frankfurter Allgemeine Zeitungban olvasható nyilatkozata.

Shantel azt állítja, hogy a Sziget szerződésben tiltja a politikai állásfoglalást
Shantel azt állítja, hogy a Sziget szerződésben tiltja a politikai állásfoglalást
URBAN75.COM

A zenész a cikkben beszél a menekültkrízisről, a politikusok gyűlöletbeszédéről és arról, hogy ez utóbbi miatt miként erősödik a szélsőjobboldal mostanában. Shantel azt is állítja az interjúban, hogy miután a szerződés ellenére elejtett egy kétélű megjegyzést a szigetes koncert során, a backstage-ben „megvárták néhányan", akiknek ez nem tetszett. A zenész elmondta: miután Orbán Viktort kritizálta, rengeteg gyűlölködő üzenetet és ­e-mailt kapott, soron következő fellépése előtt is fenyegették már ellenlábasai.

 

Csakhogy Shantel nyilatkozatával több probléma is van. Egyrészt a Sziget Kft. elküldte nekünk a művész legutóbbi szerződését – az iratot a Frankfurter Allgemeine Zeitunghoz is eljuttatta a cég –,

abban azonban semmiféle, a politikai állásfoglalásra vonatkozó passzus sincsen.

Másrészt: a szóban forgó, 2012-es, nagyszínpados koncert emlékezetes momentuma volt, amikor Shantel azt kiabálta a mikrofonba: „Viktor Asshole Orbán”, amit a legnagyobb jóindulattal is seggfejnek tudunk csak fordítani. A közönséget – amelynek a Sziget demográfiáját ismerve túlnyomó része külföldi volt – nemigen tüzelte fel a kiszólás, így az akció annyiban is maradt. Erre a bekiabálásra utalhatott tehát, amikor a fenyegető üzenetekről beszélt.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, a fesztivál alapítója lapunknak elmondta: biztos, hogy nem szerepel ilyen típusú korlátozás a művészeikkel kötött szerződésekben.

„Ha volna, sokan fel sem lépnének nálunk”

– magyarázza Gerendai, aki döbbenten áll a vádak előtt. – És ha valóban tiltanánk a politikai állásfoglalást, miért hívnánk meg olyan művészeket, mint az aktivizmusáról ismert Manu Chao vagy a rendszerkritikussága ­miatt börtönt is megjárt ­Pussy Riot?

Gerendai Károly cáfolja és igazságtalannak tartja a zenész vádját
Gerendai Károly cáfolja és igazságtalannak tartja a zenész vádját
Reviczky Zsolt

Gerendai szerint még a feltételezés is bántó, hogy bármilyen tekintetben „cenzúráznák” fellépőiket, s különösen igazságtalan ez épp a Szigettel kapcsolatban, amely, mint mondja, sokat szenvedett, amiért ha kellett, vállalta az összetűzést az aktuális hatalommal.

– Büszkék vagyunk rá, hogy nem feküdtünk le senkinek – mondja az ügyvezető, aki szerint a szervezők mindig is úgy gondolták, egyáltalán nem tisztük véleményezni fellépőik nézeteit. Az ügyvezető – annak ellenére, hogy a Sziget nemzetközileg is elismert és népszerű brandjének nyilvánvalóan sokat ártanak a súlyos vádak – nem fontolgat pert. Mint mondja: egy ilyen helyzetből egyszerűen nem lehet jól kijönni: „Ha az ember elkezd magyarázkodni, abból semmi jó nem sülhet ki.”

Shantel azt is elmondta a Frankfurter Allgemeine Zeitung riporterének, hogy Magyarországon gyakorta emlegetik: a zenéje végső soron magyar gyökerű. Amikor egy ízben erre azt felelte, hogy az ő muzsikája afféle olvasztótégely, sokféle – például szláv és zsidó – hatással, a kérdező magyar újságíró fajgyűlölő megjegyzéseket tett. Shantel elmondta: hazánkban olyan nyíltan vállalnak ilyen nézeteket, ahogyan az utóbbi időkig elképzelhetetlen volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.