galéria megtekintése

Richard Gere csak koldusnak rossz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Karlovy Vary és a filmfesztiválja – a kelet-európai sikersztori. A belvárosból a szocialista stílt igyekeztek kisöpörni. Ám megjelenik Amerika is. Richard Gere az idei életműdíjas. Mára érett drámai színész lett, ő a fesztivál nyitófilmjének producere és főszereplője. Politikai jóslatokat is megengedett magának.

Karlovy Vary korábban is ékszerdoboz szépségű belvárosát az elmúlt években felújították, az aszfalt helyett immár díszkő borítja a járdákat, a szocialista múlt alig látszik. Bár némi nosztalgia megmaradt: a vendéglők és a helyi taxisok még mindig a kockás papírra ráfirkált számokat tekintik számlának, ezzel pedig a nagyszámú orosz turistáknak szemmel láthatóan semmi baja.

Mindazonáltal a filmfesztivál ideje alatt a gyógyvizekért és az iszappakolásért érkezőket kicsit háttérbe szorítják a mozgókép szerelmesei, a szakmabeliek és a tudósítók meg persze az a rengeteg fiatal, aki miatt „hátizsákosnak” hívják ezt a rendezvényt. Ők, azok, akik vesznek négyszáz koronáért egy fesztivál hetijegyet és hosszú sorokban várakozva türelmesen várják, hogy bejussanak a filmekre.

Mint a Pretty Woman – Micsoda nő! című régi hollywoodi klasszikusra, melynek szabadtéri, mintegy 2500 fős vetítőhelyszíne több mint két órával a kezdés előtt megtelt szombat este. Ennek okai között persze az is szerepel, hogy a főszereplő Richard Gere mondott bevezetőt. A népszerű színész bővíti a listáját azoknak, akik a régió egyetlen A kategóriás filmfesztiváljára azért érkeztek, hogy átvegyék az életműért járó Kristály Glóbuszt. Ráadásul Gere hozta magával a nyitófilmet is: az Oren Moverman írta és rendezte Time Out of Mindnak nemcsak a főszereplője, de a producere is volt egyben.

 
A színész-producer a dalai láma jó barátja, eligazodik a külpolitikában és hajléktalanok mellett önkénteskedik
A színész-producer a dalai láma jó barátja, eligazodik a külpolitikában és hajléktalanok mellett önkénteskedik
Szalkai Réka

A műben Gere tejesen új arcát mutatja meg: az érett drámai színészét. Gere ugyanis tőle szokatlanul nem a makulátlan sármőrt, hanem egy hajléktalan alkoholista férfit alakít. A hosszú csöndekkel operáló műben lassan ismerjük meg az egykor sikeres élet már-már teljesen elfeledett darabjait, a lányával való kommunikációképtelenségét. A világnak egy kis darabját látjuk, a kamera azt mutatja csak, amit és ahogyan a férfi megél. Noha a film számos ponton „elveszíti” a feszültséget, egyértelmű, hogy Gere alakítása kimagasló.

Szinte eggyé vált a karakterrel, nem azt érezzük, hogy a mozisztár játszik, hanem a hajléktalant látjuk. Ebben nagy szerepet játszik, hogy Gere szociális munkásként évek óta segíti a hajléktalanokat New Yorkban, így nem csak a szerep miatt ismeri az életüket. Ahogy a sajtótájékoztatón elmondta: különleges zoom optikákkal vették fel a filmet, a stáb sosem volt látható, amikor utcai jeleneteket rögzítettek. Például azt a jelenetet is, amikor az utcán és buszon csaknem egy órán keresztül koldult. Senki nem ismerte fel, mert ilyen emberekkel senki nem teremt szívesen szemkontaktust.Mosolyogva megjegyezte: csak két és fél dollárt sikerült összetarhálnia, így egészen pancser kéregetőként.

Richard Gere és a politika

Az amerikai színész pontosan tudja, hogy a fesztiválon is a most játszott szerepbeli karaktert kell alakítania, aki minden kérdésre fontos válaszokat ad. A színész ezt is jól hozta: amikor átvette Jíri Bartoska fesztiváligazgatótól az életműdíjat, a „tizenöt perc figyelmet” arra használta fel, hogy bemutassa személyes barátja, a dalai láma sorsát. „Miközben a világ nagy részét a kínai kommunista kormány befolyásolja, Václav Havel korábban meghívta Csehországba a spirituális vezetőt és kiállt mellette, ezt pedig nagyon kevés ország vezetője vállalta fel” – érvelt a színész.

Sőt még azt is volt bátorsága kijelenteni másnap a sajtóbeszélgetésen: Kelet-Európában is megbukott a kommunizmus, Kínában sem fog örökké tartani. Addig viszont fontos életben tartani a tibeti kultúrát. Ehhez hasonló sikertörténetként tekint Karlovy Vary fesztiváljára is, mivel ötven évig életben tartani egy kulturális rendezvényt, ezzel túlélve számos politikai rezsimet, óriási és szimbolikus eredmény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.