galéria megtekintése

A pelearcú tinédzsertől Violettáig

2 komment


Bárkay Tamás
NOL

Iskolások és szüleik tradicionálisan augusztus közepén kezdik az iskolaszerek vásárlását. Mi most nem a 2014/15-ös tanévre szánt tanszerek árára, hanem inkább a külsőre figyeltünk, és a dekorációk legjobbjai közül válogattunk.

Azt a pelearcú tinédzsert, a High School Musicalből csúnyán elnyelte az elvétve sem látogatott legalsó fiók, amíg nem figyeltünk. Avagy, visszáruként végezte és újrahasznosult: a mostanság páratlanul népszerű Disney-hősnő, Violetta rózsaszín hátterében mindenesetre láttunk egy másik ­tinédzserfiút, aki kiköpött mása emennek, habár ha szigorúak vagyunk, inkább mókusarcú. A rágcsáló tehát szexi – ahogy az emberi koponya, a zombihajadon, a világfájdalmas kiskutya és Lionel Messi is, és ahogy mondjuk a szegény Superman meg éppen nem.

Teknős Miklós / Népszabadság

A hipermarketek vonatkozó gondolái­nál végzett cserkelésünk során elsőként egy remek, ún. hengeres tolltartóra lettünk kiváltképp figyelmesek. Egy kis pink tündibündivel ékesítették, rettentő aranyos, kivéve, hogy tág ismeretségi körünkből leginkább a hányatott sorsú lápi emberre, Hany Istókra hasonlít, aki annyira azért nem az.

 

Kedvesnek szánták az alkotók annak a másik tolltartónak a főszereplőjét is, aki szintén valami tündérféle, szárny helyett juharfalevéllel hajtja magát a büszke neuschwansteini kastély fölötti magos levegőégben, rekordharcsa-léptékű pillangók között, csakhogy szemek helyett két véres likkal próbál szembenézni a tényekkel. Rengeteg a tündér egyébként, ami azért különös, mert az iskolát általában nem közvetlenül a kiscsoportból ­való távozás után kezdik az érintettek.

Az új sztár kétségkívül Violetta, a Disney új sorozatkaraktere (mint a ­Google jóvoltából megtudhattuk, Violetta egy tini, akinek eleinte fogalma sincs különös zenei adottságairól, de később már igen. Szívéért két vele ellentétes nemű tini, Tomás és León küzd ­kitartóan). Őt látjuk minden harmadik tolltartón, füzeten, órarenden, tornazsákon. Verhetetlen.

Egészen véletlenül tanúja voltam, amikor egy hétévesforma kislány meglátta az egyik füzeten: „Isteneeeem, Violetta!" – sikoltott fel, majd összeesett. A jelek szerint jól teljesít Dancing Rose, a hidrokefaloid balerina és a röntgengépben szétégő Happy Bunny nevű nyúl is, de az ugyancsak nagyon menő Monster High-széria figurái még inkább, tekintve, hogy „a legtöbb lánynak már inkább szörnybabák kellenek a Barbie babák helyett".

A Vasas SC címeréből és egy rózsaszín masnis koponyából komponált logóval fémjelzett ­alakok, mint ugyancsak megtudhattuk, híres szörnyek csemetéi, a Monster ­High az iskola neve, oda járnak. Többnyire nádszáltermetű, gazdagon sminkelt lányok, időnként zöld bőrrel, általában vámpírfogakkal. Van, amelyiknek még a cipője is harap. Azért persze Barbie is jól tartja magát, csak hogy meg ne tessenek ijedni, valamint ­Hello Kitty is, hogy pláne ne.

Teknős Miklós / Népszabadság

Rengeteg persze a különféle cuki állatka. A legkurensebbnek a kutyakölyök és a cica-baba tűnik, van pl. egykedvű kutyus teniszlabdával, szomorkás kutyus fényesre polírozott starking almákkal övezve, növendék bulldog fejhallgatóval, pici cica miniatűr horganyzott vödörben, avagy méretére szabott biedermeier modorú fotelben, sőt észleltünk macskakölyköt drágakövekkel díszített arany nyakékkel is. Nincs följebb.

A fiúkra valamiért nem gondoltak ilyen nagy szeretettel. Felfedeztünk néhány versenyautót, több hasznos holmit az Avengers c. amerikai animá­ciós sorozat roppant erős szereplőivel, (főleg spanyol) focicsapatok logóival és frontharcosaival, valamint némely Spidermanekkel, de nagyjából ennyi.

Komoly vigasz lehet azonban számukra, hogy a mezőnyben – némileg meglepő, de kedvünkre való fejlemény – ­Anita ­Ekberg is felbukkan egy táska erejéig. A felejthetetlen idomzatú színésznőt a Dolce ­Vita Trevi-kutas jelenetéből kapták ki a szépre éhes tanulóifjúság számára, habár sajnos itt még nincs eléggé elázva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.