galéria megtekintése

Friderikusz és zárkatársai

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

„Minden út Klaudiába vezet!…” – mondta a beszélgetés egy pontján Friderikusz Sándor Gesztesi Károlynak, és mi felszisszentünk. Macsó vicc, ha szabad kissé nyersen és szókimondóan: viszonylag bunkó poén. De miért ne szabadna, amikor az Összezárva Friderikusszal című műsorban maga a műsorvezető is gyakran nyers és szókimondó. Már első vendégével, Gesztesi Károllyal sem bánt kesztyűs kézzel, második zárkatársának, Majkának különösen sokszor beszólogatott.

Taktikailag persze. Mert a TV2 új műsora, alapképletét tekintve, viszonylag egyszerű. Friderikusz Sándor egy díszletszobában 24 órára vendégül lát egy-egy ismert embert, és mivel a vendégek nem vihetnek magukkal telefont, nem internetezhetnek, azaz nem tarthatnak kapcsolatot a külvilággal, a zárt és mesterséges térbe, a nyugalom és a gondolatok mellé, kell a feszültség is.

Humán labor.

Így említi Friderikusz új műsorát, amely egy valóságshow és egy hosszabb interjú keveréke. Afféle gyorsan lebonyolított, kockázatmentes és értelmesre hangolt Való Világ.

 

Egy ilyen helyzet különben minden elhivatottabb interjúkészítő álma: alapos felkészülés után (Friderikusznál ebben most sincs hiány) egy teljes napig faggathatja az interjúalanyt gyermekkoráról, magánéletéről, az élethez való viszonyáról. Rápöröghet vele pletykákra, lejuthat a gondolatai mélyére, kakaskodhat, cicázhat, barátkozhat vele.

Ideális esetben eljuthatnak a természetesség állapotába, ahol a mondatok már nincsenek gondosan kisminkelve, és irányba állítva, hanem csak úgy gurulnak szerteszét, amerre a pillanat vezeti őket.

Az elhivatott riporterek mostanában különösen szeretik az effélét, és alighanem a nézők is szeretik. Gondoljunk csak a Pimasz úr Ottalszik vagy a Propaganda adásaira. A különbség annyi, hogy míg Papp Gergő vagy Till Attila a megismerni kívánt alany személyes tereibe látogatott el, Friderikusz az említett díszletszobában fogadja őket. Viszont a csendesnek tűnő beszélgetés, sertepertélés, vacsorakészítés és poharazgatás közben faggatózik erősen, és a véleményét sem rejti véka alá. Gesztesit többször is ellentmondásokon kapja, töprengésre, önvizsgálatra készteti, aztán, mintha mi sem történt volna, dalol, főz, iszik, mosogat és pajtáskodik vele.

A következő műsorban Majka hímsoviniszta megjegyzéseire élesen reagál, de azt sem rejti véka alá, hogy nem tartja őt érett műsorvezetőnek. Saját fegyverét, a szókimondást veti be vele szemben, azért, hogy egy kicsit megkavarja, elbizonytalanítsa, és ezzel a szokásosnál is jobban megnyissa előttünk. És bár mindenki azt várja, hogy Gesztesi, Majka vagy a többi ismert ember úgy ki lesz faggatva és úgy meg lesz forgatva, hogy a továbbiakban velük kapcsolatban nem marad titok és tisztázatlan kérdés, a valóság az, hogy

ezek a beszélgetések többnyire nincsenek lekerekítve.

Sok újdonság nem hangzik el, megesik, hogy egy-egy gondolatsor kifut valahová, néha születik talán valamiféle konklúzió is, de az sem ritka, hogy a szavak úgy folynak szét, mint csapvíz a cekkerből. Friderikusz pedig mindezt hagyja, mert profi. Tudja, hogy ez a műsor akkor lesz kerek, ha olykor kicsit szögletes.

Összezárva Friderikusszal. A következő adásban Medveczky Ilona, TV2, május 10., 21.20

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.