galéria megtekintése

Értenek a forró témákhoz a szomszédok

Az együttlét ereje – röviden megfogalmazva ez jellemezte nyugati szomszédunk nemzeti filmszemléjét, a diagonálét, amelyet szokás szerint Grazban rendeztek meg a múlt héten. Csakúgy, mint a nemrég véget ért magyar filmhéten, itt is összeválogatták az épp aktuális termést.

Az osztrák nemzeti filmhéten, a diagonálén 158 mű között dőlt el a verseny. Voltak premierfilmek is, és zsűri döntött a díjakról, nem úgy, mint nálunk, ahol „néhányan" titkosan szavaznak. Másrészt igazi filmes találkozóhely a diagonálé: ha már eljön Bécsből Grazba a teljes szakma, akkor megvitatják, mi is a helyzet.

Anja Plaschg és Laurence Rupp, a két ifjú színész, akit lenyűgöz Ingeborg Bachmann és Paul Celan levelezése
Anja Plaschg és Laurence Rupp, a két ifjú színész, akit lenyűgöz Ingeborg Bachmann és Paul Celan levelezése

A legtöbb, ami a friss osztrák filmtermésről elmondható: nagy volumenű játékfilm nem készült. A nagymesterek közül Ulrich Seidl éppen nem rendezett semmi újat, de levetítették a pincékben tomboló „labancokról" szóló „nemzeti önkritikus" dokumentumfilmjét, a Pincét (itthon a Cirko játssza). ­Michael Haneke Calais-ban játszódó és a menekültkérdést is érintő új drámája minden bizonnyal csak a májusi cannes-i fesztiválra lesz kész.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Egyetemi stricik
Vélemény
Több Európát!
Vélemény
Kihívás
Vélemény
Ébredés

Ami szembetűnő, hogy az osztrák filmesek sokkal inkább tekintenek ki nemzetközi témákra, mint a mieink. Barbara Eder Thank You For Bombing (Köszi, hogy bombáztok) című drámája például újságíró karaktereken keresztül mutatja be a világ legforróbb konfliktusait. Egy bosnyák tollforgató a bécsi reptéren szúr ki egy szerb háborús bűnöst, és megpróbálja elkapni. Egy amerikai tévés nő kenőpénzt, majd végül a testét sem sajnálva interjúvol meg két amerikai katonát, akik Koránt égettek. Végül jön egy zsurnaliszta, aki nemcsak tudósítani akar, hanem a hírt is „megalkotni" Kabulban.

Úgy látszik, az osztrákok a dokumetumfilmben igazán erősek. Forró témát dolgoz fel Friedrich Moser a The Good American című darabban. Korábban a brüsszeli lobbikról készített filmet, most az amerikai titkosszolgálatoknak megy neki. Nem kevesebbet állít, mint hogy az NSA-nek (Nemzeti Biztonsági Ügynökség) megvoltak az információi, amelyeknek birtokában meg kellett volna akadályoznia a World Trade Center elleni terrortámadást 2001. szeptember 11-én. Csak éppen ezt a a programot állították le pénzhiányra hivatkozva, mielőtt eredményre vezetett volna. Megszólalnak a filmben azok az elemzők – élükön William Binney matematikussal –, akik a „kémprogramot" tervezték, de eltávolították őket, miután tiltakoztak amiatt, hogy szeptember 11-e után a titkosszolgálatok nem veszik figyelembe az emberek alkotmányos jogait, és a törvény felett állnak.
A premier után a teremben maga Binney is válaszolt a kérdésekre. Azt mondta, tulajdonképpen nagy szerencse, hogy ugyan az NSA elképesztően jó az adatok megszerzé-sében, de az elemzésben nem annyira. A film március végén debütál az osztrák mozikban, de már kitűzték a tengerentúli bemutató időpontját is.

Az álmodottak

A fesztivál fő díját a 65 éves Ruth Beckermann Die Geträumten (Az álmodottak) című filmje nyerte. Ebben fiatal színészek két nagy költő, Ingeborg Bachmann és az 1970-ben öngyilkossá lett Paul Celan levelezését olvasva újraélik a háború utáni nemzedék jelentős alakjainak zaklatott szerelmét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.