galéria megtekintése

Filmtörténelmet írhat a Saul fia

0 komment


Csákvári Géza

Már bontják a védőréteget a vörös szőnyegről Hollywoodban: a Beverly Hilton Hotelben Los Angeles-i idő szerint vasárnap délután öt órakor (magyar idő szerint hétfőn hajnali kettőkor) kezdődik a 73. Golden Globe-díjkiosztó. A nagy kérdés: díjra váltja-e a Saul fia jelölését a legjobb külföldi film kategóriában?

A hollywoodi külföldi tudósítók szervezete, a HFPA igen céltudatosan alakítja a díjának, a Golden Globe-nak a sorsát. Elvégre igen nagy szó, hogy sikerült elérniük, hogy az ő gálájuk legyen a díjszezon hivatalos nyitóeseménye. Már csak azért is, mert az esemény tévés közvetítése kedvelt program,hiszen évről évre

szinte az összes élő sztárt sikerül ráállítaniuk a vörös szőnyegre, illetve az ültetéses vacsoraceremóniára.

Az utóbbi években pedig sikerült mindig izgalmasabbra is hangszerelni az ünnepséget, mint az általában dögunalomba fulladó Oscart. A sikerben jelentős szerepe van a jó ceremóniamester kiválasztásának is: néhány évvel ezelőtt mindenki el volt hűlve Ricky Gervais brutális poénjain, aki idén ismételhet.

 
Návai Anikó

A legjobb külföldi film kategóriában most először jelöltek magyar filmet, és

ha a Saul fia nyer, akkor ez egyben az első magyar Golden Globe is lesz.

A díjakról döntő HFPA egyetlen magyar tagja, Návai Anikó viszont hangsúlyozza: magyar alkotót jelöltek már korábban is, például Szabó Istvánt vagy Andy Vajnát, és bár utóbbi az Evitával nyert is 1997-ben a legjobb musical/komédia kategóriában, A napfény ízével versenyző Szabónak üres kézzel kellett távoznia, mivel az amerikai produkciók mezőnyében jelölték az angol nyelvű filmet. És kétszeres Golden Globe-jelölt Louis C.K.

(C.K., értsd: Székely)

színész is.

Návai kiemelte, az idei év nem csak a Saul fia miatt fontos nekünk, magyaroknak, hiszen a hazánkban forgatott Mentőexpedíció három, a teljes mértékben Budapesten felvett Kém pedig két kategóriában is jelölt. Utóbbi főszereplője, Melissa McCarthy Návainak személyes levélben köszönte meg a jelölést, illetve méltatta a magyar főváros szépségét.

Készülődés a gála előtt
Návai Anikó / Népszabadság

A magyar filmes újságíró szerint a Saul fia feltehetően már Cannes-ban sem minden vita nélkül kapta meg „csak" a zsűri nagydíját Nemes Jeles László műve. Az Arany Pálmával kitüntetett Jacques Audiard-film, a Dheepan – Egy menekült története nincs a jelöltek között (Franciarszág végül a török koprodukcióban készült Mustangot indította itt és az Oscaron is), míg

a Saul fiának diadalmenete azóta is töretlenül zajlik.

A mű tengerentúli népszerűsítésében óriási szerepet játszott a Deadline.com szakírója, Pete Hammond, aki Návai megfogalmazása szerint Cannes óta kvázi a zászlajára tűzte a filmet. (A Deadline az a honlap, amelyet egész Hollywood olvas.) Mindazonáltal Michael Barker, a Saul fiát Cannes-ban megvásárló Sony Pictures Classics vezetője is pazar, előrelátó kampánnyal vezette fel Nemes Jeles alkotását, amelyet nagy felhajtás helyett direkt filmes körökben népszerűsítették. Az üzenet pedig az volt: mindenki nézze meg. A Golden Globe-szavazóknak több extra vetítést is szerveztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.