galéria megtekintése

Félmillió embert várnak a Rolling Stones ingyenes kubai bulijára

Először lép fel nagy angolszász rockbanda, méghozzá a Rolling ­Stones Kubában. A havannai bulira félmillió embert várnak. A pártlap, a Granma is hírverést csap a nyitás jelének, a hidegháborúban a kommunista propaganda kevésbé lelkendezett e fellazító nyugati kultúráért.

Sok nagy bulit adtak már, fővárost azonban sosem ürítettek még ki. Havannában most viszont megteszi ezt a Rolling Stones: Mick Jaggerék történelmi jelentőségű koncertjére legalább 500 ezer fős közönséget, a kubai főváros lakóinak negyedét várják a Ciudad Deportiva stadionba.

A tömeges érdeklődést nemcsak az magyarázza, hogy a Gördülő Kövek show-ját

ingyen lehet megnézni.

 

A Rolling Stones az első nagy angolszász rockbanda, amelynek engedélyezték a fellépést a szigetországban.

Még a kommunista párt lapja is hangolja a rajongókat. „A Rolling Stones koncertje lenyűgöző lesz" – hirdette a pártlap, a Granma internetes kiadása. Jagger spanyol nyelvű videoüzenetben köszöntötte kubai rajongóit. II. Erzsébet havannai nagykövete, Tim Cole azt nyilatkozta a Granmának: a brit kvartett nagyon örül a lehetőségnek, amelynek ötlete tavaly, a frontember kubai látogatása során vetődött fel. A koncertet eredetileg március 20-ra szervezték, de Barack Obama – szintén történelmi – havannai vizitje miatt pár nappal elhalasztották. – Azt hittük, hogy az amerikai elnök is beugrik a show-ra, de így is jó. Ő volt az előzenekarunk – sütött el egy tréfát ­Dale „Opie" Skjerseth, a Rolling Stones menedzsere.

Elöl Jagger, a kivetítőn Watts, Wood és Richards: Stones-koncert Mexikóvárosban a múlt héten
Elöl Jagger, a kivetítőn Watts, Wood és Richards: Stones-koncert Mexikóvárosban a múlt héten
Reuters

Phenjanban tavaly augusztusban jóval kisebb publikum előtt játszott a Laibach, a szlovén avantgárd formáció volt az első nyugati rockzenekar, amelyik színpadra léphetett a kommunista Észak-Koreában. A csápolás elmaradt,

a válogatott hallgatóság ülve hallgatta végig a 45 perces műsort,

amiben Beatles-dalok is elhangzottak. Apropó Fab Four, ­Cole nagykövet a Granmával azt a benyomását osztotta meg, hogy a karibi szigetországban többen hallgatják Lennonékat, mint Londonban.

A Beatles a hidegháborúban roppant népszerű volt a Szovjetunióban, a pártpropaganda viszont a tőkés kultúra átkának tekintette a gombafejűeket. A gorbacsovi glasznoszty kellett ahhoz, hogy a rockzene nagy amerikai és brit képviselőit élőben élvezhesse a szovjet fiatalság. Már amennyire azok közé tartoztak a megbízható elvtársak, akik 1986-ban Leningrádban jegyet kaptak az úttörő szerepre vállalkozó „amerikai kulturális nagykövet", Billy Joel koncertjére. A közönség nagy része ült, a fényeket a szervezők nem oltották le. Az akkor még rebellis Joel nem maradt adós a rock and roll-stílusú válasszal: az „Angry Young Man" a zongorán táncolt, aztán tört-zúzott a színpadon.

Joelt 1987-ben a Uriah Heep követte Moszkvában, amely 1982 szep­temberében játszott a Kisstadionban. Később Budapesten egymást követte az Iron Maiden, a Saxon, a Status Quo, a Kiss és a Queen.

Kiviszem a lavórt!

Nálunk 1967–68-ban a Ray ­Phillips vezette Nashville Teens turnézta körbe a kádári népköztársaságot. Az igazi fellazítást azonban '67 júliusában a Spencer Davis Group hajtotta végre, a magyar beatrajongók kukákat borogattak, s a balhé közben a nagy sláger, a Gimme Some Lovin' magyarított változatát üvöltötték. Azt, hogy „kiviszem a lavórt".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.