galéria megtekintése

Szakemberek helyett fideszes káderek kapják a pénzt

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Fideszes káderek szociális kifizetőhelye lett a százszázalékos fővárosi tulajdonú Budapest Film Zrt., noha nemrég éppen a megtakarítás szellemében komoly szakmai leépítések voltak a cégnél. Az art mozik egyelőre maguktól is működnek.

A moziüzemeltetéssel foglalkozó, részvénytársasági formában működő Budapest Film vállalat feladata a fővárosi tulajdonú filmszínházak üzemeltetése: a Corvin mellett a budapesti artmozi-hálózat fő helyszíneit, a Művészt, a Puskint, a Toldit, valamint Buda egyetlen művészmoziját, a Tabánt tartja fenn.

A cég honlapja szerint a portfóliójába tartozik az újlipótvárosi Odeon és Kino meg a terézvárosi Örökmozgó mozi is. Csakhogy kettőt közülük az elmúlt két évben bezárt a Budapest Film, a hivatalos verzió szerint a Kino még mindig mozi ugyan, de sokkal több rántotta fogy ott, mint mozijegy.

A mozis cég akkor hívta fel magára igazából a figyelmet, amikor Körösvölgyi Zoltán, a tavaly december 10-én távozó – vagy menesztett? – elnök-vezérigazgató ténykedése utolsó hetében elküldte Balogh Gábort, a Művész mozi és Horváth Andrást, a Toldi mozi vezetőjét.

 

Mindketten több évtizeden át sikeresen életben tartották az általuk vezetett intézményt. A sajtóban az jelent meg, hogy az átszervezést „egy modernebb vállalati struktúra kialakításával, illetve egy egységesebb moziüzemeltetéssel” indokolták a cégen belül, de a Budapest Film közleményben vitatta ezt, állítván, hogy a „két középvezető menesztése egy nagyvállalat működésében” nem fog lényegi változásokat hozni.

A Puskin mozi előcsarnoka: itt még van igazgató
A Puskin mozi előcsarnoka: itt még van igazgató
Kurucz Árpád

A Toldit és a Művészt január 1-jétől a harmadik nagy art mozi, a Puskin vezetője, Kalmanovits Balázs vette át. Ő intézi a műsorválasztást, a mozikban lévő speciális rendezvények lebonyolítását már évek óta egy belső csapat kezelte és kezeli továbbra is. Szerencsére az eddigieknek megfelelő szellemben.

A nagy kérdés azonban az, hogy mit hoz a holnap a fővárosi artmozizás életében. A Budapest Film Zrt. immár három hónapja igazgató nélkül van. Egyelőre a mozik mennek maguktól, a cégnél maradt annyi szakember, hogy a napi működést garantálja.

A két mozivezető elküldésekor az volt a látszat, hogy anyagi okok indokolták a lépést, hiszen a Tarlós István vezette önkormányzat koncepciója szerint a rendszernek önfenntartónak kell lennie, minden fillér számít. Csakhogy a főváros január 1-jétől megduplázta a cég eddig három-három tagú igazgatóságának és felügyelőbizottságának a létszámát, és megemelte a hat-hat tag havi tiszteletdíját is. Emiatt meg kellett változtatni a cég alapító okiratát, melyben annak idején a puritanizmus és spórolás jegyében határozták meg a testületek létszámát.

A két menesztett mozivezető együttes fizetése messze nem érte el a hat új kinevezett összesített tiszteletdíját.

Ráadásul az elküldöttek nagy múltú filmszakemberek voltak, a grémiumok tagjai között viszont hiába keresünk mozis vagy filmes tapasztalatú kádereket.

Még az igazgatóság elnökének választott, a józsefvárosi, fideszes önkormányzati képviselőként és az Echo Tv szerkesztőjeként ismert Balogh István Szilveszter neve sem mond túl sokat kulturális körökben. Minden bizonnyal azért is szakadt meg a régi hagyomány, hogy az igazgatótanács elnöke egyben a cég vezérigazgatója is.

Ugyanakkor remélhető, hogy csak azért nincs még vezetője a Budapest Filmnek, mert Tarlós István és csapata gőzerővel keresi a megfelelő jelöltet a pozícióra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.