galéria megtekintése

Ezeket a színházi előadásokat nézze meg!

6 komment


Szemere Katalin

A Viszkis tanácsot adott egy színdarabhoz, új musicalt írt Dés Gesztivel, két évtizede nem játszott Marlowe-darabot rendez Alföldi, László Zsolt lesz rettenetes Iván házmester.

Alig két óra alatt elkelt az összes jegy a My Fair Lady nyolc októberi előadására, amelyben Alföldi Róbert az egyik főszereplő. Hasonló roham borítékolható a Dés–Geszti–Grecsó hármas új musicaljére, A Pál utcai fiúkra a Vígszínházban. Ez csak két előadás a szubjektív tízes premierválogatásunkból, amelyben a sorrendet a bemutató időpontja határozza meg.

Kutyaharapás A Viszkis, azaz Ambrus Attila volt a szakmai tanácsadója a Marosvásárhelyen élő Székely Csaba legújabb darabjának, a Kutyaharapásnak, amely a Szkéné, a Nézőművészeti Kft., a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a Tatabányai Jászai Mari Színház közös bemutatója. A rendező Szikszai Rémusz, játszik benne például Fodor Tamás, Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor és Pálmai Anna. A sztori kockázatos bankrablás és rizikós rendőri akció egyvelege. (Bemutató: szeptember 10.)

Egy őrült naplója Azt mondta egy kolléga, ha az idén csak egy mono­drámát nézek meg, akkor az Egy őrült naplója legyen. Két olyan művész jegyzi, aki a „must see" kategóriába tartozik: Keresztes Tamás játssza Bodó Viktor rendezését. A nyári előpremier a szegedi Thealteren volt, szeptembertől a Jurányi műsorán lesz. (Szeptember 24.)

 

My Fair Lady Mivel Alföldi Róbert az utóbbi években inkább rendezett, mint játszott, várható volt, hogy pikk-pakk elkel minden jegy, ha még énekel is. Puskás Tamás rendezi, főszereplők még Tompos Kátya és Cserna Antal. (Szeptember 30.)

II. Edward A Marlowe-darabot legutóbb 1993-ban mutatták be Magyarországon, Ruszt József rendezé­sében a Budapesti Kamaraszínházban. A címszerepet akkor Gálffi László­ játszotta. Most Alföldi Róbert állítja színpadra, Fekete Ernővel a főszerepben. Az előadásban játszik Radnay Csilla, Gyabronka József és Jordán Tamás is. A Zikkurat Színpadi Ügynökség produkcióját a CAFé Budapest Fesztiválon mutatják be a Budapest Music Centerben. (Október 7.)

Jelenet a szombathelyi Ványa bá'-előadásból: Nagy Cili, Trokán Péter, Mertz Tibor és Hartai Petra
Jelenet a szombathelyi Ványa bá'-előadásból: Nagy Cili, Trokán Péter, Mertz Tibor és Hartai Petra
Mészáros Zsolt

Terror A nézők dönthetnek az előadás végéről a budapesti Katona József Színház bemutatóján. Dömötör András két befejezést rendez Ferdinand von Schirach darabjához, amely egy éve a német színházak szenzációja. A téma aktuális: egy terrorista utasszállító repülőt térít el, és telt házas stadion felé kormányozza. A vadászpilóta mérlegel, lelője-e a repülőt, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezer embert? A nézők később a döntését ítélik meg. (Október 8.)

Három nővér A korábban meghirdetett Molnár-darab, A hattyú helyett Csehov klasszikusát, a Három nővért mutatja be első premierként az Örkény Színház, a színikritikus Stuber Andrea fordításában (1994-es nyíregyházi előadáshoz készült, amelyet Verebes István rendezett). Bagossy László rendezi a Takács Nóra Dia, Tenki Réka és Zsigmond Emőke alakította három nővért, Natasa Hámori Gabriella lesz, Versinyin pedig Mácsai Pál. Tenki és Zsigmond új tagja a színháznak. (Október 14.)

Iván, a rettenet Bár több előadásban is játszik már a Radnóti Színházban László Zsolt, az idén oda is szerződött. Benne is van az első bemutatóban, amely egy Bulgakov-átirat, Vecsei Miklós munkája. Az Iván, a rettenet című darabot a nagy tehetségű ifj. Vidnyánszky Attila állítja színre. (Október 16.)

A Pál utcai fiúk Húsz éve levehetetlen a Pesti Színházban a – Rudyard Kipling regénye nyomán készült – Dés–Geszti–Békés-musical, A dzsungel könyve, bemutatta talán az összes vidéki színház is. Békés Pál sajnos már nem él, az új Dés–Geszti-musical, A Pál utcai fiúk szövegkönyvét Grecsó Krisztián írta, az előadást Marton László jegyzi. Nemecseket ugyanaz a Vecsei Miklós játssza, aki a fenti Bulgakov-átiratot készítette. (November 5.)

A szerelemről és más démonokról García Márquez-alkotásból készült Eötvös Péter ötödik operája, amelyet a Párizsban élő világhírű román származású rendező, Silviu Purcarete állít a Magyar Állami Operaház színpadára. A szövegkönyvet a regényből Hamvai Kornél írta. Az előadás további érdekessége, hogy a 2007-ben írt mű budapesti változatát maga a zeneszerző vezényli. (Január 25.)

Hippolütosz Harmadik előadását rendezi Zsótér Sándor a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházban. A Brand és a Galilei élete után Euripidész darabját, a Hippolütoszt mutatja be. Ebben is azokkal a színészekkel dolgozik, akikkel az előző kettőben is: Törőcsik Marival, Trill Zsolttal, Trokán Nórával, Kristán Attilával és Mátyássy Bencével. (Április 9.)

Repertoáron marad

Bónuszként még megjegyezzük, a szeptember 5–11. közötti Vidéki Színházak Fesztiválján, a Tháliában látható a tatabányai Tartuffe, amely a POSZT-on is nagy siker volt, a felsőfokon emlegetett szombathelyi Ványa bá' Mertz Tiborral a főszerepben és a kaposvári Szerelem, amelyben két olyan ragyogó színész játszik, mint Kovács Zsolt és Takács Kati. Az évad érdekessége még, hogy Haumann Péter szerepét a Mi osztályunkban Koltai Róbert veszi át a Kamrában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.