galéria megtekintése

Esti Kornél a sarkon

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Novellahősről nevezne el utcát az óbudai önkormányzat. A kezdeményezés szerdán ugyan – más okból – beletört a Fővárosi Közgyűlésbe, de úgy tudjuk, tavasszal újra tárgysorozatba veszik. Fiktív személyekről közterületet elkeresztelni mifelénk nem különösebben jellemző, de nem is példa nélküli.

Kosztolányi Dezső felejthetetlen novellahőséről, Esti Kornélról nevezne el utcát Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, a hegyvidékén futó Máramarosi út mellett.

A keresztelőt a helyi lakosság forszírozta, az író-költő-műfordító születésének 130. évfordulója apropóján. Fiktív személyekről ritkán keresztelnek el közterületet, de azért találtunk néhány eklatáns példát.

Itt van mindjárt a II. kerület, ahol másik nagy költőnk, Vörösmarty Mihály hősnőjének, Szép Ilon(k)ának állít emléket egy kis utca, arrébb pedig nem is utca, hanem komplett városrész viseli a jól csengő nevet.

 

Vörösmarty alakjáról Érden is megemlékezik egy közterület, habár abba már beletoldották az eredeti „k”-t, és a nevet egybeírják.

A XIX. kerületben Dobó Katica is megdicsőült az utcanévtáblákon. A történet szerint Katica, Dobó István leánya, apja segítségére női csapatot szervezett, amely foglyul ejtette az egri várba menekülő Hegedűs hadnagyot, aki nem teljesítette az őrségen kötelességét.

Bárkay Tamás

Hegedűs, aki szerelmes volt Katicába, de tőle kosarat kapott, bosszúból a török kezére óhajtotta játszani a várat, de cinkostársai cserbenhagyták a latrot, aki végül a várfalról a mélybe vetette magát. Megrázó történet, kár, hogy Dobó István leányát Krisztinának hívták, és semmi köze nem volt az esethez.

Ha már Egerben járunk, ne átalljuk megjegyezni, hogy az utcanévtáblán szintén megörökített másik derék honleány, Bornemissza Gergely babája, majd neje, Cecey Éva sem létezett. Bornemisszának különben volt felesége, nem is egy, de kettő.

Utca őrzi János vitéz hevét, s nevét is, a pásztorfiú alakja a fóti és a debreceni névadókat is megihlette, de még Iluska címen is találtunk vonatkozási pontot a XXII. kerületben.

Mivel rajta kívül egyetlen más Iluskát nem említenek sehol, nincs okunk feltételezni, hogy pusztán egy személynév kedvesen becézett alakja ragadta meg a döntnökök fantáziáját, azaz biztosak vagyunk benne, hogy János vitéz párja elevenedik meg a Mészáros Lőrinc utcát is metsző útvonalon.

Mint ahogy azt se gondolnánk, hogy a XVI. kerületi Timur utca nem Arkagyij Gajdar csapatvezetőjére, Timurra utal, habár a jelenség pikáns, tekintve, hogy a sztori tele van önkényuralmi jelképekkel. A Timurral szomszédos Mazsola utca elnevezés sem biztos, hogy a jó öreg töppesztett szőlőre utal.

Azt sem tartjuk valószínűnek, főleg az ő érdekükben nem, hogy – bár itt nem irodalmi figuráról, hanem kedves irodalmi figurák lakóhelyéről van szó – a XII. kerületi Futrinka utca névadói arra a randa, zöld, bogárra gondoltak, amelyeknek rágói a zsákmány megragadását horgokkal, fogakkal segítik, és a végbelük melletti alféli mirigyek vajsavtartalmú váladékát veszélyhelyzetben kilövellhetik.

Talán tavasszal

Az Esti Kornél névvel egyelőre nem találkozhatunk táblákon. Az óbudai határozat egy több kerületből érkezett csomag részeként került a tek. Fővárosi Közgyűlés színe elé. A városatyák az utcanév-szakértői minőségében közreműködő Ráday Mihály indítványára levették a napirendről a pakkot. Egyrészt abban olyan tétel is szerepel, amely ha ragnyi eltéréssel is, de már létezik, és olyan, eltávozott személyek is szerepeltek, akikről még nem lehet közterületet elnevezni, mert nem telt el tizenöt év a haláluk óta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.