galéria megtekintése

Műbalhé vagy kegyeletsértés az Esterházy-póló?

8 komment


Urbán Csilla

Idén elhunyt külföldi és hazai művészek arcképével készített pólókollekciót Herczeg Zoltán divattervező. Az egyik kultikus figura Esterházy Péter, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. 

Forrás: herczegzoltan.hu
Forrás: herczegzoltan.hu

- Nem hinném, hogy Esterházy Pétert zavarná a dolog - mondta lapunk kérdésére Herczeg Zoltán divattervező, aki az író mellett olyan idén elhunyt, hazai és külföldi művészek arcképével készített pólókollekciót, mint például Somló Tamás, Psota Irén, Muhammad Ali, Bud Spencer és David Bowie.

Ahogy azt a 444.hu megírta, a divattervező anélkül használta fel Valuska Gábornak az Esterházyról a Margó Fesztiválra készített fotóját, hogy fizetett volna érte. A médiumok és a kommentelők felháborodását azonban kevésbé a szerzői jogi problémák váltották ki, sokan inkább ízléstelennek, kegyeletsértőnek tartották a ruhadarabot.

 

- Tisztelegni akartam, nem a profithajhászás volt a célom, ez egy limitált szériás pólókollekció. Fel akartam hívni a figyelmet, hogy a főleg valóságshow-kat néző tizenévesekhez is eljusson, léteznek más ikonok is. Ha jogi útra terelik a dolgot, állok elébe - mondta Herczeg, és hozzátette: az interneten találta a képet, nem akarta megkárosítani a fotóst.

Esterházyt és szövegeit már életében kultusz vette körül, és  nem meglepő, hogy ez a rajongás csak nőtt halála után. Az irodalmi mű is egy adott társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági környezetben él és változik, amelynek egymástól élesen nem megkülönböztethető része a magas- és popkultúra is. Az utóbbi sztárkultuszától korántsem áll távol az irodalmi kultuszteremtés, amely egyáltalán nem újkeletű dolog és egy olyan jelenség, ahol a szerző korántsem halott. Ha szétválasztjuk a magas- és tömegirodalmat, sajnálkozhatunk azon, hogy az irodalom a szélesebb közönséghez már csak egy arckép formájában jut el, az írókból pedig nem marad más, csak egy jól működő brand, amiből valaki rendesen megszedi magát. A szerző nevével fémjelzett márka azonban elő is segítheti, hogy az írófigura ikonikus arcával a szövegek vagy szövegtöredékek lassan beszivároghassanak egy egyre szélesebb nyilvánosságba.

Hasznot húzni nemcsak mindenki által ismert arcból, hanem pólóra nyomtatott szövegekből, életműkiadásokból, irodalmi eseményekből is lehet. Esterházy esetében valószínűleg az arccal van a baj. Amit a dedikálásokról, felolvasásokról ismerünk, az élő vonásokat pedig nehéz viszontlátni egy pólón bálvánnyá váló írófiguraként.

Ezek szerint azonban vannak pólóra nyomtatható régi és ruhadarabon nem megjeleníthető friss halottak? Esetleg az is számít, hogy ki áll egy ilyen akció mögött, egy könyvesbolt vagy egy divattervező? Az Írók Boltja 2014 óta forgalmazza Búspoéták című pólósorozatát, amelyen olyan élő szerzőket vonultatnak fel, mint Parti Nagy Lajos, de Petri György megrajzolt arcképével is lehet pólót kapni.

– Műbalhénak tartom – mondta lapunknak Szakács János, az Írók Boltjának ügyvezetője Herczeg Esterházy-pólójáról. - A szerzői jogi probléma más kérdés, a képet meg kellett volna venni. A felháborodás azonban butaság, örüljünk neki, hogy egy pólón egy kortárs magyar író van. Van sok minden, amin fel lehet háborodni, de ez pont nem az. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.