galéria megtekintése

Erős szögben

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 14. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Várj, Gyuri, segítek! – gondolta néha a sors, és Zala György hóna alá nyúlt. Például amikor ott állt a numizmatikus ajtaja előtt, de az üzlet zárva volt. Összeszedte otthon az olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeit, hogy pénzzé tegye őket, mert még egy hét volt hátra a munkanélküli-segélyig, és csak ezer forintja maradt. Addigra a lánya is megszületett. Másnap mégsem ment vissza,mert egy ismerőse felhívta, és ipari alpinista munkát kínált. Noha tériszonya van, boldogan elvállalta.

Nem volt teljesen ismeretlen a feladat: hogy jó erőben legyen, kenusként sokat járt falat mászni, Janics Natasa olimpiai bajnok kajakozót is ő ismertette meg ezzel az edzésfajtával. Elvállalt bármilyen munkát, csak el tudja tartani a családját. Házakat bontott, vadvízi túravezetőnek ment, technikusként dolgozott egy tévécsatornánál. Csalódott volt és dühös. Harmincöt évesen abbahagyta a versenyszerű sportot; nem jutott ki az athéni olimpiára, és az istenként tisztelt edzőjével is megromlott a kapcsolata. Úgy érezte, hogy soha többé nem akar sportolni. Igaz, legalább az érmeit nem adta el.

Abbahagyta, pedig a legszívesebben máig nyűné a vízen a kilométereket. Azt az érzést nem tudja elfelejteni. A felesége tréfásan azt szokta mondani a gyerekeknek: „Ott van apa szerelme, a Duna.” A sors egy fitneszközpont felé terelgette Zala Györgyöt, s bár volt edzői végzettsége, vizsgát kellett tennie, hogy felvegyék. Személyi edző lett, a biztonság kedvéért két évig a technikusi állást is megtartotta. Az élsportból örökölt küzdőszellem vele maradt: nem adta fel a reményt. Ekkor kereste meg a Budapesti Honvéd, hogy erőnléti edzőre van szükségük a vízilabdások mellé.

 

Nem látszik rajta, de cingár gyerek volt. És hiperaktív. Rosszaságban nem lehetett legyőzni, az ellenőrzőjéből kilógtak az igazgatói intők. Úgy gondolták a szülei (az apja építésvezetőként, az anyja könyvkötőként kereste a kenyerét), hogy a sportolás talán leköti. Hatévesen őt és a húgát is úszni vitték. Aztán következett a jégkorong, amit Gyuri szeretett ugyan, de rosszaság miatt eltanácsolták őt. Jött a vízilabda, itt viszont vizet taposni nem tanult meg rendesen. Kenuzni hívták a nyolcéves húgát, és mivel Gyuri már tizenegy éves volt, megkérték, hogy kísérje el. Ja, és ha már ott van, ő is evezzen egy kicsit.

Zala György
Zala György
M. Schmidt János

Az evezés olyan jól sikerült, hogy ma két olimpiai bronzérem, két világbajnoki arany-, négy ezüst- és két bronzérem, valamint egy Európa-bajnoki arany- és ezüstérem áll odahaza a vitrinben. A numizmatikus szép gyűjteménytől esett el. Edzeni, na és persze rosszalkodni is sokat lehetett. Sokszor a gondnok rúgta ki este tízkor a sporttelepről. Fejlődött, erősödött, a barátaival pedig az öltözőszekrényekben bújócskázott, vagy a Duna-parti sóderen benzinampullákat robbantgatott. Hoppá, ez a gyerek már megint megnyert egy versenyt – figyeltek fel tizenhét éves kora körül, és egyre komolyabb bajnokságokra küldték. Kubában, az 1986-os Ifjúsági Barátság Versenyen két aranyérmet nyert. Hat évre rá megszerezte az első olimpiai bronzérmet.

– Ő ma az egyik legjobb erőnléti edző Magyarországon – mondja róla régi jó barátja, Ilyés Gyula dzsúdóedző, hatdanos mester. Együtt tanítanak edzéselméletet a Fitness Akadémián, és az edzésmódszereiket is megosztják egymással. Maradandó nyoma is van a két edző barátságának. –Itt harapta meg a fülem – mutat Zala György alig észrevehető sérülést a bal fülén. Dzsúdózni tanul Gyulától, és egyszer – ismeri be – edzés közben szórakozott vele: meglett a büntetése. Sorsszerű fordulat, hogy Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott akkori szövetségi kapitánya is megnézte, ahogy Gyuri erőnléti edzőként dolgozik, és áthívta a válogatotthoz. Öt emlékezetes évet töltött velük.

Csak azok a versenyek ne lettek volna… Zala György edzőként jobban izgul a versenyeken, mint sportoló korában. Amikor a 2008-as olimpián a magyar vízilabdacsapat a döntőben játszott, képtelen volt tévén végignézni a mérkőzést. Idegesen sétált az utcán, és akkor ment vissza a házba, amikor meghallotta a győzelmet. Ezért fogalmaz úgy, hogy a sportolókkal kialakult viszonyt legalább annyira szereti, mint utálja. Az élete részévé válik. Jó néhány győzelmet arattak már az élsportolók, akiket felkészített, de a 45 éves edző csak legyint: nem az ő érdeme a sok eredmény. Ő csak hab a tortán. Szerencsésnek tartja magát, mert egy háromszög részeként (edző–versenyző–erőnléti edző) működik, és eddig kiváló háromszögek jutottak neki.

Az ő dolga a sportágon kívüli képességeket javítani. Ahogy a jó szakács próbafőzést tart, úgy Zala György is kipróbálja magán, amit a sportolóktól megkövetel. Ezek a tesztedzések, vízen és szárazföldön. A lényeg mindig ugyanaz: még erősebbnek lenni, még tovább bírni. Közben személyi edzősködik is. Ez persze más világ, bár vannak civilek, akikkel ugyanúgy bánhat, mint az élsportolókkal. Hamarosan ő edzi majd a saját feleségét is, aki eddig ellenállt, mert idegenkedett a fitnesztermek hangulatától. Szeretné, ha később a fia is dzsúdózna, most még csak otthon tanítja bunyózni.

Élvezi a munkáját, ám egy pillanatig sem titkolja, hogy az egyensúly nem lesz meg benne soha. Legalábbis a sportbéli egyensúly. A sportolói múlt mindig fájóan hiányozni fog; a mai napig irigykedik, amikor a tanítványai versenyezni mennek. Titkos vágya, hogy egyszer kenuedző legyen. Jó érzéssel tölti el, hogy olyan élsportolókkal dolgozhat, akik – ha gyermek lenne – a példaképei lehetnének. Gyerekfejjel arról álmodozott, hogy egyszer őt választja valaki követendő példának. Felnőtt volt már, amikor egy világversenyen bemutatták egy brazil kenusnak, aki hozzá hasonlóan zömök termetű (Gyuri minden idők legalacsonyabb kenusai közé sorolja magát). A brazil fiatalember kezet fogott vele, és közölte: világéletében ő volt a példaképe.

Névjegy

Zala György 1969-ben született Budapesten. Tizenegy éves kora óta kenuzik, versenyzőként több olimpiai bronzérmet és világbajnoki aranyérmet szerzett. Ma erőnléti edzőként élsportolókat segít a győzelemhez. A felesége pénzügyi tanácsadó, a lánya tizenegy, a fia hatéves.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.